Λύσεις… άμεσα θέλουν γονείς και παιδιά για τις μουσικές σπουδές

Σε αναμονή βρίσκονται οι επηρεαζόμενοι απόφοιτοι μαθητές και υποψήφιοι για τις μουσικές σχολές στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα 34 υποψήφιοι των Μουσικών σπουδών στα ΑΑΕΙ εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι, ενώ ξεκίνησαν χθες οι αιτήσεις για διεκδίκηση θέσης στα ελληνικά πανεπιστήμια. Οι απόφοιτοι οι οποίοι συμμετείχαν στις πρόσφατες Παγκύπριες Εξετάσεις, θα έχουν πρόσβαση μόνο στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Αθηνών και του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης και αποκλείονται από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παρά το γεγονός ότι τους είχε δοθεί η δυνατότητα επιλογής αυτών των σχολών, όταν τον Μάρτιο συμπλήρωναν τα αρχικά μηχανογραφικά δελτία.

Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι αφού, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη «Χαραυγή» η κυρία Άντρη Πλατρίτη, παιδιά έχουν απορρίψει άλλες θέσεις σε πανεπιστήμια γιατί με τη βαθμολογία που είχαν εξασφαλίσει αναμένετο πως θα μπορούσαν να εισαχθούν στα πιο πάνω πανεπιστήμια για μουσικές σπουδές.

Σύμφωνα με την κα Πλατρίτη, αναμένετο να ενημερωθούν για το τι έχει πράξει ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος και επρόκειτο να επικοινωνήσει με την Ελληνίδα ομόλογό του και στη συνέχεια να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Η διευθύντρια Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, σημείωσε πως «το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει στείλει στην Υπηρεσία Εξετάσεων του κυπριακού Υπ. Παιδείας, την περασμένη Παρασκευή, το μηχανογραφικό δελτίο με τις σχολές και τα τμήματα για να προχωρήσουμε και εμείς στη διεξαγωγή των κέντρων συγκέντρωσης αιτήσεων ούτως ώστε να δηλώσουν οι υποψήφιοί μας τις επιλογές τους για να μπουν στην κατανομή για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας». «Από κει», σημείωσε, «διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν θέσεις στις συγκεκριμένες τρεις σχολές».

ΑΚΕΛ: Να μη θυματοποιηθούν οι υποψήφιοι

Το θέμα που δημιουργήθηκε με την εκ των υστέρων ενημέρωση ότι άλλαξε ο τρόπος εισδοχής στις Μουσικές σχολές της Ελλάδας, δικαιολογημένα έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους υποψηφίους, οι οποίοι αφού με πολύ κόπο και θυσίες κατάφεραν να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις, ξαφνικά είδαν τα όνειρά τους να γκρεμίζονται, επεσήμανε σε γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς. Το ΑΚΕΛ καλεί το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει αμέσως προς το αντίστοιχο Υπουργείο της Ελλάδας, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να μη θυματοποιηθεί κανένας υποψήφιος. Παράλληλα, θα πρέπει να επανεξετάσει τις συμφωνίες εισδοχής Κύπριων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια και εκεί όπου υπάρχουν κενά, όπως αυτό που δημιουργήθηκε με τις μουσικές σχολές, να επιλυθούν έτσι που να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση στο μέλλον.

Τέλος, ο Α. Καυκαλιάς επανέλαβε την ανάγκη δημιουργίας δημόσιας πανεπιστημιακής Σχολής Μουσικής, ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης στον τόπο μας και ως συνέχεια των μουσικών γυμνασίων και λυκείων.

Επίσης από την πλευρά της η ΠΟΦΕΝ ζητά όπως δοθούν κανονικά για φέτος όλες οι θέσεις που δικαιούνται οι Κύπριοι φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια, με τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι πέρσι, δηλαδή αυτήν των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy