Λύσεις στο άψε σβήσε μόνο για τους σκαφάτους…

Του
Τάσου Περδίου

 

Οδηγώντας κάποιος στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας – Αγίας Νάπας με κατεύθυνση προς την Αγία Νάπα, θα δει να ξεπροβάλλει από χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τους δύο πύργους που έχει κατασκευαστεί στη μαρίνα Αγίας Νάπας. Απτή απόδειξη της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους κυβερνώντες. Την ίδια ώρα όμως, μπορεί να δεις τόνους σκουπιδιών και γεωργικών αποβλήτων πεταμένους στα χωράφια ανεξέλεγκτα. Από τη μια πλούτος και πολυτέλεια και από την άλλη σωροί σκουπιδιών στο φυσικό περιβάλλον, χωρίς να δίνει δεκάρα κανείς.

Η αντιπαραβολή των δύο εικόνων αποτυπώνει με πλήρη σαφήνεια το πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κομπάζει ότι υλοποιεί έργα εκατομμυρίων στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου με προμετωπίδα αυτών τη μαρίνα της Αγίας Νάπας, αλλά η αλήθεια δεν είναι καν στη μέση. Η αλήθεια είναι πως ό,τι έγινε στην περιοχή, έγινε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ. Η μαρίνα Αγίας Νάπας είναι ο παιχνιδότοπος των πολυεκατομμυριούχων και μάλιστα, όπως μάθαμε στην πορεία, όταν η κυβέρνηση έστρωνε κόκκινο χαλί στους επενδυτές, έστρωνε κόκκινο χαλί και στον γαμπρό του Προέδρου και στις θυγατέρες του προέδρου και στο δικηγορικό γραφείο του προέδρου.

Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου όμως, εκτός από πολυεκατομμυριούχους επενδυτές και ξενοδόχους, έχει και πολλούς γεωργούς. Πόσες θυσίες έκανε για τους γεωργούς η κυβέρνηση; Ένα καλό παράδειγμα είναι το αίτημα του Δήμου Δερύνειας για αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς, για να μπορεί ο παραγωγός να πουλάει αγγουράκια και ντομάτες σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Εδώ και 4-5 χρόνια είναι σαν να τους ζητάς να σου φτιάξουν κοσμοδρόμιο για εκτόξευση πυραύλων.

Εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια ο Δήμος Δερύνειας ζητά να του φτιάξει το κράτος Πράσινο Σημείο για να σταματήσει επιτέλους η παράνομη απόρριψη σκουπιδιών στο φυσικό περιβάλλον και για να μπορέσει να γίνει μια ολοκληρωμένη διαχείριση των πάρα πολλών γεωργικών αποβλήτων που παράγει η περιοχή. Δέκα ολόκληρα χρόνια δεν είναι ικανοί να φτιάξουν ένα περιφραγμένο χωράφι για να πετά ο κόσμος και οι γεωργοί τα άχρηστα αντικείμενά τους, τα οποία, ελλείψει τούτου, καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον. Ωσάν και τους ζητήθηκε να κατασκευάσουν σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Ό,τι έχει να κάνει με τους φτωχούς και άμοιρους, με τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τον απλό κόσμο της υπαίθρου, το φυσικό περιβάλλον, μπαίνει σε στάση αναμονής δεκαετίας και βάλε, καθώς είναι πολύπλοκο και χρειάζεται μελέτες τζιαι ξέρω γιω κουβέντες. Όταν έχουν να κάνουν με πύργους, σκάφη, γιοτ, λιμουζίνες και δεν συμμαζεύεται, στο άψε σβήσε ξεπερνιούνται όλα τα εμπόδια…

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.