Η κυβέρνηση να περάσει επιτέλους από τα λόγια στις πράξεις

Μια ακόμα επιβεβαίωση των συσσωρευμένων προβλημάτων που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο της Λεμεσού αποτελεί η περιοδεία που πραγματοποίησε σε διάφορες κοινότητες της επαρχίας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, χωρίς ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι γεωργοί, να διαφαίνεται προοπτική ουσιαστικής επίλυσης αυτών των προβλημάτων. Στην περιοδεία του ο κ. Καδής περιέλαβε περιοχές από τα πεδινά και ημιορεινά της Λεμεσού, όπως η Παρεκκλησιά, η Μονή, η Αυδήμου και το Πισσούρι, μέχρι και χωριά της Πιτσιλιάς, όπως ο Αγρός και η Κυπερούντα.

Ο κ. Καδής, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, άκουσε τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι της επαρχίας Λεμεσού και συζήτησε μαζί τους τρόπους σωστής διαχείρισής τους προς όφελος των ιδίων αλλά και της οικονομίας του τόπου.

Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν τα θέματα της γεωργικής ασφάλισης, της λειψυδρίας, του εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, ενώ καταγράφηκαν οι ανησυχίες των αγροτών και των εκπροσώπων τους.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, ο Υπουργός παρουσίασε τα βήματα που έχουν γίνει και τους μελλοντικούς στόχους και τις δράσεις του Υπουργείου σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν τους γεωργοκτηνοτρόφους, έτσι ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Να προωθηθεί άμεσα το Σχέδιο Γεωργικής Ασφάλισης Σχολιάζοντας την περιοδεία του Υπουργού Γεωργίας, ο Γ.Γ. της ΕΚΑ, Πανίκος Χάμπας, παρατήρησε ότι θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί άμεσα το Σχέδιο για τη Γεωργική Ασφάλιση, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κλάδοι, όπως τα οπωροκηπευτικά και οι ελιές, που δεν καλύπτονται για ζημίες που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε ό,τι αφορά τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τονίζει ότι «πρέπει να εφαρμοστεί μια νέα νομοθεσία, γιατί ο παραγωγός είναι συνέχεια θύμα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας εκ μέρους των μεσιτών».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη νερού, ο κ. Χάμπας υποδεικνύει ότι «επιβάλλεται πλέον τα γήπεδα γκολφ, τα υδροπάρκα αλλά και τα ξενοδοχεία να δημιουργήσουν δικές του αφαλατώσεις, διότι το νερό των φραγμάτων είναι αναγκαίο να διατίθεται αποκλειστικά για γεωργικούς σκοπούς». Από τα λόγια στα έργα καλεί την κυβέρνηση να περάσει ο βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλιάς, τονίζοντας ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι πάρα πολλά και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Καλές οι περιοδείες, αλλά με αυτές δεν είναι δυνατόν να γίνεται μόνο διαπίστωση και ουσιαστικά επιβεβαίωση της ύπαρξης των προβλημάτων. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, γιατί ο αγροτικός κόσμος περιμένει επίλυση των συσσωρευμένων χρόνιων προβλημάτων του», αναφέρει ο κ. Καυκαλιάς, επισημαίνοντας ειδικότερα τα προβλήματα που αφορούν τα υψηλά κόστη, το θέμα των αρδευτικών συστημάτων αλλά και την αναγκαιότητα για ενίσχυση των αγροτών στην αλυσίδα της παραγωγής και της εμπορίας των προϊόντων τους.

Χρήστος Χαραλάμπους