Λύση που να μοιράζει δίκαια την Κύπρο θέλει ο Φουάτ Οκτάι

Δεν θα ακολουθήσει τον κατήφορο των αναθεωρητών, δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης

 

Απορρίπτει τα ΜΟΕ που πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι. Σχολιάζοντας την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, να δώσουν το Βαρώσι και να επιτραπεί η χρήση του αεροδρομίου της Τύμπου, ο κ. Οκτάι διερωτήθηκε «σε ποιον ανήκει το αεροδρόμιο Ερτζάν στη βόρεια Κύπρο;» «Ποιος είσαι εσύ», συνέχισε απευθυνόμενος εκ νέου προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «που θα πεις στη βόρεια Κύπρο “δώσε μου τα Βαρώσια και θα σε αφήσω να χρησιμοποιήσεις το αεροδρόμιο”;»

Έκανε επίσης λόγο για αλαζονεία και άγνοια από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε ότι «το μέρος με το οποίο θα συνομιλήσετε δεν είναι η Τουρκία, είναι η “τδβκ”. Το μέρος που θα αναγνωρίζετε ή αναγνωρίζετε είναι η “τδβκ”», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. «Αν πρόκειται να καθίσεις στο τραπέζι, πρώτα κάθεσαι μαζί τους, συνομιλείς και μπορεί να αναζητηθεί μια λύση στην οποία θα μοιραστεί δίκαια το νησί», πρόσθεσε. «Εάν απαιτείται η χρήση υδρογονανθράκων, αυτό δεν είναι πεδίο σύγκρουσης, είναι πεδίο συνεργασίας, μπορεί να είναι σύμβολο ειρήνης. Μπορεί να ληφθεί μια απόφαση για τη χρήση τους μέσω εταιρειών που αναζητούν πόρους υδρογονανθράκων ή μιας επιτροπής», ανέφερε επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική θέση. Σύμφωνα με τον κ. Οκτάι, κανένα έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί χωρίς την Τουρκία και πρόσθεσε ότι αυτό το συζήτησαν ήδη πολύ καλά οι δύο πλευρές. Πρόσθεσε ότι το συζητά η Τουρκία και με το Ισραήλ, όσο και με άλλες χώρες της περιοχής και σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα υποχώρησης ούτε αποκλεισμού της Τουρκίας. «Εμείς, ως Τουρκία, εάν χρειαστεί σχηματίζουμε μια επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει πού και ποιος θα κάνει έρευνες, και αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νησιού και στην ευημερία των ανθρώπων εδώ», πρόσθεσε.

Για την κλειστή πόλη των Βαρωσίων, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι με τις τουρκικές ενέργειες η πόλη ξαναζωντάνεψε, αφού παρά τις αντιδράσεις επισκέφθηκαν την πόλη περισσότεροι από 500 χιλιάδες άνθρωποι. Ανέφερε ακόμη ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι καταθέτουν όλο και περισσότερες αιτήσεις στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα Βαρώσια είναι μάρτυρας αυτού που έκαναν οι Ε/κ στους Τ/κ. Αυτός ο τόπος θα πρέπει να αξιολογηθεί ως σύμβολο ειρήνης και με τρόπο που να σέβεται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει να είναι μια πόλη-φάντασμα». Στη συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Φουάτ Οκτάι είπε για τα νησιά στο Αιγαίο ότι είτε θα αφοπλιστούν, είτε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους.

Σχολιάζοντας το βράδυ τις δηλώσεις Οκτάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς που ακολουθούν όσοι έχουν αναθεωρητικές πολιτικές και συμπλήρωσε ότι παραμένει προσηλωμένος στο στόχο και για επανάληψη των συνομιλιών και για εξεύρεση λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, του Χάρτη των ΗΕ, των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.