Η λύση για τις εκποιήσεις μπορεί να βρεθεί στην κάλπη

Πρέπει να βρεθεί λύση με κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο και ωφέλιμα εργαλεία, για να προστατευτεί η μικρή επαγγελματική στέγη και η πρώτη κατοικία, τόνισε ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής, σχολιάζοντας το θέμα των εκποιήσεων.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι ως βασική αρχή πρέπει να είναι το όφελος της κοινωνίας. Υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι στα χέρια της Πολιτείας και μπορεί να λυθεί, με την απόφαση των πολιτών στην κάλπη για τις προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Πλατής χαιρέτισε και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Ο κ. Πλατής είπε ακόμα ότι τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια ανέρχονται στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19 στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Επίσης, ανέφερε πως αν καταργηθούν οι εκποιήσεις, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν.

«Διαβεβαιώσεις» από τον Υπ. Οικονομικών

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ουδεμία διαδικασία εκποίησης θα κινηθεί είτε από τραπεζικό ίδρυμα είτε από Εταιρεία Εξαγοράς Πιστώσεων (ΕΕΠ), το οποίο καλύπτεται είτε από το «Εστία» είτε από το σχέδιο δόσης έναντι ενοικίου.

Σε γραπτή του δήλωση σε σχέση με τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται για τις Υποχρεώσεις Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων στο πλαίσιο του Σχεδίου «Εστία», ο υπουργός αναφέρει ότι οι πρόνοιες του περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και για Συναφή Θέματα Νόμου είναι σαφείς και δεσμευτικές για τα μέρη και επαρκείς για ανάληψη από τις ΕΕΠ όλων των υποχρεώσεων και διεκπεραίωση των ενεργειών που τους αναλογούν ως ο αγοραστής/νέος πιστωτής πιστωτικής διευκόλυνσης που έχει εγκριθεί στο Σχέδιο «Εστία».

Σημειώνει, παράλληλα, πως αυτή είναι και η θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

«Θεωρώ επίσης ότι ουδεμία διαδικασία εκποίησης θα κινηθεί είτε από Τραπεζικό Ίδρυμα, είτε από ΕΕΠ, το οποίο καλύπτεται είτε από το “Εστία” είτε από το σχέδιο δόσης έναντι ενοικίου. Σχετική είναι συνεννόηση που έγινε στο παρελθόν μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Συνδέσμου Τραπεζών», τονίζει ο κ. Πετρίδης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.