Μ. Ακιντζί: Ο Ερντογάν παρασέρνει την Τουρκία σε πολιτική και οικονομική κατάρρευση

«Να εργαστούμε για ομοσπονδιακή λύση»

 

Τατάρ: Συγχώνευση Χατάι – ψευδοκράτους
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Αλεξανδρέττας εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο μετά το 1974 και υπήρξε μια συγχώνευση μεταξύ τους. Επαναλαμβάνοντας ότι με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας δεν συζητούν πλέον την ομοσπονδία, ο κ. Τατάρ είπε ότι όταν υπάρξει πλέον μια συμφωνία δύο κυρίαρχων κρατών που ζουν πλάι-πλάι, τότε και εκείνοι θα μπορούν να κάνουν κάθε είδους συνεργασία με την Τουρκία και υποστήριξε ότι η επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Το «καθεστώς του ενός μόνο άνδρα» στην Τουρκία την παρασέρνει με ταχύτητα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην κατάρρευση, αναφέρει σε σχόλιό του ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα.

Στην ανάρτησή του ο κ. Ακιντζί γράφει ότι και η «τδβκ» -όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος- που βρίσκεται από την επιρροή της Τουρκίας από κάθε άποψη, «δυστυχώς βρίσκεται σε μια τραγική κατάσταση». Προσθέτει ότι της ελευθερίας τους έχουν στερηθεί ο Οσμάν Καβάλα, ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς και πολλά άλλα άτομα, ενώ και το γεγονός ότι ορισμένοι διανοούμενοι αναγκάζονται να ζουν εκτός Τουρκίας δεν μπορεί να εξηγηθεί από κανένα σύγχρονο νομικό κανόνα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνει ότι η απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για τους Αλί Μπιζντέν, Αχμέτ Αν και Αλί Κισμίρ είναι αποτέλεσμα της ίδιας άνομης πολιτικής. «Αυτή η αντιδημοκρατική πολιτική, που έφτασε στο σημείο να διώξει 10 ξένους πρέσβεις από την Τουρκία, είναι καταδικασμένη να χτυπήσει στον τοίχο», δηλώνει ο τέως ηγέτης των Τ/κ. «Δυστυχώς, οι Τουρκοκύπριοι υποφέρουν τόσο πολύ, αν όχι περισσότερο, από αυτούς που ζουν στην Τουρκία. Η οικονομική, πολιτική χρεοκοπία και διαφθορά επηρεάζουν βαθιά τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει.

Δημοκρατικές αρχές και ειρηνική πολιτική με τη διεθνή κοινότητα

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διέξοδος είναι να ακολουθήσουμε μια πολιτική που σέβεται τις παγκόσμιες νομικές νόρμες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές, μια πολιτική που είναι ειρηνική με τη διεθνή κοινότητα».

«Και στην Κύπρο πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ομοσπονδιακής λύσης που είναι η μονή εφικτή λύση, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, αφήνοντας τα παιχνίδια με το χρόνο με φόρμουλες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτός είναι ο τρόπος για να φτάσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον στην Τουρκία και την Κύπρο», αναφέρει ο κ. Ακιντζί.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.