Μ. Χατζηπαντέλα: «Στόχος να συνεχιστεί το πρόγραμμα παραπομπών ασθενών στο εξωτερικό»

Από τις λίγες χώρες η Κύπρος που οι ασθενείς έχουν επιλογές και εκτός της χώρας τους

Φωτογραφία: Κάτια Χριστοδούλου-ΚΥΠΕ

Ως κόρη οφθαλμού πρέπει να διαφυλαχθεί το πρόγραμμα παραπομπών ασθενών στο εξωτερικό, διαμηνύει ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Διαβάστε επίσης: 

Συνέντευξη – Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Χρειάζονται χρόνο τα δημόσια νοσηλευτήρια υπό τον ΟΚΥπΥ

Υπουργός Υγείας: Στην Κύπρο δεν είμαστε τόσο ευαισθητοποιημένοι στη δωρεά οργάνων

Κληθείς από τη «Χαραυγή» να σχολιάσει το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό έχει δεχθεί κριτική ως προς τον τρόπο που λειτουργεί και αν υπάρχουν διαδικασίες, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι σαφώς και υπάρχουν αυστηρές διαδικασίες. Όπως εξήγησε, πριν παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση για παραπομπή ασθενούς στο εξωτερικό, προηγείται μία ενδελεχής διαδικασία, πάντοτε με διαφάνεια στο πλαίσιο της νομιμότητας.

«Η όλη διαδικασία που ακολουθείται είναι στη διάθεση οποιουδήποτε να την ελέγξει. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας την έχει “ξεσκονίσει” πολλές φορές χωρίς να προκύψει οτιδήποτε μεμπτό. Όταν ένας ασθενής δεν μπορεί να λάβει μια θεραπεία στον τόπο μας ή να διενεργηθεί μία χειρουργική επέμβαση, τότε το κράτος έχει υποχρέωση και οφείλει να απευθυνθεί σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού για να προσφερθεί στον ασθενή η απαραίτητη θεραπεία. Για παράδειγμα, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει τρεις προσφορές από νοσηλευτήρια του εξωτερικού, π.χ. μια προσφορά από Ελλάδα, μια από Γερμανία και μια από Ισραήλ και στη συνέχεια προχωρά με την πλέον συμφέρουσα προσφορά. Να σημειωθεί ότι για την όλη διαδικασία και την ιατρική αξιολόγηση του περιστατικού δεν αποφασίζει κανένας Υπουργός Υγείας. Υπάρχουν ειδικές επιτροπές, αποτελούμενες από γιατρούς, οι οποίοι αξιολογούν το περιστατικό και αποφασίζουν εάν χρήζει μεταφοράς στο εξωτερικό. Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό και η διαδικασία αεροδιακομιδής ασθενών στο εξωτερικό είναι δύσκολη, καθώς σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει ο παράγοντας χρόνος, ώστε να μη δρα εις βάρος της υγείας των ασθενών. Αυτό το θεσμό θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, καθώς είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία και ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες στο εξωτερικό, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», είπε.

Επίσης, κληθείς να τοποθετηθεί για καταγγελίες που υπάρχουν και για καθυστερήσεις στα ιατροσυμβούλια, με αποτέλεσμα ασθενείς να περιμένουν, ο Μ. Χατζηπαντέλα είπε ότι εάν είναι κάτι επείγον, το Υπουργείο Υγείας ζητά να συνεδριάσουν εάν χρειαστεί ακόμα και την ίδια ημέρα. «Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες τηρούνται με πλήρη διαφάνεια», πρόσθεσε.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.