Μ.Μελέκη: «Ο Γιος», του Φλοριάν Ζελλέρ, θα μιλήσει στις καρδιές όλων

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρεμιέρας και της καθολικής αποδοχής της παράστασης από το κοινό, “Ο Γιος” του Φλοριάν Ζελλέρ συνεχίζει τις παραστάσεις του, ταξιδεύοντας στην Πάφο την Τετάρτη 9 Ιουνίου και ώρα 8.00 μ.μ., στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η σκηνοθέτιδα Μόνικα Μελέκη ανέφερε πως το θέατρο Σκάλα πάντοτε όταν επιλέγει ρεπερτόριο προσπαθεί να είναι ρεπερτόριο οικογένειας, ώστε  να μπορούν να έρχονται στο θέατρο μικροί και μεγάλοι και να μπορεί να μιλήσει σε όλους. Πρόσθεσε πως πάντοτε αυτή η διαδικασία της επιλογής του έργου είναι πολύ σημαντική και επίπονη για τους ίδιους. Αυτό το έργο, συνέχισε “είναι για όλη την οικογένεια, για τους  έφηβους για τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Ο κάθε ένας μέσα στο έργο θα δει τον εαυτό του, ακόμη και εμείς διαβάζοντας το σαν γονείς, πολλές φορές είδαμε ένα πράγμα που έχουμε πει στα παιδιά μας ή κάποιες αντιδράσεις των παιδιών μας”.

Είναι, συνέχισε, ένα έργο που θα μιλήσει μέσα στις καρδιές όλων, όπως μίλησε και στις καρδιές των ιδίων.

Το έργο «Ο Γιος» είναι μια εξαιρετική δραματουργία ενός σημαντικού, σύγχρονου συγγραφέα, του Φλοριάν Ζελλέρ. Πραγματεύεται καυτά και επίκαιρα θέματα – την εφηβεία, τις οικογενειακές σχέσεις, την ψυχική υγεία των νέων, την κοινωνία, όπως είπε .

Η κ. Μελέκη είπε πως ο Φλοριάν Ζελλέρ είναι ένας σύγχρονος συγγραφέας, ο οποίος κάνει θραύση τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως είναι μια τριλογία , αφού όπως εξήγησε υπάρχει το έργο ο πατέρας, η μητέρα και τώρα ο γιος. Επεσήμανε ωστόσο πως ο καθένας δεν έχει σχέση μεταξύ τους, δεν σχετίζεται με την ίδια οικογένεια όμως διαπραγματεύεται οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια όταν ο πατέρας πλέον είναι σε μια ηλικία. Έχουμε στα χέρια μας, σημείωσε, “ ένα καταπληκτικό έργο και από εκεί και πέρα είχαμε και την τύχη να έχουμε συνεργάτες και ηθοποιοί που ο καθένας έδωσε το δικό του στίγμα στο έργο” .

Τα μηνύματα που θα αντλήσει ο θεατής από αυτό το έργο, είπε η κ. Μελέκη, είναι πολλά, είναι αυτό το χάσμα, σημείωσε, που είναι αναγκαίο. Πρόσθεσε ακόμη πως οι οικογενειακές σχέσεις παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχολογία του παιδιού, αναφέροντας πως είναι εκεί που εστιάζεται στο πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στις σχέσεις μας με το παιδί. Δεν αρκεί, είπε, να αγαπούμε απλά τα παιδιά μας αλλά πρέπει να μπορούμε να είμαστε κοντά τους σε κάθε τους  στιγμή αλλά και στην κάθε ατάκα που θα πουν, γιατί, όπως εξήγησε, μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο.

Αναφερόμενη στην περίληψη του έργου ανέφερε πως ο  γιος είναι ο 17χρονος Νικολά, γιος της Άννας και του Πιέρ. Μετά το διαζύγιο των γονιών του ζει με τη μητέρα του, ενώ ο πατέρας του έχει ξαναπαντρευτεί και πρόσφατα απέκτησε έναν ακόμα γιο. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε για τον Νικολά, μέσα από τα λόγια της απελπισμένης και πελαγωμένης Άννας, είναι ότι «δεν είναι καλά». Ο ίδιος, απαντώντας σε ερωτήσεις του πατέρα του και παρότι δεν μπορεί ακριβώς να εξηγήσει τα αίτια, μιλά αρκετά αποκαλυπτικά για την κατάστασή του, η οποία συμπυκνώνεται στην τρομερή φράση: «Η ζωή μου είναι βάρος». Δήλωση που από μόνη της – θα έπρεπε να – χτυπάει τις πιο δυνατές καμπάνες ανησυχίας στα αυτιά των γονιών του και κάθε άλλου που νοιάζεται για κείνον. Όμως οι άνθρωποι δεν είναι πάντα σε θέση να καταλάβουν για τι ή για ποιόν χτυπά η καμπάνα, είπε η κ. Μελέκη.

Συντελεστές του έργου, είπε η κ. Μελέκη, είναι στη μετάφραση η Κοραλία Σωτηριάδου, στην σκηνοθεσία η  Μόνικα Μελέκη, στα σκηνικά/Κοστούμια η  Σοφία Χατζήπαπα και στην μουσική ο  Κωνσταντίνος Λεμέσιος. Επίσης στον σχεδιασμό φωτισμού ο  Miroslav Zdravkov.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί, ο Σοφοκλής Κασκαούνιας, Μαρία Φιακά, Νάτια Χαραλάμπους, Μάρκος Καλλής, Φοίβος Γεωργιάδης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Ανδρέας Μελέκης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.