Μ.Μενελάου – Διαπραγματευτής Ε/Κ πλευράς: Ανάγκη για πραγματιστική προσέγγιση στο Κυπριακό

  •  Συμπληρώνεται το παζλ που θα δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το Κυπριακό  
  • Να επικεντρωθούν πλέον οι προσπάθειες στο πώς προχωρούμε έστω ένα βήμα μπροστά
  • Δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε πως ό,τι είχαμε να ακούσουμε από την τουρκική πλευρά το έχουμε ακούσει…
  • Δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

 

Συμπληρώνεται το παζλ που αναμένεται ότι θα δώσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Σε συνέντευξη στον ΑΣΤΡΑ 92,8, που δημοσιεύει σήμερα αυτούσια η «Χαραυγή», ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, διεμήνυσε ότι θα πρέπει πλέον, με πιο συγκεκριμένο και απτό τρόπο, οι ενέργειες να επικεντρωθούν στην ώθηση της προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών.

 Κωδικοποιώντας τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν, ο Μενέλαος Μενελάου έκανε λόγο για ανάγκη πραγματιστικής προσέγγισης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε ότι η Τουρκία θα κινηθεί με έναν εντελώς ανάλγητο τρόπο.

 

Συνέντευξη  στον Θανάση Αθανασίου

Κύριε Μενελάου, σε καθεστώς στασιμότητας το Κυπριακό. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι πλέον πίσω μας. Σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται σήμερα το κυπριακό πρόβλημα και πώς θα μπορούσε να δοθεί ώθηση στη διαδικασία.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στο σημείο όπου ολοκληρώνει τον κύκλο της η φάση κατά την οποία το βασικό ζητούμενο ήταν να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι να αφήσουμε πίσω μας τις εκλογές και να έχουμε μπροστά μας ένα πιο καθαρό πεδίο για να μπορέσει να τεθεί πιο συγκεκριμένα επί τάπητος η ανάγκη για ένα επόμενο βήμα προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Απομένει η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και στην Ελλάδα και εισερχόμαστε σε ένα διάστημα στο οποίο θα πρέπει, με πιο συγκεκριμένο και απτό τρόπο, να επικεντρωθούν πλέον οι προσπάθειες στο πώς προχωρούμε έστω ένα βήμα μπροστά, πώς περνούμε σε μια επόμενη φάση στην όλη προσπάθεια.

 

 

Με απτό και συγκεκριμένο τρόπο, λέτε. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν κάποιες σκέψεις; 

Σημαίνει να γίνει ένα βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ που να σηματοδοτεί τη μετάβαση σε αυτή την επόμενη φάση έναρξης της επίσημης διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα μπορούσε να είναι συγκεκριμένα μέσω του διορισμού του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό. Ένα θέμα για το οποίο το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και εμπόδια λόγω της άρνησης της τουρκικής πλευράς.

Συνεχίζει να αρνείται η τουρκική πλευρά;

Συνεχίζει να εγείρει τις γνωστές προϋποθέσεις για να αποδεχθεί να εμπλακεί σε μια διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Δηλαδή επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» και στο «ισότιμο διεθνές καθεστώς», που με απλά λόγια σημαίνουν απαίτηση για δύο χωριστά κράτη. Μια αξίωση που αμφισβητεί βεβαίως το πλαίσιο, το οποίο όλοι οι άλλοι αποδέχονται, όπως το ορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που είναι και το μοναδικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να διεξαχθεί μια διαδικασία συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού.

Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια; 

Υπήρξαν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αυτό το διάστημα ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αναπροσαρμογές. Οι ενδείξεις, ωστόσο, μετά και την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα και τα μηνύματα τα οποία έστειλε, δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικές.

Την ίδια στιγμή, όμως, δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε πως ό,τι είχαμε να ακούσουμε από την τουρκική πλευρά το έχουμε ακούσει και ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια εντελώς ανάλγητη προσέγγιση από πλευράς της Τουρκίας. Ενδεχομένως, στο πλαίσιο της πιο μεγάλης εικόνας, την οποία πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, και της γενικότερης προσπάθειας για μια πιο σταθερή, προβλέψιμη και λειτουργική σχέση μεταξύ της Τουρκίας με τη Δύση και την ΕΕ, των αναγκών οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την Τουρκία, άλλα θέματα τα οποία την ενδιαφέρουν, όπως είναι τα εξοπλιστικά, όλα αυτά θα μπορούσαν να επενεργήσουν προς την κατεύθυνση μιας γενικότερης αναπροσαρμογής, η οποία, υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτρέψει κάποιο επόμενο βήμα και στο Κυπριακό. Είναι κάτι που θα διαφανεί στην πράξη.

 

 

Από τη μια μιλάμε για στασιμότητα, αλλά από την άλλη, μέσα σε αυτή τη στασιμότητα, δημιουργούνται τετελεσμένα, άρα και η στασιμότητα είναι κάτι σχετικό τελικά. 

Ασφαλώς. Η στασιμότητα είναι μια κατάσταση στην οποία τα δεδομένα επί του εδάφους διαρκώς επιδεινώνονται. Και την ανησυχία αυτή τη συμμερίζομαι πλήρως, όπως και την αδημονία να μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο αναζωογόνησης της διαδικασίας και κατ’ επέκταση της προοπτικής λύσης του Κυπριακού. Για αυτό έχω πει ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα πρέπει να τεθεί κατά πιο συγκεκριμένο τρόπο επί τάπητος αυτό το θέμα.

Είναι σε εξέλιξη και η προσπάθεια του Προέδρου για περαιτέρω εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία. Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι οι εταίροι παραπέμπουν με κάθε ευκαιρία την κυπριακή πλευρά στα ΗΕ. Θα πρέπει να αναμένουμε να προκύψει κάτι από αυτή την πρωτοβουλία; 

Το βασικό πλαίσιο εντός του οποίου επιδιώκουμε την αναζωογόνηση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης του Κυπριακού είναι το πλαίσιο των ΗΕ. Αυτό ουδέποτε έχει αμφισβητηθεί. Ούτε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Εκεί είναι τα ψηφίσματα, οι όροι εντολής, οι συγκλίσεις στα κεφάλια των συνομιλιών. Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια, να επιμείνουμε για επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Από εκεί και πέρα, η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος, έχει διαδραματίσει ρόλο, ειδικά στις πρόσφατες προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο… 

Ακριβώς, η ΕΕ έχει συμβάλει και στην επίτευξη πάρα πολύ σημαντικών συγκλίσεων στα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Συγκλίσεις οι οποίες αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζουμε «κεκτημένο των συνομιλιών» και θα πρέπει να διαφυλαχθούν. Έχει επίσης πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθειά μας να ξεπεράσουμε τη στασιμότητα και να αναζωογονήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία. Έχει ρόλο μέσα στο πλαίσιο της διεξαγωγής της ειρηνευτικής διαδικασίας, συμπληρωματικά και υποβοηθητικά του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. των ΗΕ, που επαναλαμβάνω συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο εντός του οποίου διεξάγονται οι προσπάθειες.

Σε διπλωματικό ευρύτερα επίπεδο, πολλές φορές οι δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες εξαρτώνται και από το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο καθένας, είναι διαφορετικές από τις τοποθετήσεις που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών…

Όχι κατ’ ανάγκη, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αυτό το οποίο αναφέρατε μπορεί να συμβεί, έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να έχουμε μια εντελώς καθαρή εικόνα, τουλάχιστον όσον αφορά τις ενδείξεις τις οποίες έχουμε εμείς από την επίσημη τουρκική πλευρά, δεν προκύπτει κάποια τέτοια διάσταση.

Στόχος, αντιλαμβάνομαι, είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο που θέτει η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών…

Ναι, οπωσδήποτε δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που είναι η λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, ένα κράτος με μια κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα. Δεν μπορεί να υπάρξει οτιδήποτε προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση, ειδικά προς την κατεύθυνση των δύο κρατών, δηλαδή τη μονιμοποίηση και τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής και την απαρχή νέων ακόμα πιο σοβαρών επιπλοκών και κινδύνων.

 

Σε συνέντευξή του στον «ΑΣΤΡΑ92,8» ο τέως διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς, Οζντίλ Ναμί, εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, και συνδέει την κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της Τουρκίας με το Κυπριακό…

Έχω διαβάσει τη συνέντευξη τού κ. Ναμί, όπως και κάποιες άλλες δηλώσεις οι οποίες γίνονται από παράγοντες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και άλλων οι οποίοι προβαίνουν σε κάποιες εκτιμήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, έχουμε το κανάλι επαφής με την επίσημη τ/κ πλευρά, μέσω των συναντήσεων που πραγματοποιούμε με τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη. Οι θέσεις, οι οποίες εκφράζονται σε αυτές τις συναντήσεις είναι αυτές τις οποίες ακούμε και δημόσια και αυτές τις οποίες έχουμε ακούσει να διατυπώνονται και στο πλαίσιο της παράνομης επίσκεψης τού κ. Ερντογάν στα κατεχόμενα. Ο λόγος για τον οποίο το αναφέρω είναι διότι η προσέγγισή μας πρέπει να είναι όπως έχω πει και προηγουμένως πραγματιστική. Τα εμπόδια είναι εκεί, οι δυσκολίες είναι εκεί. Υπάρχει όντως αυτό το γενικότερο πλαίσιο εντός του οποίου ενδεχομένως να αναπτυχθούν κάποιες δυναμικές. Δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε, γιατί το έχουμε δει και στο παρελθόν, ότι η Τουρκία θα κινηθεί με έναν εντελώς ανάλγητο τρόπο. Εμείς κάνουμε εκείνο το οποίο είναι στο δικό μας χέρι προκειμένου να υποβοηθήσουμε την εκδήλωση μιας θετικής προοπτικής και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy