M.Messios Symmetry Βand 

στο 5o  Cyprus Jazz World Music Showcase στο Θέατρο Ριάλτο

To M. Messios Symmetry Βand είναι ίσως από τα παλαιότερα σχήματα της κυπριακής τζαζ σκηνής. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1993 με το όνομα the Petsteppers και αργότερα μετονομάστηκε σε M. Messios Symmetry Band και παρουσιάζει κυρίως πρωτότυπες συνθέσεις του leader του Μιχάλη Μέσσιου. Στο Ριάλτο οι Symmetry θα έχουν μαζί τους τον Ρόδο Παναγιώτου στα κρουστά. Τα τέσσερα μέλη της μπάντας (Μιχάλης Μέσσιος, Χάρης Ιωάννου, Μάριος Τούμπας και Ιωάννης Βαφέας) φοίτησαν στο Berklee College of Musicκαι διδάσκουν σήμερα τζαζ μουσική σε πανεπιστήμια και σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο. Από την επιστροφή τους στο νησί και έπειτα είναι από τους πιο ενεργούς και αφοσιωμένους μουσικούς με σημαντικές συμμετοχές σε φεστιβάλ στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε διεθνή τζαζ clubs, ηχογραφήσεις, προσωπικά άλμπουμ, θεατρικές παραστάσεις και φυσικά αμέτρητες εμφανίσεις σε διαφόρους χώρους και events στην Κύπρο.

Όπως προανέφερα, η μπάντα παρουσιάζει συνθέσεις του ιδρυτή της που χαρακτηρίζονται τόσο για τη μελωδικότητά τους, αλλά και για τα έντονα ρυθμικά μοτίβα και αυτοσχεδιαστικά μέρη. Ο Μιχάλης Μέσσιος είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συνθέτης που υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό όταν γράφει το είδος της τζαζ μουσικής προσθέτοντας με μοναδικό τρόπο τη δική του ταυτότητα. Τα έργα του, όπου παρουσιάστηκαν, απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές και την αγάπη του κοινού. Η σύνθεση μουσικής για τον Μιχάλη είναι η έκφραση του πλούσιου συναισθηματικού του κόσμου, του τεράστιου ταλέντου του, της γνώσης που κουβαλά και της αφοσίωσης και αγάπης του για την τζαζ.

Σίγουρα όταν πρωτοήρθαμε στο νησί η τζαζ μουσική ήταν κάτι άγνωστο. Χρειάστηκε πάρα πολλή προσωπική δουλειά, στην αρχή χωρίς ανταπόκριση μέχρι να καθιερωθεί και να «κτιστεί» αυτό που σήμερα υπάρχει. Τις περισσότερες φορές απολαμβάναμε τη μουσική μας παίζοντας μόνοι μας! Σιγά-σιγά όμως τα πράγματα αλλάζουν και με χαρά βλέπουμε πολλά νέα παιδιά να ασχολούνται με το είδος, να σπουδάζουν τζαζ μουσική, να υπάρχει ένα κοινό που μας ακολουθεί και αρχίζει να αγαπά αυτό το είδος. Άρχισαν επίσης και αρκετοί χώροι να φιλοξενούν ζωντανή τζαζ μουσική και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα να γίνουν. Γιατί δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για τζαζ και τις περισσότερες φορές η μουσική μας παίζεται σε μπαράκια ή εστιατόρια σαν background μουσική, όμως σίγουρα είναι μια αρχή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες διοργανώσεις που να δίνουν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να συμμετέχουν και να παρουσιάζουν τις νέες δουλειές τους. Είναι, όπως σας είπαμε και πιο πάνω, λίγες οι ευκαιρίες στον τόπο μας να παρουσιάσει ένα σχήμα τη μουσική του χωρίς να την προσαρμόσει στις ανάγκες ενός ιδιωτικού μαγαζιού. Η συγκεκριμένη διοργάνωση φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια και άτομα από το εξωτερικό, συχνά καλλιτεχνικούς διευθυντές άλλων φεστιβάλ, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μουσική τζαζ δημιουργία στον τόπο μας. Είναι μια σοβαρή προσπάθεια να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας των εδώ καλλιτεχνών με το εξωτερικό. Άρα από κάθε άποψη η συμμετοχή σε αυτό είναι σημαντική.

Πρέπει να στηρίζονται οι προσπάθειες των μουσικών να βγουν στο εξωτερικό από τους αρμόδιους φορείς. Γιατί κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να εμφανιστούμε στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τον τόπο μας. Το ζήσαμε έντονα σε όλα τα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Κάθε συμμετοχή μας αντιπροσωπεύει την Κύπρο και την εδώ πολιτιστική δημιουργία. Και υπάρχουν πραγματικά αξιόλογα σχήματα και ταλαντούχοι συνθέτες που μπορούν να σταθούν επάξια σε μεγάλες σκηνές που θα ενθαρρυνθούν να προχωρήσουν όσο τους δίνονται ευκαιρίες και στήριξη.

Ξεκινά άμεσα η ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ του σχήματος με επιλογές από παλαιότερες και νέες συνθέσεις του Μιχάλη Μέσσιου. Άρα μπαίνουμε άμεσα στο στούντιο. Αυτό θα βοηθήσει όχι μόνο η δουλειά να καταγραφεί, αλλά και να προωθηθεί σε πιο επίσημη μορφή στο εξωτερικό. Πρόσφατα το σχήμα είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία στο 6ο Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου. Το κοινό εκεί μας αγκάλιασε πραγματικά και γράφτηκαν στον Τύπο και στα μέσα μαζικής επικοινωνίας πολύ τιμητικά λόγια για την εκεί εμφάνισή μας. Αυτό μας δίνει δύναμη να προχωρήσουμε. Ειδικά για τον Μιχάλη είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσει να γράφει και να δημιουργεί όταν βλέπει το κοινό να ζητά μετά την παράσταση στοιχεία για το πού μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί τις δράσεις και τη μουσική του.

Και αυτό είναι το επόμενο πλάνο που είναι μια φυσική εξέλιξη βέβαια, να βγουν οι συνθέσεις του στη διεθνή σκηνή. Ήταν μοναδική εμπειρία όταν ένα κατάμεστο θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ στη Σύρο χειροκροτούσε μετά το πέρας της παράστασης τους καλλιτέχνες επίμονα καλώντας τους επί σκηνής για περισσότερη μουσική. Αυτό, όταν συμβαίνει σε ένα τόπο που πρωτοπαρουσιάζεσαι και δεν σε γνωρίζει κανείς, είναι τιμητικό και σου δίνει δύναμη και έναυσμα να προχωρήσεις και να γράψεις περισσότερα.

A.Vafea Jazz Projects Booking Agency of M.Messios Symmetry Band