Στη δημιουργία νέων δεδομένων, αναφορικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τα οποία ενδεχομένως να συνδέονται και με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκτιμά η ΕΔΕΚ ότι αποσκοπούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα και να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών. Αυτές, είπε ο κ. Σιζόπουλος, πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και τη σαφή δήλωση στην ΕΕ ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή αναβάθμισης των Ευρω-Τουρκικών σχέσεων και στην παραχώρηση οποιασδήποτε πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης εάν προηγουμένως η Τουρκία δεν αποσύρει τα πολεμικά της σκάφη από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβάλλεται να συνεχίσουν, οι συμφωνίες για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής θα πρέπει να διευρυνθούν και να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, και Ελλάδα και Κύπρος, μαζί, να προχωρήσουν σε πιο στενή και αποφασιστική συνεργασία με κύριο στόχο στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού τους ρόλου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.