Μ.Τζόνσον για κλιματική αλλαγή: «Είμαστε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα»

Με τον Τζέιμς Μποντ παρομοίασε τον πλανήτη, ο οικοδεσπότης της κλιματικής διάσκεψης COP26 Μπόρις Τζόνσον στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια τελετή της διήμερης συνόδου των ηγετών στη Γλασκώβη.

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, η Γη είναι δεμένη σε μία καταστροφική συσκευή και προσπαθεί απελπισμένα να αποφύγει «μία ανατίναξη που  θα τερματίσει την ανθρώπινη ζωή όπως τη γνωρίζουμε».

Ο κ. Τζόνσον παρότρυνε τους ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προειδοποιώντας ότι βρισκόμαστε «ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα».

Ο έτερος οικοδεσπότης, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε με τη σειρά του ότι η αποτυχία στη διάσκεψη «δεν είναι επιλογή – η αποτυχία είναι θανατική ποινή».

Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη «στιγμή της αλήθειας» καθώς πλησιάζει σημεία δίχως επιστροφή ως προς την υπερθέρμανση, ωστόσο εκτίμησε ότι υπάρχει πρόοδος που μπορεί να επεκταθεί, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις κινητοποιήσεις ενός «ασταμάτητου στρατού της κλιματικής αλλαγής, του οποίου ηγούνται νέοι».

Τις δικές τους παροτρύνσεις προς τους ηγέτες έκαναν επίσης, μεταξύ άλλων,  ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, που μίλησε για ανάγκη «στρατιωτικού στιλ κινητοποίησης» και ο γνωστός περιβαλλοντιστής και τηλεοπτικός παρουσιαστής σερ Ντέιβιντ Άτενμπρο.

Με τη λήξη της τελετής έναρξης αρχίζουν οι τρίλεπτες Εθνικές Δηλώσεις των ηγετών που θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ και θα συνεχιστούν την Τρίτη.

Παράλληλα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός εγκαινίασε στην COP26 τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία Καθαρό Πράσινο» με σκοπό τη βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να αξιοποιήσουν πράσινες τεχνολογίες και να αναπτύξουν την οικονομία τους με βιώσιμο τρόπο.

Μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει διπλασιασμό των πράσινων επενδύσεων που χρηματοδοτεί η Βρετανία σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια λίρες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.