Μ. Βρετανία: Διευρύνεται από σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά Covid-19

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού στη Βρετανία ρίχνονται μαζικά από σήμερα οι κατά τόπους γενικοί ιατροί, οι οποίοι αρχίζουν να χορηγούν στους πιο ηλικιωμένους και ευπαθείς πολίτες το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca.

Από τη Δευτέρα έως και χθες το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν διαθέσιμο μόνο από μικρό αριθμό νοσοκομείων, ώστε να παρακολουθούνται οι πολίτες που το έλαβαν πρώτοι για τυχόν παρενέργειες.

Η δυνατότητα συντήρησης του δεύτερου κατά σειρά εμβολίου που εγκρίθηκε από τις βρετανικές αρχές σε απλή θερμοκρασία ψυγείου καθιστά εύκολη τη διανομή του εκτός νοσοκομείων, σε αντίθεση με το σκεύασμα της Pfizer που απαιτεί ψύξη στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης έως και το Σαββατοκύριακο το εμβόλιο θα χορηγείται σε περισσότερα από 700 τοπικά εμβολιαστικά κέντρα υπό την εποπτεία των κατά τόπους γενικών ιατρών, που αποτελούν την πρώτη βαθμίδα αναφοράς στο βρετανικό σύστημα υγείας NHS.

Από την ερχόμενη εβδομάδα τα εμβόλια θα χορηγούνται επίσης σε συνολικά 207 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, αλλά και σε επτά μεγάλα κέντρα μαζικών εμβολιασμών που έχουν στηθεί σε γήπεδα και συνεδριακά κέντρα στο Λονδίνο, στο Μάντσεστερ, στο Μπρίστολ, στο Νιούκαστλ, στο Σάρεϊ, στο Μπέρμιγχαμ και στο Στίβενεϊτζ.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επισκέφθηκε ένα γενικό ιατρείο στο βόρειο Λονδίνο το πρωί και δήλωσε ότι όλα τα τμήματα τη κυβέρνησης και του NHS εργάζονται νυχθημερόν για την ταχύτερη δυνατή επέκταση του προγράμματος εμβολιασμών.

«Σκοπεύουμε να προσφέρουμε εμβολιασμούς στην πλειοψηφία των κατοίκων οίκων ευγηρίας έως το τέλος Ιανουαρίου και στα 13 εκατομμύρια των ανθρώπων στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες προτεραιότητας έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Αυτό θα διασφαλίσει ότι οι πιο ευάλωτοι είναι προστατευμένοι και ότι θα σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές», είπε ο κ. Χάνκοκ.

Νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία για το πρόγραμμα εμβολιασμών αναμένεται να δώσει αργά το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον,  ωστόσο το NHS Αγγλίας ανακοίνωσε το πρωί ότι από τις 29 Δεκεμβρίου έως και τις 3 Ιανουαρίου χορηγήθηκαν 19.981 δεύτερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Από την 4η Ιανουαρίου η στρατηγική της κυβέρνησης έχει αλλάξει και πλέον χορηγούνται οι πρώτες δόσεις των εμβολίων σε όσο το δυνατόν περισσότερους ευπαθείς πολίτες, με τις δεύτερες δόσεις να δίνονται εντός 12 εβδομάδων. Τα ραντεβού για δεύτερη δόση μετά από τις 4 Ιανουαρίου έχουν αναβληθεί.

Συνολικά μόνο στην Αγγλία έχουν χορηγηθεί 1.112.866 πρώτες δόσεις (έως τις 3 Ιανουαρίου), εκ των οποίων οι 661.224 σε πολίτες άνω των 80 ετών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.