Μ. Βρετανία: Εν αναμονή του πορίσματος της έρευνας για το «partygate»

Τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας της Σου Γκρέι για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω απαγορεύσεων λόγω πανδημίας αναμένει η Βρετανία.

Το πόρισμα αναμενόταν ευρέως να δημοσιευθεί σήμερα ή αύριο, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα αυτό τέθηκε προσωρινά εν αμφιβόλω μετά από τη χθεσινή ανακοίνωση ότι πλέον διεξάγεται και αστυνομική έρευνα για τα πάρτι.

Οι αρχικές πληροφορίες μετά από την ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφεραν πως το πόρισμα της Σου Γκρέι θα καθυστερούσε μέχρι να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα.

Στη συνέχεια, ωστόσο, έγινε γνωστό πως η Μητροπολιτική Αστυνομία δεν αντιτίθεται στη δημοσιοποίηση του πορίσματος της κ. Γκρέι, οπότε οι περισσότεροι Βρετανοί πολιτικοί συντάκτες εκτιμούν πως η ανώτερη κρατική αξιωματούχος όντως θα παραδώσει το πόρισμά της στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον είτε εντός της ημέρας είτε αύριο Πέμπτη.

Η Ντάουνινγκ Στριτ σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα λίγο αφότου παραληφθεί από την κ. Γκρέι, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να προβεί σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το πόρισμα, που για πολλούς αναλυτές ενδεχομένως να κρίνει το πολιτικό του μέλλον.

Πέρα από τη σύγχυση για τη χρονική στιγμή δημοσιοποίησης του πορίσματος, άγνωστο παραμένει το αν θα δοθεί στη δημοσιότητα αυτούσιο, αλλά και το πόσο αναλυτικό θα είναι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κ. Γκρέι ενδέχεται να μην περιλαμβάνει στην έκθεσή της κάθε λεπτομέρεια για καθένα από τα πάρτι που διερεύνησε, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και φωτογραφίες του Πρωθυπουργού κοντά σε μπουκάλια κρασιού σε κάποια από τις συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Πολιτικοί συντάκτες αναφέρουν πως η Σου Γκρει θέλει η έκθεσή της να δημοσιευθεί χωρίς περικοπές, αλλά η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σημείωσε το πρωί ότι ίσως προκύπτουν θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, τα οποία θα πρέπει να παραλειφθούν. Η κ. Τρας επιβεβαίωσε επίσης ότι ως το πρωί της Τετάρτης η κ. Γκρέι δεν είχε παραδώσει την έκθεσή της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν δηλώσει ότι αναμένουν να δουν τα συμπεράσματα της έρευνας πριν αποφασίσουν αν θα υποβάλουν επιστολή δυσπιστίας κατά του Πρωθυπουργού Τζόνσον στο αρμόδιο κομματικό όργανο. Αν συγκεντρωθούν 54 τέτοιες επιστολές από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, αυτομάτως διοργανώνεται ψηφοφορία για την καθαίρεση του Μπόρις Τζόνσον. Το αποτέλεσμα σε μια τέτοια ψηφοφορία μεταξύ των 359 Βουλευτών των Τόρις καθορίζεται από απλή πλειοψηφία.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τζόνσον θα μπορούσε να κληθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία να καταθέσει ως ύποπτος παραβίασης των κανόνων των lockdown στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας.

Σε χιλιάδες άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις παραβίασης του νόμου περί απαγορεύσεων λόγω πανδημίας η αστυνομία επέβαλε χρηματικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy