Μ. Βρετανία: Πίστωση χρόνου στον Τζόνσον από τους βουλευτές του μετά από την επικριτική έκθεση για το ‘partygate’

Στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα για τα καταγγελλόμενα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown φαίνεται ότι αποφάσισαν να τηρήσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία που έχουν αμφισβητήσει τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Η ατελής έκθεση για το λεγόμενο ‘partygate’ που υπέβαλε τη Δευτέρα η ανώτερη κρατική λειτουργός Σου Γκρέι κλόνισε ξανά τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς επέκρινε την «αποτυχία ηγεσίας και κρίσης» στην Ντάουνινγκ Στριτ. Το συμπέρασμα αυτό έφερε τον κ. Τζόνσον αντιμέτωπο με έντονη κριτική από όλες τις πτέρυγες της Βουλής των Κοινοτήτων, παρά τη συγγνώμη του στην αρχή της έκτακτης απογευματινής συζήτησης.

Η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, σε μια τοποθέτηση που χαρακτηρίστηκε ως «εκδίκηση» για τις δυσκολίες που της προκάλεσε ο κ. Τζόνσον όταν εκείνη είχε την ηγεσία, ρώτησε αν ο Πρωθυπουργός δε διάβασε τους κανόνες των lockdown, δεν τους κατανόησε ή απλά θεώρησε ότι δεν αφορούσαν την Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρώην Υπουργός Συντηρητικών Κυβερνήσεων Άντριου Μίτσελ δήλωσε ενώπιον του σώματος ότι ο κ. Τζόνσον δεν έχει πλέον τη στήριξή του, ο επίσης βουλευτής των Τόρις Άαρον Μπελ ρώτησε αν ο Πρωθυπουργός τον θεωρεί χαζό που τήρησε τους κανόνες στην πολύ περιορισμένη κηδεία της γιαγιάς του, ενώ μία εκ των ήσσονος βαθμίδας υφυπουργών, η Άντζελα Ρίτσαρντσον, παραιτήθηκε από το πόστο της διαμαρτυρόμενη.

Παρόλα αυτά, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε, σύμφωνα με πολιτικούς συντάκτες και πολιτικούς του συμμάχους, να κλείσει τη χθεσινή δύσκολη ημέρα δημιουργώντας «θετική διάθεση» στο κόμμα, μετά από τη βραδινή συνάντηση που είχε με το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Φέρεται, μεταξύ άλλων, να υποσχέθηκε πως θα συσταθεί μηχανισμός πιο άμεσης επαφής της Κυβέρνησης με τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ στη μερική αλλαγή του κλίματος συνετέλεσε και η υπαναχώρηση ως προς τη δημοσιοποίηση της πλήρους έκθεσης της Σου Γκρέι μετά από την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, για την οποία δεσμεύθηκε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προοπτική συγκέντρωσης των 54 επιστολών δυσπιστίας από Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτούνται για τη διενέργεια ψηφοφορίας καθαίρεσης του Μπόρις Τζόνσον έχει απομακρυνθεί για την ώρα. Τα δεδομένα, ωστόσο, είναι πιθανό να αλλάξουν αν η έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για 12 καταγγελλόμενα πάρτι διαπιστώσει παραβίαση των κανόνων των lockdown από τον Πρωθυπουργό με αποτέλεσμα να του επιβληθεί πρόστιμο.

Σε πρωινές συνεντεύξεις του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ επανέλαβε την κατηγορία ότι ο Μπόρις Τζόνσον «περνά για χαζούς» τους Βρετανούς πολίτες και ότι «ενδιαφέρεται μόνο να σώσει το τομάρι του», παραμελώντας τα καθήκοντά του έναντι πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Και ο κ. Μίτσελ επανέλαβε την κριτική του κατά του Πρωθυπουργού μέσω του ραδιοφώνου του BBC λέγοντας ότι διαχειρίζεται την κυβέρνηση ως «μεσαιωνική αυλή» και ότι κάνει κακό στο κόμμα.

Αντίθετα, ο αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων Τζέικομπ Ρις-Μογκ εκτίμησε ότι το κλίμα στο κόμμα είναι «θετικό» μετά από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως ο κ. Τζόνσον έχει δείξει ειλικρινή μεταμέλεια και συνεχίζει την εφαρμογή του σημαντικού κυβερνητικού πλάνου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.