Μάχη για να σπάσει το απόστημα της συσκότισης και της συγκάλυψης

Η αντιπολίτευση επιμένει σε εξονυχιστική έρευνα για όλες τις υποθέσεις

Σε μάχη για γερά νεύρα εξελίσσεται η προσπάθεια της αντιπολίτευσης και της ευρύτερης κοινωνίας για να σπάσει το απόστημα της συσκότισης και της συγκάλυψης, αφού παρά την έντονη κριτική η Κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να δώσει στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και αντί αυτού επικεντρώνεται σε επικοινωνιακές ατάκες και επιθέσεις εναντίον του ΑΚΕΛ.

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου έθεσε χθες πέντε καυτά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα, σε σχέση με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Συγκεκριμένα, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στα ακόλουθα:

• Γιατί άφησε ανοικτό το «παράθυρο» για συνέχιση της υποβολής αιτήσεων για τα «χρυσά» διαβατήρια μέχρι την 1η Νοεμβρίου; Μάλιστα ο Στ. Στεφάνου επεσήμανε ότι ήδη γραφεία έχουν οργανώσει διαφημιστικές καμπάνιες με σλόγκαν τις «τελευταίες ευκαιρίες για κυπριακά διαβατήρια», ως να πρόκειται για ξεπουλήματα.

• Γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει να απαγορεύει στην Ελεγκτική Υπηρεσία την πρόσβαση στα στοιχεία που ζητά για να ολοκληρώσει την έρευνα που πραγματοποιεί; Τι φοβούνται οι κυβερνώντες;

• Τι θα γίνει με τις 350 πολιτογραφήσεις που συνδέονται με το γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη καθώς επίσης με εν ενεργεία και τέως μέλη της κυβέρνησης Αναστασιάδη;

• Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά με τα ευρήματα της Επιτροπής Καλογήρου, η οποία βρήκε προβληματικές τις μισές πολιτογραφήσεις από όσες έλεγξε;

• Πότε θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση Αναστασιάδη για το ξεχαρβάλωμα των διαδικασιών και των κριτηρίων, που έκανε το 2013 και το 2016;

Έντονη κριτική άσκησε επίσης η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, η οποία επεσήμανε ότι «η επιμονή της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ να αρνείται πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις πολιτογραφήσεις συνιστά προσπάθεια συγκάλυψης της διαπλοκής». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα «η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να μην τινάξει την κυπριακή οικονομία στον αέρα, προκειμένου να αποκρύψει τη διαπλοκή και τις δικές της ευθύνες».

Από την άλλη πλευρά ο ΔΗΣΥ διά του Δημήτρη Δημητρίου επιχείρησε να ρίξει λάσπη στο ΑΚΕΛ με αφορμή την εμπλοκή του Χριστάκη Τζιοβάνη στο βίντεο του Al Jazeera, παραλείποντας να αναφέρει ότι υποχρεώθηκε από το ΑΚΕΛ σε παραίτηση τόσο από τη θέση του βουλευτή όσο και από όλα τα κομματικά αξιώματα που κατείχε. Πήρε όμως αποστομωτική απάντηση από τον Στ. Στεφάνου ο οποίος υπέδειξε ότι: «Το ΑΚΕΛ δεν αλλάζει ούτε ένα “ν’’ από όσα έλεγε όλα αυτά τα χρόνια για το σκάνδαλο με τη βιομηχανία “χρυσών” διαβατηρίων. Όποιος κι αν εμπλέκεται, το απόστημα της διαφθοράς πρέπει να σπάσει». Επανέλαβε επίσης την απαίτηση του ΑΚΕΛ για «εξονυχιστική έρευνα για όλες τις υποθέσεις πολιτογραφήσεων επενδυτών, για τα δικηγορικά γραφεία, τους μεσάζοντες, τους επιχειρηματίες».

«Αν νιώθουν άνετοι οι κυβερνώντες και ο ΔΗΣΥ, τότε γιατί εμποδίζουν το Γενικό Ελεγκτή να συνεχίσει την έρευνά του για τα “χρυσά” διαβατήρια; Τι φοβούνται; Ποιους θέλουν να συγκαλύψουν;», διερωτήθηκε ο Στ. Στεφάνου.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy