Μάχη Κερπινής: Τα στενά της συντριβής των ναζί από τους αντάρτες και η παραποίηση της ιστορίας

Πετάμε πάνω από το σημείο που κατατροπώθηκαν οι ναζί από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Πώς προσπάθησαν να "δικαιολογήσουν" τη σφαγή των Καλαβρύτων.

Στις 13 του Δεκέμβρη 1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τουφέκισαν όλο σχεδόν τον άρρενα πληθυσμό κι έκαψαν τα σπίτια των Καλαβρύτων, διαπράττοντας το μεγαλύτερο έγκλημα κατά αμάχων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τα στρατόπεδα του Νταχάου και του Άουσβιτς.

Συνολικά 499 άτομα εκτελέστηκαν εκείνη την ημέρα στα Καλάβρυτα, με μόλις 12 να καταφέρνουν να διασωθούν, χωρίς οι Γερμανοί να έχουν επίγνωση, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 677 άτομα στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και στα γειτονικά χωριά.

Επρόκειτο για ένα προσχεδιασμένο έγκλημα που οι ναζί προσπάθησαν να “αιτιολογήσουν” ως αντίποινα για την καταστροφή του λόχου Σόμπερ (Hauptmann Hans Schober) από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στην Μάχη της Κερπινής. Εν μέσω Κατοχής και θηριωδιών, κάποιοι στο πέρασμα των χρόνων προσπάθησαν να παρουσιάσουν το ναζιστικό έγκλημα των Καλαβρύτων ως δήθεν “αντίποινα” (για παράδειγμα ο ιστορικός Mark Mazower). Η εντολή εξανδραποδισμού όμως είχε δοθεί από τον Χίτλερ ταυτόχρονα σχεδόν με τη σύλληψη των ανδρών του στο πεδίο της μάχης και το όλο σχέδιο ήταν πολύ καλά σχεδιασμένο για έναν και μόνο λόγο: Γιατί τα Καλάβρυτα και η γύρω περιοχή ήταν η κύρια εστία αντίστασης των ανυπόταχτων Ελλήνων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.