Μάχη με το χρόνο στην Ταϊλάνδη: Σχέδιο για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών

Για “περιορισμένο χρόνο” για τη διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εδώ και 13 ημέρες σε μια σπηλιά στην Ταϊλάνδη έκαναν λόγο για πρώτη φορά την Παρασκευή οι αρχές. Προσπάθειες να γίνει απόπειρα απεγκλωβισμού μέσα στις επόμενες 48 ώρες μετά τον τραγικό θάνατο δύτη.

«Αρχικά πιστεύαμε ότι τα παιδιά μπορούν να μείνουν εκεί για καιρό. Όμως η κατάσταση άλλαξε, ο χρόνος πλέον είναι περιορισμένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού Απακόρν Γιουκονγκάεβ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπουκάλες με οξυγόνο έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος της διαδρομής που πρέπει να διασχίσουν τα παιδιά προκειμένου να βγουν από το σπήλαιο ώστε να μπορούν να ανεφοδιάζονται εκείνα και οι συνοδοί τους. Ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η επικίνδυνη επιχείρηση απεγκλωβισμού τους θα ξεκινήσει σήμερα, την ώρα που οι βροχοπτώσεις έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Μέχρι τώρα οι διασώστες προτιμούσαν να περιμένουν τη μείωση της στάθμης του νερού, ανεφοδιάζοντας τα παιδιά επί εβδομάδες ώστε να μπορέσουν να βγουν από τη σπηλιά πεζή.

Συνολικά έχει απαντληθεί νερό που ισοδυναμεί με αυτό που χρειάζονται για να γεμίσουν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια βεβιασμένη επιχείρηση απεγκλωβισμού ήταν κάτι που οι αρχές ήθελαν μέχρι στιγμής να αποφύγουν, ενώ ο θάνατος του δύτη επέφερε ισχυρό πλήγμα στο ηθικό των εκατοντάδων διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι από την Αυστραλία και τη Βρετανία.

Η επιχείρηση απεγλωβισμού

Τα παιδιά δεν πρόκειται να βγουν απόψε μεταδίδει ο ανταποκριτής του Guardian. Οι δημοσιογράφοι επέμεναν συνεχώς στο θέμα με τον κυβερνήτη να απαντά κατηγορηματικά. “Δεν μπορούν ακόμη να κολυμπήσουν”.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Bangkok Post αυτή τη στιγμή και τα δεδομένα ως έχουν τα επικρατέστερα σχέδια διάσωσης είναι δύο.

Το πρώτο προβλέπει κατάδυση συνοδεία βατραχανθρώπων
Σε αυτό το σενάριο, κάθε ένα από τα παιδιά θα καταδυθεί στα σημεία, όπου αυτό είναι αναγκαίο συνοδεία βατραχανθρώπων και θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο.

Βέβαια, δεδομένου ότι οι επαγγελματίες δύτες χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν, σημαίνει ότι τα παιδιά που δεν γνωρίζουν καν κολύμπι, θα χρειαστούν πολύ μεγαλύτερο διάστημα.

«Το σπήλαιο δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η ορατότητα είναι μηδέν, ο χώρος είναι περιορισμένος», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ματ Φιτζέραλντ, δύτης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Κατάφερε να κάνει ένα μέρος της διαδρομής υποβρυχίως, όμως δεν μπόρεσε να φθάσει μέχρι το τέλος.

Το δεύτερο είναι η απομάκρυνση των παιδιών μέσω φρέατος που οδηγεί κάθετα μέχρι το σπήλαιο
Η προσέγγιση αυτή συνεχίζει να μελετάται παραλλήλως. Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν μια οδό εισόδου από την κορυφή του βουνού, η οποία να συνδέεται ή να μπορεί εύκολα να συνδεθεί, με γεώτρηση, με το τμήμα του σπηλαίου στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά.

«Μελετάμε κάθε τετραγωνικό μέτρο για να δούμε αν κάποιο από τα πηγάδια οδηγεί στο σπήλαιο», είπε ο κυβερνήτης.

Βοήθεια από τον Έλον Μασκ

Μια ανέλπιστη βοήθεια, η οποία μπορεί όμως να αποδειχτεί πολύ σημαντική ήρθε τις τελευταίες ώρες, με τον ιδρυτή της SpaceX, Έλον Μασκ, ο οποίος συζητά πιθανές μεθόδους διάσωσης και για αυτόν τον λόγο στέλνει στη χώρα μηχανικούς του SpaceX.

Η πρόταση του Μασκ είναι να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου έως και ενός μέτρου μέσα στο σπήλαιο, η οποίοι θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας υποβρύχιο διάδρομο, ο οποίος θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε είτε να βοηθήσει στην απάντληση υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.

Reuters: Εγκλωβισμένα παιδιά στο σπήλαιο: απρόσεκτα ή θαραλλέα;

Ήρωας ο νεκρός δύτης

Ένα πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης λιποθύμησε κι έχασε τη ζωή του έπειτα από μια επιχείρηση που εξετέλεσε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη διάσωση 12 μαθητών και του προπονητή της ομάδας ποδοσφαίρου τους, που έχουν παγιδευτεί μέσα σε ένα δαιδαλώδες σύμπλεγμα πλημμυρισμένων σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη εδώ και 13 μέρες.

Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL, συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης των παιδιών και του προπονητή τους, που εντοπίστηκαν σε πλημμυρισμένο σπήλαιο στην επαρχία Τσιανγκ Ράι. Απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου, διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.

«Αφού παρέδωσε το οξυγόνο, στον δρόμο της επιστροφής δεν είχε πλέον αρκετό οξυγόνο» ο ίδιος, εξήγησε ο αντικυβερνήτης της επαρχίας, ο Πασακόρν Μπουνιαλάκ. «Έχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής» κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω, διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του ΠΝ της Ταϊλάνδης.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.