Σε κινητοποίηση βρίσκονται από χθες το απόγευμα οι δημοτικές αρχές της Λεμεσού για αντιμετώπιση ρύπανσης που εμφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού και που κατευθύνεται προς τις ακτές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, από το απόγευμα της 22ας Μαΐου, έκαναν την εμφάνισή τους στην ανοικτή θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, στερεά και ημιστερεά υπολείμματα πετρελαιοειδών, τα οποία κινούνταν δυτικότερα προς τον κόλπο της Λεμεσού.

“Αμέσως κινητοποιήθηκαν σκάφη, τόσο του Τμήματος Αλιείας όσον και της μισθωμένης από τον Δήμο εταιρείας για καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης”, αναφέρεται και προστίθεται ότι σήμερα συνεχίστηκαν οι προσπάθειες, ενώ μετά από συνεννοήσεις του Δήμου Λεμεσού με το Τμήμα Αλιείας, έγινε κατορθωτή η μίσθωση δύο επιπλέον σκαφών, με ειδικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων.

“Στόχος είναι να κατασταλεί η ρύπανση έξω από τους κυματοθραύστες πριν φθάσει στις ακτές, και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί και η ρύπανση που τυχόν θα εισχωρήσει εντός των ορίων της περιοχής λουομένων”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, προστίθεται, το Τμήμα Περιβάλλοντος με τη λήψη δειγματοληψιών, όσον και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, διεξάγουν ελέγχους για εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης, με σκοπό να ληφθούν τα μέτρα που προβλέπονται από τις σχετικές νομοθεσίες.

Η όλη επιχείρηση, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταστολή της ρύπανσης.

Διαχειρίσιμο το περιστατικό ρύπανσης που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Λεμεσού

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αναφέρει ότι
η Ομάδα Αντίδρασης του ΤΑΘΕ ειδοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου για την ύπαρξη πετρελαϊκής ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού. Προσωπικό του ΤΑΘΕ και λειτουργός του Υφυπουργείου Ναυτιλίας μετέβησαν άμεσα στην επηρεαζόμενη περιοχή για αξιολόγηση της κατάστασης.

Οπως αναφέρεται, μετά την αξιολόγηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για στερεά υπολείμματα καυσίμου σε μορφή μικρών τεμαχίων, προχώρησε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, με ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης και λόγω της φύσης του περιστατικού (μικρά τεμάχια διασκορπισμένα σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων), ενημερώθηκε η Τοπική Αρχή, η οποία κινητοποίησε προσωπικό για περισυλλογή σωματιδίων από την ακτή καθώς και η Επαρχιακή Διοίκηση, για παραχώρηση ναυαγοσωστών προς ενίσχυση της όλης προσπάθειας.

Σήμερα, το προσωπικό του ΤΑΘΕ συνέχισε την εν λόγω επιχείρηση με τη στήριξη και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ η επιχείρηση αντιμετώπισης ενισχύθηκε με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας.

Η επιχείρηση βρίσκεται υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του ΤΑΘΕ και κρίνεται ως διαχειρίσιμη. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, καταλήγει η ανακοίνωση.