Μάχη στη Βουλή από ΑΚΕΛ για αναστολή των εκποιήσεων – Πετρίδης δεν βλέπει λόγο για αναστολή εκποιήσεων

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ πιέζουν για αναστολή των εκποιήσεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Παρά ταύτα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, καθώς και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση των κομμάτων.

Μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν βλέπει λόγο για πάγωμα των εκποιήσεων, ενώ ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για «κακή κουλτούρα αποπληρωμής» εκ μέρους των δανειοληπτών. Ανέφερε επίσης ότι «η στήριξη των ευάλωτων ομάδων πρέπει να γίνεται μέσω κοινωνικής πολιτικής και όχι μέσω επιβολής μέτρων στις τράπεζες». Στη συνεδρία η ομάδα του ΑΚΕΛ υπέδειξε επανειλημμένα ότι έχουν αυξηθεί τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Τόνισαν επίσης ότι επιβάλλεται το πάγωμα των εκποιήσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Παρά ταύτα ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επέμειναν ότι δικαιολογείται πάγωμα των εκποιήσεων.

Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στη Βουλή, αφού μετά την αρνητική στάση της κυβέρνησης το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για προώθηση της πρότασής του, η οποία αφορά τη διά νόμου αναστολή των εκποιήσεων. Επισημαίνεται ότι με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο τετράμηνο τα δάνεια στις τράπεζες με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, αυξήθηκαν κατά 199 εκατ. ευρώ προαναγγέλλοντας νέο κύκλο αύξησης των ΜΕΔ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.