Μάχη με την αποχή… Η απαξίωση της πολιτικής αγγίζει περισσότερο τους νέους

  • Πολλοί άρχισαν ήδη να βάζουν στοίχημα για το όριο της αποχής που θα καταγραφεί στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου. Όλοι επίσης γνωρίζουν ότι τη μερίδα του λέοντος στην αποχή την έχουν οι νέοι άνθρωποι, που για διάφορους λόγους είτε αδιαφορούν για την πολιτική και την κομματική ζωή του τόπου, είτε γενικότερα απαξιώνουν την πολιτική, οπότε η μάχη με την αποχή των νέων γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αλλά πρέπει να δοθεί…
  • Οι οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων στέλνουν το μήνυμα ότι οι νέοι έχουν θέση στην πολιτική και κομματική ζωή του τόπου, αφού το μέλλον τούς αφορά και επηρεάζονται άμεσα

 

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Οι κομματικές οργανώσεις νεολαίας δεν τα βάζουν κάτω και παρά τις διαπιστώσεις τους για την αποστροφή των νέων προς την πολιτική, προσπαθούν η καθεμιά στα δικά της δεδομένα να εμπλέξει όσο γίνεται μεγαλύτερη μερίδα νέων στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι με βάση τα όσα προκύπτουν από τα ερωτήματα που θέσαμε στους επικεφαλής των οργανώσεων ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΚ και ΕΔΕΝ, η καθεμιά στο μέτρο των δυνατοτήτων της προσπαθεί να ωθήσει τους νέους να εμπλακούν με τα κοινά. (Σημειώνουμε ότι δεν έγινε κατορθωτό να έχουμε τις απόψεις της ΝΕΔΗΣΥ).

Οι οργανώσεις νεολαίας των κομμάτων στέλνουν το μήνυμα ότι οι νέοι έχουν θέση στην πολιτική και κομματική ζωή του τόπου, αφού το μέλλον τούς αφορά και επηρεάζονται άμεσα. Διαπιστώνοντας, λοιπόν, οι οργανώσεις των κομμάτων ότι οι νέοι δεν δραστηριοποιούνται όπως παλαιότερα στις κομματικές οργανώσεις νεολαίας, τονίζουν ότι παρόλ’ αυτά η καθεμιά από την πλευρά της αγωνίζεται για τα συμφέροντα των νέων και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, η καθεμιά βεβαίως μέσα από το δικό της ιδεολογικό οικοδόμημα.

Ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Σεβήρος Κούλας ανέφερε στη «Χαραυγή» πως σε ό,τι αφορά την ΕΔΟΝ, ανέκαθεν η προεκλογική εκστρατεία της όποιας εκλογικής αναμέτρησης συμπεριλάμβανε την πλήρη συμμετοχή των μελών και των στελεχών της Οργάνωσης. Η ΕΔΟΝ εδώ και χρόνια, είπε, έχει αναβαθμισμένο ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες και όχι μόνο. Έχει ταυτόχρονα και τον πρώτο λόγο σε ό,τι έχει να κάνει με τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τη νεολαία και την παιδεία όλων των βαθμίδων. Ταυτόχρονα, η μάχη στα κέντρα του εξωτερικού, που αφορά κυρίως φοιτητές αλλά και απόδημους Κύπριους, είναι εξ ολοκλήρου υπόθεση της ΕΔΟΝ. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά δεν προκύπτουν τυχαία, αλλά επειδή ακριβώς στην πράξη αποδεικνύεται ότι η νέα γενιά γενικά, αλλά και η νεολαία της Αριστεράς ειδικά, έχει και άποψη και λόγο και ρόλο.

Ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ, Μάριος Μούγης, ανέφερε ότι μέσω της καθημερινής επαφής που έχει με νέους ανθρώπους βλέπει πολλή απαξίωση προς την πολιτική, γεγονός που τον ανησυχεί ιδιαίτερα, αλλά δεν τον εκπλήσσει, ειδικά εάν αναλογιστεί κάποιος την δύσκολη κατάσταση την οποία περνά ο τόπος, με τα σκάνδαλα διαφθοράς να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Υπάρχουν νέα παιδιά, πρόσθεσε, που ασχολούνται και είναι ενεργοί στην προεκλογική εκστρατεία και η συνεισφορά τους είναι πραγματικά πολύτιμη, καθώς έχουν φρέσκα ματιά και πολλές ιδέες. Η κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε σαν τόπος και κοινωνία, σημειώνει, επιβάλλει την ανάγκη για αλλαγή και είσοδο στο πολιτικό γίγνεσθαι νέων ανθρώπων και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Χαράλαμπος Χριστοδούλου, είπε ότι θα ήθελε τη νεολαία στην ευρύτητά της να είναι πιο ενεργή, αλλά ως πρόεδρος της νεολαίας του κόμματός του, ανέφερε, δικαιολογεί ξεκάθαρα τη νεολαία για τη στάση της και κυρίως την απαξίωσή της προς την πολιτική, όμως αυτή η συγκεκριμένη στάση δυστυχώς βολεύει κάποιους. Όσο αφορά τη νεολαία της ΕΔΕΚ σε αυτή την προεκλογική, είπε, έδωσε το άπαν των δυνάμεών της για να πείσει τους νέους για την αξία της εμπλοκής στα κοινά. Εκτίμησε επίσης ότι η προσπάθεια έφερε θετικά αποτελέσματα, γιατί από πλευράς της νεολαίας της ΕΔΕΚ ωθήθηκαν αρκετοί νέοι να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Προβληματίζονται, αλλά δεν απογοητεύονται…

Παράλληλα, οι επικεφαλής των οργανώσεων νεολαίας των κομμάτων δεν κρύβουν ότι ανησυχούν και προβληματίζονται αλλά δεν απογοητεύονται (τουλάχιστον όσον αφορά την ΕΔΟΝ) από τη στάση του νεαρότερου κομματιού του πληθυσμού της Κύπρου.

Ο Μ. Μούγης ανέφερε ότι «η μη συμμετοχή της νεολαίας στα κοινά είναι ένα φαινόμενο που οφείλει να μας προβληματίσει όχι μόνο σαν πολιτικούς, αλλά και ευρύτερα σαν κοινωνία. Η απαξίωση ισοδυναμεί με αδιαφορία και απάθεια και προσωπικά με προβληματίζει πάρα πολύ, καθώς εάν εμείς οι νέοι δεν συμμετέχουμε ενεργά στους σχεδιασμούς για την πορεία και το μέλλον του τόπου μας, θα το πράξουν άλλοι για μας και εμείς θα παραμείνουμε απλοί κομπάρσοι. Εγώ και ως πρόεδρος της νεολαίας του Δημοκρατικού Κόμματος έχω θέσει σαν προτεραιότητα την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργοποίηση της νεολαίας. Για να το πετύχουμε, προσπαθούμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις και δράσεις για θέματα που αφορούν τους νέους και την καθημερινότητά τους και να απευθυνθούμε σε αυτούς αλλά και να τους εμπλέξουμε μέσα από πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων άλλα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας».

Ο Σεβήρος Κούλας σημείωσε ότι «η απομάκρυνση της νεολαίας από τον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα προφανώς και μας προβληματίζει, αλλά δεν μας απογοητεύει, ούτε μας οδηγεί σε παραίτηση, αντίθετα. Η αποχή δεν αντιμετωπίζεται με μια μεμονωμένη κίνηση και σίγουρα δεν μπορεί να αφήνεται για την προεκλογική περίοδο. Προφανώς και η κάθε προεκλογική περίοδος προσφέρεται για πιο εντατική δουλειά, μέσα σε ένα πιο εύφορο και πολιτικοποιημένο κλίμα. Εμείς συνολικά μέσα από τη δράση μας πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως μετά τις εκλογές αντιπαλεύουμε την αποστροφή των νέων στον πολιτικό αγώνα κάνοντάς τους μέρος της προσπάθειάς μας. Προτάσσουμε την οργανωμένη πάλη σε όλα τα επίπεδα, αναδεικνύουμε και επιλύουμε μικρά και μεγάλα προβλήματα της νέας γενιάς μαζί με τους νέους, δείχνοντάς τους παράλληλα και τη μεγάλη εικόνα του τελικού στόχου, αυτού της δημιουργίας μιας άλλης κοινωνίας».

Προβληματισμό εκφράζει και ο Χ. Χριστοδούλου. «Μας προβληματίζει σε τεράστιο βαθμό και ουσιαστικά αυτό το ζήτημα είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες που ως νεολαία της ΕΔΕΚ στηρίζουμε τις δράσεις μας. Προσπαθούμε δηλαδή συνεχώς να πείσουμε πως μόνο αν συμμετέχει κάποιος μπορεί να αλλάξει κάτι στην κοινωνία μας».

Η απάντηση στην απαξίωση

Οι επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων νεολαίας ρωτήθηκαν πώς απαντούν στους νέους για την απαξιωτική στάση τους απέναντι στην πολιτική. Οι απαντήσεις που δόθηκαν αντικατοπτρίζουν και τον τρόπο που η κάθε μια οργάνωση αντιμετωπίζει το θέμα.

Ο Γ.Γ. της ΕΔΟΝ είπε ότι ο κάθε νέος απομακρύνεται από την πολιτική διαδικασία ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία. «Εν συντομία και σε τρεις προτάσεις επεξηγούμε τα εξής: Α) Στην πολιτική, κάθε απόφαση που λαμβάνεται εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων. Της μιας τάξης ή της άλλης. Πιο απλά, των πολλών που αγωνίζονται να βγει ο μήνας ή των λίγων που έχουν τα πολλά. Να αναγνωρίσουμε ο καθένας που ανήκει. Β) Όσο και αν το επαναλάβουν κάποιοι, δεν είναι όλα τα κόμματα τα ίδια. Πολύ απλά επειδή δεν ψηφίζουν τα ίδια. Δυνάμωσε τον πολιτικό χώρο που εκφράζει τα δικά σου συμφέροντα. Γ) Αποδεδειγμένα, όποτε η αποχή μεγάλωνε τα πράγματα γίνονταν χειρότερα για τον κόσμο και πολύ πιο “εύκολη η ζωή” στο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο (που πάνε χέρι-χέρι)».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της νεολαίας της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι δικαιολογεί απόλυτα τους νέους που δεν εμπλέκονται με την πολιτική και επιλέγουν να απέχουν. «Η απογοήτευσή τους είναι εμφανής στα μάτια τους. Ο νέος τού σήμερα δυσκολεύεται να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του και καταφεύγει στο ενοίκιο, επειδή δεν υπάρχουν νομοθεσίες που να κατοχυρώνουν αξιοπρεπή μισθό και ποιοτικές συνθήκες εργασίας στο πλαίσιο της ίσης αμοιβής, ανεξαρτήτως φύλου. Αλλά αν δεν συμμετέχουμε, δυστυχώς αφήνουμε τους μεγαλύτερους να παίζουν μπάλα μονοί και ανενόχλητοι στο γήπεδό μας και να μας ανακοινώνουν το τελικό σκορ ωσάν απλοί θεατές». Διερωτήθηκε ακόμη αν αυτό είναι που θέλουν οι νέοι και τόνισε ότι μόνο «με την ψήφο αλλάζεις κάτι».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΕΔΗΚ σημείωσε ότι το πρώτο που πρέπει να διευκρινιστεί είναι τι εννοούμε με τον όρο πολιτική. «Πολιτική σίγουρα δεν είναι ο ξύλινος λόγος που αναπαράγει η πλειοψηφία των πολιτικών, ούτε τα σκάνδαλα και η διαφθορά που μας περιβάλλουν. Η πολιτική ζωή και η εμπλοκή με τα κοινά, μέσω της συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες και τις εκλογές, είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουμε όλα όσα απορρίπτουμε στο σήμερα.  Η συμμετοχή των νέων στην πολιτική σκηνή είναι επιβεβλημένη για να μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία, να σχεδιάσουμε και να ζήσουμε στον τόπο μας όπως εμείς ονειρευόμαστε», κατέληξε ο Μ. Μουγής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.