Ορίζοντας/ Ανοιχτός Ορίζοντας

Macumba στο 6 Cyprus Jazz and World Music Showcase

Το σχήμα Macumba δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2017 στη Λεμεσό το οποίο αποτελείται από τους Ηλίας Ιωάννου στην τρομπέτα/κρουστά, τον Γιώργο Μορφίτη στο πιάνο/κρουστά/φωνή, τον Rodrigo Cceres στο ηλεκτρικό μπάσο/κρουστά/φωνή, τον Ρόδο Παναγιώτου στα ντράμς/κρουστά και την Sofia Simou στην καλλιτεχνική επιμέλεια .

Από την δημιουργία τους και έπειτα έχουν παρουσιάσει την δουλεία τους σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Κύπρου και του εξωτερικού όπως το Gardens of Sound Music Festival της UNESCO στην Πολωνία, Windcraft Festival, Rialto Ethnic Music Festival, Aglanjazz Festival, Paradise Jazz Festival, Rialto Jazz & World Music Showcase and Afrobanana Festival. Φέτος, παρουσιάζουν το πρώτο προσωπικό τους άλμπουμ “Como Jugando”, ένα εκρηκτικό ρεπερτόριο από αυθεντικές συνθέσεις επηρεασμένες από την παράδοση ήχου και ρυθμού της Βραζιλιάνικης, Κουβανέζικης και Ισπανικής μουσικής συνδυασμένες με το λεξιλόγιο και την αυτοσχεδιαστική διάθεση της Jazz της Afro μουσικής.

Το σχήμα Macumba, έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της Jazz και World ευρωπαικής μουσικής σκηνής, όπως, τον γερμανικής καταγωγής Nils Fischer (σολίστα, καθηγητή κρουστών και υπεύθυνο του τμήματος της World music του πανεπιστημίου Codarts στο Rotterdam) και τον κολομβιανής καταγωγής Alberto Caisedo (παραγωγό και τραγουδιστή), τόσο για συναυλίες σε φεστιβάλ όσο και για την δημιουργία του άλμπουμ “Como Jugando”.


Τα κοινά στοιχεία που ενώνουν την μπάντα είναι, η ανάγκη για προσωπική εξέλιξη και δημιουργία, καθώς και το πάθος για εξερεύνηση της μουσικής κουλτούρας διαφορετικών χωρών.

Η απήχηση του κόσμου ως προς το είδος της μοντέρνας μουσικής με το οποίο ασχολούμαστε, κυρίως των αυθεντικών συνθέσεων, είναι θετική, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και αύξηση υποστηρικτών.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες τις οποίες ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνος του. Είναι αναγκαία η περαιτέρω υποστήριξη του κράτους για την ανάδειξη της μοντέρνας μουσικής από Κύπριους καλλιτέχνες. Αυτό το οποίο παρατηρούμε είναι πως ο Κύπριος πολίτης διψά για τέχνη και καλλιέργεια του πνεύματος.

Η συμμετοχή μας στο Cyprus Jazz and World Music Showcase είναι αρκετά σημαντική αφού είναι μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί ο καλλιτέχνης να προβάλει την δουλειά του στους ενδιαφερόμενους του είδους.


Κατά την γνώμη μας, για την περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής μουσικής δημιουργίας, χρειάζεται, ως πρώτο βήμα, να αναγνωρίσουν οι αρμόδιοι από τις κυβερνητικές πολιτιστικές υπηρεσίες την σοβαρότητα της ευθύνης και την δύναμη την οποία έχουν για την ανάπτυξη της μοντέρνας μουσικής δημιουργίας από Κύπριους καλλιτέχνες.  Εξίσου σημαντικό είναι η οικονομική και νομική υποστήριξη για περισσότερες πλατφόρμες όπως το Cyprus Jazz and World Music Showcase που διεξάγεται μόνο μια φορά τον χρόνο και είναι ίσως το μοναδικό τέτοιου είδους φεστιβάλ.

Είμαστε ήδη στην διαδικασία δημιουργίας δεύτερου άλμπουμ, διατηρούμε συνεχόμενη επικοινωνία με καλλιτέχνες από το εξωτερικό για περισσότερες συνεργασίες και επιθυμούμε να είμαστε πιο ενεργοί στην κυπριακή μουσική σκηνή, στοχεύοντας σε ένα σύντομο tour στην Ευρώπη .

Θέατρο Ριάλτο 29 και 30 Νοεμβρίου. 19:30  

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.