«Μαγειρέματα» δύο βουλευτών ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ καταγγέλλει ο Πυρίλλης

Μαίνεται η κόντρα για το προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο Αμμοχώστου

 

Νέο επεισόδιο στη μαινόμενη κόντρα ανάμεσα σε δημάρχους που προέρχονται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό για την πορεία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου ξέσπασε με δημόσια παρέμβαση του δημάρχου Παραλιμνίου.


Ο Θεόδωρος Πυρίλλης κατήγγειλε ονομαστικά τους βουλευτές Κυριάκο Χατζηγιάννη του ΔΗΣΥ και Χρίστο Σενέκη του ΔΗΚΟ ότι επιχειρούν να τουμπάρουν τη μεταρρύθμιση ανατρέποντας τις αποφάσεις για το προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο της επαρχίας.

Ως γνωστό, η προεδρία και η έδρα του Σώματος αυτού είναι μήλο της Έριδος ανάμεσα στον δήμαρχο Παραλιμνίου αφενός και τους δημάρχους Αγίας Νάπας και Σωτήρας αφετέρου, κάτι όμως που ναρκοθετεί την πορεία προς την έναρξη εφαρμογής της μεταρρύθμισης, αφού αυτά τα Συμβούλια έχουνε επιφορτιστεί με τη διεκπεραίωση του μεταβατικού σταδίου. Η έδρα και η προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου της ελεύθερης Αμμοχώστου ανατίθεται αυτόματα στον Μητροπολιτικό Δήμο, κάτι που δημιούργησε κενό στην περίπτωση αυτή ένεκα του ότι η Αμμόχωστος είναι κατεχόμενη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιχείρησε να καλύψει το κενό με τροποποιητική νομοθεσία, με βάση την οποία η προεδρία και η έδρα πάνε στο Παραλίμνι, ως τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά νόμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παραλιμνίου, οι δύο πιο πάνω βουλευτές επιχειρούν μεθοδικά να ανατρέψουν αυτή τη ρύθμιση με πρόταση που υπέβαλαν, με βάση την οποία η προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου ανατίθεται στον Έπαρχο Αμμοχώστου.

«Με την πρότασή τους αυτή οι συγκεκριμένοι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ επιχειρούν ανερυθρίαστα να ανατρέψουν την αρχή της αναλογικότητας και το αυτονόητο, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών. Με την ενέργειά τους ενισχύουν τις προσπάθειες αυτών που θέλουν να διατηρήσουν την ταφόπλακα στην ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Παραλιμνίου, καρφώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τους δύο βουλευτές ότι επιχειρούν να εξυπηρετήσουν από την πίσω πόρτα τους δημάρχους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, οι οποίοι, όπως έχουμε αποκαλύψει, έχουν δημιουργήσει μέτωπο ενάντια στην ανάθεση της έδρας και της προεδρίας του Συντονιστικού Συμβουλίου στο Παραλίμνι και στον δήμαρχό του.


Καταλήγοντας, ο Θεόδωρος Πυρίλλης κάλεσε τον πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργικού Συμβουλίου και να στείλουν το θέμα το συντομότερο στην Ολομέλεια της Βουλής για να ληφθεί απόφαση, ώστε να μπορέσει και επαρχία Αμμοχώστου να προετοιμάσει έγκαιρα τον νέο αυτό οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Θέλουμε και ζητούμε ξεκάθαρα να γνωρίζουμε ποια κόμματα και ποιοι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών», κατέληξε ο δήμαρχος Παραλιμνίου.

Τάσος Περδίος

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.