Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη…

Του
Δρος Αδάμου Αδάμου*

 

Όσοι έχετε μετροφυλλίσει τον Προϋπολογισμό του Τμήματος Περιβάλλοντος, θα διαπιστώσατε πως περνά σχεδόν απαρατήρητος. Είναι ένας προϋπολογισμός αντιπεριβαλλοντικός και αντιαναπτυξιακός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προστασία των οικοτόπων, που σύμφωνα με τα στρατηγικά σχέδια της κυβέρνησης για το περιβάλλον είναι προτεραιότητα. Τον Ακάμα όμως τον κάψαμε. Η βιοποικιλότητά του χάνεται, τα Natura καταπατήθηκαν, οι επιτήδειοι για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τους τον έχουν καταστρέψει κακόβουλα και ανελέητα. Η διεξαγωγή μιας πραγματικής έρευνας με κατάληξη σε διαχειριστικά σχέδια των περιοχών -και ως εκ τούτου έκδοση διαταγμάτων για να μπουν πραγματικά σε εφαρμογή- είναι κάτι που έπρεπε ήδη να είχε γίνει.


Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με προειδοποιητικές επιστολές από την Κομισιόν που αναφέρονται στην αποτυχία της Κύπρου να προστατεύσει τις περιοχές που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura και τη βιοποικιλότητά τους. Αδειοδοτούνται δε αναπτύξεις, χωρίς να έχουν εξακριβωθεί από πριν οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η μεταφορά κονδυλίου ειδικά για το σχέδιο του Ακάμα και η διεξαγωγή μιας πραγματικής έρευνας με κατάληξη σε διαχειριστικά σχέδια των περιοχών, και ως εκ τούτου έκδοση διαταγμάτων για να μπουν πραγματικά σε εφαρμογή, είναι κάτι που έπρεπε ήδη να  έχει γίνει.

Το θέμα δεν είναι μόνο να επενδύουμε σε μελέτες. Ακόμα και αν επενδύσουμε σε αυτές, τι όφελος θα εισπράξουμε όταν τα αποτελέσματα αυτών δεν προχωρούν σε έργα; Ακόμα και στο πολύ σημαντικό κομμάτι της κλιματικής δράσης το ποσό όλο δίνεται για την απογραφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς να προβλέπεται πρόνοια για δράσεις μείωσης των εκπομπών.

Η παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή λαμβάνει όλο και περισσότερες διαστάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι ανακοινώσεις έντεκα χιλιάδων επιστημόνων παγκόσμια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η φωνή των πολιτών σε όλο τον πλανήτη ελπίζουμε ότι θα εισακουστεί από αυτούς που ρυπαίνουν συστηματικά τον πλανήτη και που αρνούνται πεισματικά να λάβουν μέτρα.

Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται, γιατί εγκληματούμε απέναντι στην ίδια τη φύση, τη ζωή και τον άνθρωπο. Δεν ξέρω γιατί κάθε φορά κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών μάς παρουσιάζεται μια τόσο ωραιοποιημένη εικόνα, ενώ στην ουσία οι αριθμοί και τα έργα μιλούν από μόνα τους. «Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη», έλεγε ο Σολωμός. Πού να έβλεπε σήμερα πώς καταντήσαμε το περιβάλλον, που καθετί άλλο παρά μάγεμα θυμίζει. Ακόμα και στις ΟΠΟΚ, που κάνουν μεγάλο αγώνα για να σώσουν το περιβάλλον, δίνουμε κονδύλι ύψους €10.000. Σε τι και πώς να το αξιοποιήσουν;

Δεν θέλω να είμαι επικριτικός και απαισιόδοξος, αλλά δεν μου μένει άλλη επιλογή. Ποιο είναι τελικά το όραμά μας για το περιβάλλον; Όταν οραματιζόμαστε μια πράσινη ανάπτυξη, σε τι ακριβώς αναφερόμαστε;

Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης. Ας ανακόψουμε αυτή την άσχημη πορεία στην οποία κινούμαστε και ας εργαστούμε σκληρά για τον Άνθρωπο, για τη ζωή του, την ποιότητα, για την υγεία και το δικαίωμα να ζει σε ένα υγιές περιβάλλον. Για μας, για σας, για τα παιδιά μας. Ο τόπος μας έχει περάσει πολλά και διαχρονικά. Μπορεί να αντεπεξέλθει. Αρκετά όμως με τα παραμύθια. Ώρα για δουλειά. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά. Μπορούμε να σώσουμε αυτό τον τόπο από την κατρακύλα.

* Βουλευτής Λεμεσού ΑΚΕΛ-Αριστερά, Ν. Δυνάμεις