Μαίνεται η κρίση, φουντώνει η οργή

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση για φίμωση και συγκάλυψη του σκανδάλου


Στο ζενίθ παραμένει η θεσμική κρίση για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού η κυβέρνηση και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν διακόψει κάθε επαφή με τον Γενικό Ελεγκτή και συνεχίζουν να αρνούνται να του δώσουν πρόσβαση στους φακέλους για έλεγχο. Την ίδια ώρα φουντώνει η οργή στις τάξεις της αντιπολίτευσης και της ευρύτερης κοινωνίας, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για φίμωση και προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου.

Μετά το νέο μπλόκο το οποίο έστησε η κυβέρνηση στις έρευνες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «χρυσά» διαβατήρια και τη συνεπακόλουθη αναζωπύρωση της θεσμικής κρίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης δήλωσε ότι θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Μάλιστα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης -παρά την πρωτοφανή επίθεση την οποία δέχτηκε από τον Γ. Σαββίδη- απάντησε άμεσα ότι «προσβλέπει σε συνάντηση το συντομότερο δυνατόν». Ωστόσο, μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη. Μάλιστα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος βρέθηκε στη Βουλή για άλλο θέμα και ερωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά πόσον τίθενται σε κίνδυνο οι διαδικασίες ερευνών για τις πολιτογραφήσεις από τις δύο παράλληλες έρευνες σε εξέλιξη, παρέπεμψε στην απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα και απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου υπέδειξε εκ νέου χθες ότι είναι «καθολική η απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς, να ερευνηθούν όλα και όλοι που εμπλέκονται στη βιομηχανία διαβατηρίων, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι». Τόνισε επίσης ότι «η απαγόρευση από μέρους της κυβέρνησης της πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα απαραίτητα αρχεία είναι απαράδεκτη και μόνο ερωτηματικά και υποψίες δημιουργούνται». Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στον «Άστρα» επεσήμανε ότι η παρεμπόδιση για έρευνα των πολιτογραφήσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα συνιστά κατάχρηση της εξουσίας και σύγκρουση συμφερόντων. Κατήγγειλε ακόμη ότι οι κυβερνώντες έχουν πολλά να κρύψουν, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η Βουλή οφείλει να ελέγξει την «κυβέρνηση της διαφθοράς».

Επιπρόσθετα, το ΔΗΚΟ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει τη συγκάλυψη του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων». Ακόμη, ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων δήλωσε στον «Άστρα» ότι στην επικείμενη σύσκεψη των Αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, θα τεθεί θέμα προς συζήτηση για την πρόθεση του Γενικού Εισαγγελέα να σταματήσει την έρευνα για τις πολιτογραφήσεις από τον Γενικό Ελεγκτή. Διεμήνυσε επίσης ότι η Βουλή πρέπει να αναλάβει ισχυρές πρωτοβουλίες, προκειμένου να πεισθεί η κυβέρνηση και ο Γενικός Εισαγγελέας ότι πρέπει να αλλάξουν στάση. Επιπρόσθετα, η Αλληλεγγύη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και έθεσε θέμα θεσμικής τάξης για το γεγονός ότι Γενικός Εισαγγελέας ήταν υπουργός της κυβέρνησης, αλλά και για τη σχέση του προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής με εταιρείες που διαχειρίζονται υποθέσεις «χρυσών» διαβατηρίων.

Κάλεσε μάλιστα τον Γενικό Εισαγγελέα να αποκαλύψει πώς τοποθετήθηκε ως υπουργός στις συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες εγκρίθηκαν «χρυσά» διαβατήρια. Από την άλλη πλευρά, ο ΔΗΣΥ επιχείρησε εκ νέου να θολώσει τα νερά κάνοντας λόγο για «σούπα» που ετοιμάζουν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ενώ η ΕΔΕΚ κράτησε αποστάσεις κάνοντας λόγο για «άνευ ορίων λαϊκισμό» και αποφεύγοντας να ασκήσει ευθέως κριτική στην κυβέρνηση.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News