Μακριά από τις οικογένειές τους οι εγκλωβισμένοι – Η πρώτη φορά μετά από τη μεταπολεμική περίοδο

Μακριά από τις οικογένειές τους θα περάσουν το Πάσχα οι εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα, καθώς από τον Νοέμβριο δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια να τους επισκεφθούν.

Συγκεκριμένα, μέχρι τον Νοέμβριο οι συγγενείς των εγκλωβισμένων μπορούσαν να τους επισκεφθούν με την υπόδειξη αρνητικού PCR τεστ, γεγονός που πλέον δεν ισχύει. Παράλληλα, μετά από σχεδόν έξι μήνες η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ούτως ώστε να αρθεί το μέτρο και να μπορέσουν οι συγγενείς είτε να επισκεφθούν τους οικείους τους στα κατεχόμενα, είτε οι εγκλωβισμένοι να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές. «Από τον Νοέμβριο υπάρχει πλήρης αποκοπή των εγκλωβισμένων με τις ελεύθερες περιοχές», τόνισε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παιδιών Εγκλωβισμένων Καρπασίας, Γιαννάκης Ζάουρας.

Ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από την πρώτη περίοδο της εισβολής που δεν υπάρχει καμία επαφή των εγκλωβισμένων με συγγενείς τους στις ελεύθερες περιοχές. «Εμείς ζητάμε να επανέλθει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τον Νοέμβρη, δηλαδή τα παιδιά και τα εγγόνια των εγκλωβισμένων να μπορούν να τους επισκέπτονται με την υπόδειξη ενός αρνητικού PCR τεστ», εξήγησε. Με την ίδια λογική, πρόσθεσε, που μπορούν να έρθουν στην ΚΔ οι Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, να μπορούν οι συγγενείς των εγκλωβισμένων να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, έστω και για 24 ώρες σε αρχικό στάδιο.

Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν να απαραίτητα διαβήματα από τους αρμόδιους φορείς, ούτως ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια των εγκλωβισμένων να μπορούν να πηγαίνουν στα κατεχόμενα για επίσκεψη, στη βάση του ειδικού καταλόγου που υπήρχε μέχρι τον Νοέμβριο. Επεσήμανε επίσης ότι η επαφή των εγκλωβισμένων με συγγενικά πρόσωπα είναι ύψιστης σημασίας για την επιβίωσή τους, καθώς οι πλείστοι είναι ηλικιωμένοι. «Λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο αριθμός των οικιακών βοηθών είναι περιορισμένος, δεν υπάρχει δικαιολογία για τη μη αποστολή εμβολίων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εγκλωβισμένων», ανέφερε.

Ο κοινοτάρχης της Αγίας Τριάδας, Γιαννάκης Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του στη «Χ» επεσήμανε ότι από τον Νοέμβριο το Κοινοτικό Συμβούλιο έχει έρθει πολλές φορές σε επαφή με τους αρμόδιους της ΚΔ, χωρίς ωστόσο να προβούν στα απαραίτητα διαβήματα για να αρθεί το μέτρο. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι ανθρωπιστικό και εάν η κυβέρνηση το έθετε ενώπιον των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, θα επιλυόταν.

 

Ανεμβολίαστες οι οικιακές βοηθοί

Η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην παροχή εμβολίων για τις οικιακές βοηθούς που συζούν με τους εγκλωβισμένους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Ο κοινοτάρχης της Αγίας Τριάδας τόνισε ότι από την αρχή των εμβολιασμών των ηλικιωμένων ζητήθηκε από τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, όπως εμβολιαστούν ταυτόχρονα και οι οικιακές βοηθοί που συζούν με τους εγκλωβισμένους, γεγονός το οποίο δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.