Μακρύς ο δρόμος για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις

Θα εξεταστεί από την ΕΕ και αφού εγκριθεί, θα χρειαστούν δύο μήνες για διαδικαστικά

 

Παρά την ψήφιση των κρατικών εγγυήσεων προς τις τράπεζες ύψους 1 δις ευρώ, ο δρόμος για την παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις παραμένει μακρύς, αφού για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν (στην οποία ακόμη δεν έχει σταλεί από το Υπουργείο Οικονομικών) και ακολούθως να τρέξουν τα διαδικαστικά για την υπογραφή των συμφωνιών με τις τράπεζες οι οποίες θα συμμετέχουν, που αναμένεται να διαρκέσουν άλλους δύο μήνες περίπου.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο βρισκόταν στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών για ένα χρόνο, ενώ όταν κατατέθηκε στη Βουλή δεν ζητήθηκε η εξέτασή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον ΔΗΣΥ. Αντίθετα, το κυβερνών κόμμα επιχείρησε να παίξει πολιτικά παιχνίδια, προβάλλοντας κίτρινες διαφημίσεις εναντίον των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επίσης, κατά την εξέταση του νομοσχεδίου διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν υιοθέτησε πολλές από τις εισηγήσεις των κομμάτων. Παρά ταύτα, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αφού τα κόμματα επέφεραν πέντε σημαντικές αλλαγές προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου.

Πηγή από το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι το υπουργείο αναμένει από τη Βουλή το κείμενο του νόμου το οποίο ψηφίστηκε, ώστε να το εξετάσει και στη συνέχεια να το στείλει στην Κομισιόν για έγκριση. Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση που το σχέδιο δεν εγκριθεί από την Κομισιόν, θα οδηγηθεί εκ νέου τη Βουλή με τις παρατηρήσεις της ΕΕ. Ακόμη, ανέφερε ότι η διαδικασία από την εξέταση και έγκριση του νόμου από την ΕΕ μέχρι το τελικό που είναι η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του κράτους και των τραπεζών, αναμένεται να διαρκέσει από ένα μέχρι δύο μήνες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy