Μακρύς ο δρόμος για εφαρμογή των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρία

Το κράτος συνεχίζει να μην εναρμονίζεται με τη σύμβαση του ΟΗΕ

 

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, κατέληξε η χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξέτασε την πρόοδο των κρατικών υπηρεσιών στην υλοποίηση της σύμβασης του ΟΗΕ για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία. Οι οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία ανέδειξαν κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκ μέρους της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), ο Χριστάκης Νικολαΐδης είπε ότι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης απέκλεισε τις οργανώσεις των αναπήρων από τη συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές, στις οποίες προηγουμένως συμμετείχε, ενώ μειώθηκε και η χορηγία που λαμβάνουν οι οργανώσεις από το κράτος. Επιπλέον, κατήγγειλε το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης ότι υλοποιεί πολιτικές αποκλεισμού και διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Λαμπριανίδης, εκπροσωπώντας την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ), αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αξιολόγηση των αιτήσεων για το ΕΕΕ και στη λήψη του επιδόματος. Επίσης, είπε ότι άτομα με ήπια μορφή αναπηρίας δεν λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις δράσεις του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, η Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή είπε ότι συνεργάζονται στενά με την ΚΥΣΟΑ για τα θέματα που αναφέρθηκαν και ότι βρίσκονται σε διαβούλευση για νέα νομοθεσία για τα άτομα με αναπηρία, η οποία θα βασίζεται σε νέες υπηρεσίες, που θα καταργούν τον αναχρονιστικό θεσμό του κηδεμόνα, ενώ παράλληλα θα απορροφήσει τις κοινωνικές παροχές, αποδεσμεύοντας τα αναπηρικά επιδόματα από το ΕΕΕ.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Καυκαλιάς, υπέδειξε ότι το βασικότερο συμπέρασμα της κοινής συνεδρίας των δύο επιτροπών είναι ότι το κράτος συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη σύμβαση του ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία. Πρόσθεσε ότι παραμένουν αναπάντητες οι συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ που παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της σύμβασης στην Κύπρο, οι οποίες έχουν γίνει από το 2017. «Εδώ διαπιστώνουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά, ούτως ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμμορφωθεί με αυτές τις συστάσεις».

Σημείωσε ότι υπάρχει αναγκαιότητα για έναν οδικό χάρτη, ούτως ώστε σε περίπου δύο μήνες να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι «ο στόχος μας ως επιτροπές είναι να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε» τα προβλήματα που υπάρχουν και «να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους». Αναφορικά με την ανεξάρτητη διαβίωση και την ενσωμάτωση, η κα Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ τα άτομα με αναπηρίες και πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, όπως και η επέκταση σχεδίων παροχής φροντίδας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.