Μακρύς ο δρόμος, τα συμφέροντα δεν θα παραδοθούν αμαχητί

Του Γιάννη Κακαρή

 

Εδώ και μήνες οι αιγοπροβατοτρόφοι βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, όσο κλισέ και αν ακούγεται.

Από τη μια είναι οι τυροκόμοι που αρνούνται να παράγουν χαλλούμι ΠΟΠ εκβιάζοντας τους αιγοπροβατοτρόφους ότι αν θέλουν να παράγεται ΠΟΠ, πρέπει να κάνουν αποδεχτές τις αλλαγές που ζητούν. Επίσης, υποστηρίζουν ότι μπορούν να παράγουν σύμφωνα με το «εμπορικό σήμα» που προϋπήρχε του ΠΟΠ. Την ίδια ώρα, ενώ τα κόστη στην παραγωγή γάλακτος έχουν ανέβει κατακόρυφα, αρνούνται να δώσουν αυξήσεις στους αιγοπροβατοτρόφους. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, το κόστος για παραγωγή ενός λίτρου ανέρχεται στο €1,50, αλλά πληρώνονται περίπου €1,10.

Από την άλλη, είναι η κυβέρνηση και η κρατική μηχανή που τους κάνουν πλάτες. Πώς; Για περίπου 1,5 χρόνο το Υπουργείο Εμπορίου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή που δεν εμπίπτει στο ΠΟΠ, δεν έκανε κανέναν έλεγχο κατά πόσον τηρούνται οι πρόνοιες για την ποσόστωση του γάλακτος κ.α. Το Κρατικό Χημείο μετά από τόσα χρόνια λέει ότι δεν μπορεί να ανιχνεύσει αν γίνεται νοθεία στο γάλα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά τις πολλές και επίσημες καταγγελίες, εξακολουθεί να θεωρεί ότι δεν υπάρχει προσυνεννόηση στις τιμές μεταξύ των τυροκόμων.

Μετά από 7,5 μήνες εφαρμογής του ΠΟΠ, το Υπουργείο Γεωργίας τώρα αποφάσισε ότι οι έλεγχοι πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια υπηρεσία. Μετά από 7 μήνες αποφάσισε να αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία για να βρεθούν λύσεις. Επίσης, χρηματοδότησε τους τυροκόμους για να φύγει το απόθεμα που έχουν σε χαλλούμι και να μπορέσουν να δώσουν αυξήσεις στους βοσκούς, αλλά δεν το έπραξαν ακόμη. Την ίδια ώρα, υποσχέθηκαν μια μικρή προσωρινή βοήθεια στους βοσκούς, η οποία θα δινόταν τον Μάρτη. Ακόμα αναμένεται…

Τα προβλήματα και οι πραγματικότητες βρίσκονται ενώπιον της κυβέρνησης εδώ και μήνες χωρίς να επιλυθούν. Παρά μόνο, επαναλαμβάνονται οι ίδιες υποσχέσεις.

Όλα αυτά και άλλα τόσα οδήγησαν τον κλάδο έξω από το Προεδρικό. Ο αγώνας τους προς το παρόν φαίνεται να αποφέρει καρπούς, καθώς έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και των τυροκόμων, αναμένουμε τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τον τρόπο χειρισμού των τυροκόμων, οι οποίοι θεωρούν πως μπορούν να παράγουν χαλλούμι που δεν είναι ΠΟΠ, καθώς και τη νέα μέθοδο που θα αναπτύξει το Κρατικό Χημείο ώστε να γίνει ανιχνεύσιμη η γαλακτόσκονη. Επίσης, αναμένεται η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης που θα δώσει, γενικότερα.

Πάντως ο αγώνας των βοσκών δεν τελείωσε. Υπάρχει ακόμα μεγάλος δρόμος, καθώς τα μεγάλα συμφέροντα που κάνουν κουμάντο, σε καμία περίπτωση δεν θα παραδοθούν αμαχητί. Να είναι σίγουροι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει αν επαναπαυθούν.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.