Μαλάουι: Έκκληση για διεθνή βοήθεια καθώς ζει «εθνική τραγωδία» λόγω του κυκλώνα Φρέντι

Ο Πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρους Τσακουέρα απηύθυνε χθες Τετάρτη έκκληση για διεθνή βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκάλεσε ο κυκλώνας Φρέντι, μιλώντας για «εθνική τραγωδία», ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έφθασε τους 225 νεκρούς στην πάμφτωχη αφρικανική χώρα.

Ο αρχηγός του κράτους κήρυξε εθνικό πένθος για δύο εβδομάδες ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες την πρώτη.

«Αυτός ο κυκλώνας είναι ο τρίτος που πλήττει τη χώρα μας μέσα σε 13 μήνες. Απόδειξη των πραγματικοτήτων της κλιματικής αλλαγής», εκτίμησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Αργότερα, επισκεπτόμενος την Μπλαντάιρ (νότια), την οικονομική πρωτεύουσα και επίκεντρο της καταστροφής, παραβρέθηκε σε τελετή για ορισμένα από τα θύματα. Το Μαλάουι ζει «εθνική τραγωδία», επέμεινε ο Πρόεδρος, φορώντας αδιάβροχο και γαλότσες.

«Απευθύνω έκκληση στους διεθνείς εταίρους και δωρητές να προσφέρουν επιπλέον βοήθεια μπροστά στις καταστροφές και στις ζημιές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Φρέντι», πρόσθεσε.

Δεκάδες άνθρωποι που πενθούν δικούς τους είχαν συγκεντρωθεί σε σχολείο στην Τσιλόμπουε, κοντά στην Μπλαντάιρ. Εικοσιένα φέρετρα καλυμμένα με στεφάνια ήταν παραταγμένα κάτω από σκηνή, προστατευμένα από το ψιλόβροχο που συνεχιζόταν.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 1,6 δισεκ. κουάτσα (1,5 εκατ. δολάρια) για τους πληγέντες. «Μπορώ να πω ήδη πως αυτά τα χρήματα δεν θα αρκέσουν», είπε ο κ. Τσακουέρα στην ομιλία του.

Ο Φρέντι, κυκλώνας με αξιοσημείωτα μεγάλη διάρκεια, είχε ήδη πλήξει το νότιο τμήμα της Αφρικής στα τέλη του Φεβρουαρίου, προκαλώντας 17 θανάτους, προτού ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία τον Μάρτιο.

Πάνω από 88.300 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι. Σχολεία και εκκλησίες μεταμορφώθηκαν σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών. Συνολικά, άνοιξαν 165 τέτοια κέντρα.

Οι καταστροφές είναι «γιγαντιαίες», εξήγησε ο Φέλιξ Γουόσον, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού στο Μαλάουι. Γέφυρες που κατέρρευσαν και τα επίπεδα των υδάτων, που παραμένουν υψηλά κατά τόπους, περιπλέκουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Επιζώντες βρέθηκαν σκαρφαλωμένοι σε δέντρα και οροφές κτιρίων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy