Μάλτα: Κορυφώνεται η κρίση

Δολοφονία, ξέπλυμα χρήματος και επιχειρηματίες στο πολιτικό σκάνδαλο

 

O Πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος φέρεται να παρενέβη στην έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία και δέχεται έντονες πιέσεις να παραιτηθεί, έλαβε χθες την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος του οποίου ηγείται ώστε να μείνει στη θέση του πιθανόν έως τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν χθες πορεία στην πρωτεύουσα Βαλέτα ζητώντας την άμεση παραίτηση του Πρωθυπουργού Μουσκάτ, καθώς κλιμακώνεται η κρίση σε σχέση με την έρευνα για τη δολοφονία της Καρουάνα.

Το Σάββατο, πηγές του Εργατικού Κόμματος είχαν δηλώσει ότι το κόμμα θα επέλεγε νέο ηγέτη στις 18 Ιανουαρίου και ότι ο Μουσκάτ «θα παραιτείτο επισήμως όταν θα είχε επιλεγεί ο νέος αρχηγός». Ο Μουσκάτ που είναι στην εξουσία από το 2013 συγκάλεσε χθες έκτακτη συνεδρίαση με 36 βουλευτές και υπουργούς του Εργατικού του Κόμματος. «Το σύνολο της ομάδας υποστήριξε τον Τζόζεφ Μουσκάτ και του είπαμε ότι η απόφαση ήταν δική του για το πότε θα παραιτηθεί. Η εκλογή του νέου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 18 Ιανουαρίου και έως τότε θα παραμείνει αρχηγός του κόμματος και Πρωθυπουργός», ανέφερε πηγή του κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών το Σάββατο, σε βάρος του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ για συνενοχή στη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Οι Εργατικοί αποφάσισαν επίσης να συζητηθούν στο Κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα οι τελευταίες εξελίξεις της έρευνας για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία. Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σοφί ιν’τ Βεντ μεταβαίνει στη Μάλτα από σήμερα το βράδυ έως την Τετάρτη, λόγω των «ερωτημάτων για την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και των σοβαρών κατηγοριών διαφθοράς στα πλέον ανώτατα επίπεδα».

Σήμερα, Δευτέρα, δικαστήριο της Μάλτας αναμένεται επίσης να αποφανθεί επί της προσφυγής του Φένεκ, που ζητεί την ανάκληση του επικεφαλής της έρευνας Κιθ Αρνό, ο οποίος φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και τον φίλο του και δεξί του χέρι, Κιθ Σέμπρι.

Ο Φένεκ συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το αρχιπέλαγος με τη θαλαμηγό του. Ο Φένεκ, συνιδιοκτήτης του οικογενειακού ομίλου Tumas (ξενοδοχεία, αυτοκίνητα, ενέργεια), έδειξε αυτή την εβδομάδα τον Σέμπρι ως τον «πραγματικό εντολέα» της δολοφονίας. Καθώς ωστόσο εξετάστηκε από την Αστυνομία, ο Σέμπρι αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη το βράδυ, προκαλώντας την οργή της οικογένειας Καρουάνα Γκαλιζία.

Ο 45χρονος Μουσκάτ που είναι στην εξουσία από το 2013, είναι στο μέσο της θητείας του μετά την επανεκλογή του τον Ιούνιο του 2017, έπειτα από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Αυτές προκηρύχθηκαν λόγω των κατηγοριών για διαφθορά που άγγιζαν το περιβάλλον του μετά τη δημοσίευση των Panama Papers, που αποκάλυψαν την ύπαρξη στον Παναμά πολλών υπεράκτιων λογαριασμών που είχαν ανοίξει εταιρείες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Το σκέλος της έρευνας που αφορούσε τη Μάλτα είχε εξεταστεί από την Καρουάνα Γκαλιζία πριν από το θάνατό της. Είχε ανακαλύψει κυρίως ότι εταιρείες του Παναμά που ανήκαν στον Μίτσι, τότε Υπουργό Ενέργειας, και στον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Σέμπρι είχαν λάβει δύο εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία 17 Black στο Ντουμπάι, για υπηρεσίες που δεν διευκρινίζονταν. Η ομάδα Daphne Project, η οποία ανέλαβε τις έρευνες της δημοσιογράφου, ανακάλυψε ότι η 17 Black ανήκε στον Γιόργκεν Φένεκ, πληροφορία που πρόσφατα επιβεβαίωσε η Εισαγγελία έπειτα από σειρά συλλήψεων για ξέπλυμα, όπως αυτή του οδηγού ταξί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy