Μάνατζερ αποφασίζουν και διατάζουν στα νοσοκομεία…

•Κάτω από τον Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου θα υπάγονται τα νοσοκομεία και τα πρωτοβάθμια κέντρα φροντίδας, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Θα τα διοικούν μάνατζερ…

•Απλός παρατηρητής θα είναι το Υπουργείο Υγείας, αφού τα νοσοκομεία θα «κουμαντάρουν» τα οικονομικά τους

Της Μαρίνας Κουμάστα

Την τελευταία βδομάδα πολλά βγήκαν στο φως της επικαιρότητας για τον πολύπαθο τομέα της Υγείας: Η κόντρα μεταξύ αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας και δη μεταξύ του Δρος Γιώργου Παμπορίδη και του Ιατρικού Διευθυντή του Υπουργείου Δρος Πέτρου Μάτσα. Η μπάλα των ευθυνών για την τραγική κατάσταση του τομέα της Υγείας να ρίχνεται από τον ένα στον άλλο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να παρουσιάζεται ως ο… παραπληροφορημένος της υπόθεσης και να ρίχνει την ευθύνη στους άλλους. Ακολούθησαν συσκέψεις στο Προεδρικό. Με όλους τους εμπλεκομένους: τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους ασθενείς. Επίκειται και σύσκεψη τέλη του μήνα με τους αρχηγούς κομμάτων με θέμα τη μεταρρύθμιση της Υγείας.

Παρακάθισε σε σύσκεψη και το Υπουργικό Συμβούλιο. Και πήρε αποφάσεις. Μια από αυτές αφορά νέα μελέτη για το ΓεΣΥ. Αυτή η μελέτη θα γίνει στο Υπουργείο Οικονομικών με τη μετάκληση εξειδικευμένων συμβούλων σε αυτά τα ζητήματα. Αποφασίστηκε επίσης η προκήρυξη 28 θέσεων ιατρικών λειτουργών. Τόσους απαιτούν οι άμεσες ανάγκες, κατά το Υπουργείο Υγείας. Και ενώ οι συσκέψεις μονοπωλούν στα ΜΜΕ και οι υποσχέσεις για καλύτερες μέρες στην Υγεία πέφτουν βροχή, στα νοσοκομεία επικρατεί χαμός. Οι ασθενείς περιμένουν πολλές ώρες για να εξεταστούν… Τοποθετούνται σε λίστες που μετρούν από μερικούς μήνες μέχρι και χρόνια.

Οι ελλείψεις αναλωσίμων, φαρμάκων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο την ίδια ώρα που η εργασιακή ανασφάλεια έχει καταντήσει τεράστιο άγχος για τους επαγγελματίες υγείας. Πολλοί γιατροί και νοσηλευτές εγκαταλείπουν το δημόσιο, γιατί δεν αντέχουν άλλο. Το αδιέξοδο οδηγεί γιατρούς και νοσηλευτές σε μέτρα, ενώ μεγάλη είναι η αντίδραση των επαγγελματιών Υγείας στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Η βδομάδα που έρχεται αναμένεται δύσκολη.

Η ΠΑΣΥΚΙ θέτει σε εφαρμογή τα μέτρα που αποφάσισε: ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετούνται σε όλα τα επίπεδα ιατρικής φροντίδας και ο αριθμός των υπερωριών που θα εκτελούνται θα προσαρμοστούν στην εκάστοτε στελέχωση της κλινικής/τμήματος. Αυτό σημαίνει, όπως πληροφορείται η «Χ», ότι εκεί και όπου δεν υπάρχει επάρκεια ιατρικού προσωπικού δεν θα υπάρχουν εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, οι εφημερίες θα ρυθμιστούν στη βάση του υφιστάμενου προσωπικού. Σήμερα, να σημειωθεί, υπάρχουν κλινικές όπου ο γιατρός αναγκάζεται μέρα παρά μέρα να βγάζει εφημερία.

nosokomeio - protes voithies - nosileftes

Σε βαθιά νερά τα νοσοκομεία

Σε αυτό τον κυκεώνα η κυβέρνηση διατείνεται πως βρήκε τη λύση για την επίλυση των προβλημάτων της Υγείας. Και την ονόμασε αυτονόμηση των νοσοκομείων η οποία, λέει, θα πρέπει να προηγηθεί του ΓεΣΥ. Οσο για το ΓεΣΥ, προς το παρόν και πάλι τοποθετείται στο «ψυγείο» για να γίνει νέα μελέτη με τη συμβολή εξειδικευμένων συμβούλων, την ώρα που στα συρτάρια υπάρχουν δεκάδες και προσφάτως επικαιροποιημένες μελέτες από εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού για τις οποίες μάλιστα δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ…

Σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά την αυτονόμηση των νοσοκομείων ήδη βρίσκεται στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας και λίαν συντόμως θα περάσει στα χέρια της Βουλής. Δόθηκε και στους επαγγελματίες υγείας για μελέτη… Το νομοσχέδιο με πολύ απλά λόγια -σύμφωνα με πηγές από επαγγελματίες υγείας- προνοεί ότι τα νοσοκομεία και τα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας θα υπάγονται κάτω από έναν Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ονόματι «Οργανισμός Δημοσίων Νοσηλευτηρίων». Αυτός ο Οργανισμός θα διοικείται από Συμβούλιο, το οποίο θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Με υπαλλήλους τριών ταχυτήτων

Σε αρχικό στάδιο στα νοσοκομεία θα εργάζονται υπάλληλοι τριών ταχυτήτων: οι σημερινοί δημόσιοι υπάλληλοι, το υφιστάμενο έκτακτο προσωπικό των νοσοκομείων και οι νέοι υπάλληλοι (θα προσλαμβάνονται υπό το καθεστώς του νέου Οργανισμού). Σύμφωνα με το προτεινόμενο προσχέδιο νομοσχεδίου, ο Οργανισμός Δημοσίων Νοσηλευτηρίων θα αναλαμβάνει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημοσίων νοσηλευτηρίων και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς και την ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Θα έχει ακόμη την ευθύνη για τη λειτουργία της διαχείρισης, τον έλεγχο, την εποπτεία και την ανάπτυξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων και των κέντρων πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα διορίζεται από το εκάστοτε Υπουργικό Συμβούλιο με πενταετή θητεία. Το εν λόγω Συμβούλιο θα διορίζει στη συνέχεια το «επιστημονικό συμβούλιο», το οποίο «θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς το Συμβούλιο για όλα τα επιστημονικά θέματα που αφορούν τον Οργανισμό».

Και επιχειρηματικές δραστηριότητες

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Οργανισμός θα μπορεί να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες συναφείς με τις υπηρεσίες υγείας με σκοπό τον όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο προσοδοφόρο τρόπο εκμετάλλευσης της περιουσίας που του ανήκει. Θα μπορεί επίσης να κηρύσσει ως δημόσιο νοσηλευτήριο ή κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας, οποιοδήποτε υποστατικό και/ή εγκατάσταση που παρέχει ή που έχει ανεγερθεί και εξοπλιστεί με σκοπό την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού του Οργανισμού θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ όμως, ο Οργανισμός θα έχει την ευθύνη αυτόνομης εξασφάλισης και διαχείρισης των εσόδων και εξόδων του.

nosokomeio

Οι αντιδράσεις

Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες Υγείας βγήκαν στην επιφάνεια.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Δρ Σωτήρης Κούμας, θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν κρατικά τα δημόσια νοσηλευτήρια και να είναι υπό την αιγίδα ενός οργανισμού εντός του Υπουργείου Υγείας.

«Η αυτονόμηση προτείνουμε να είναι διοικητική και οικονομική, δηλαδή να έχουν τον δικό τους προϋπολογισμό και να υπάρχουν διοικητικές ομάδες σε κάθε νοσοκομείο, αλλά να ελέγχονται από το Υπουργείο γιατί θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να έχει λόγο και ευθύνη σε ό,τι αφορά το ύψιστο αγαθό της υγείας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ο Υπουργός θα δημιουργήσει ένα νέο οργανισμό, ο οποίος δεν θα είναι υπόλογος στον Υπουργό, ούτε στο κράτος, και ποια η εγγύηση ότι όλα όσα περιγράφονται στα προσχέδια ή όλα όσα μας προτείνει ο Υπουργός θα εφαρμοστούν;» διερωτήθηκε. H ΠΑΣΥΚΙ ζήτησε όπως της δοθούν λεπτομερώς οι μελέτες και οι εισηγήσεις του Υπουργείου Υγείας, δηλαδή σε ποια στοιχεία βασίστηκαν και μας πρότειναν αυτό το μοντέλο.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ: Η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ.), τοποθετούμενη επί των σχεδίων νόμου για αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων δηλώνει αρχικά αντίθεση για τη δημιουργία Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, όπως παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο προσχέδιο του νόμου, αναφέροντας ότι θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση λανθασμένη και απόφαση μεγάλου ρίσκου όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

Οι οργανισμοί δημοσίου δικαίου παραπέμπουν σε δημιουργία ημικρατικού οργανισμού ο οποίος, παρόλο που σε πρώτο στάδιο θα είναι υπό τη διαχείριση του κράτους, στη συνέχεια μέσα σε ένα περιβάλλον πλήρους αυτονόμησης και ΓεΣΥ, θα τεθεί σε μεγάλο ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρει ακόμα ότι ο στόχος του κράτους θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός των κρατικών νοσηλευτηρίων, διατηρώντας πάντοτε τον δημόσιό τους χαρακτήρα και όχι η μετατροπή τους σε ημικρατικό οργανισμό.

nosokomeio lefkosias


Τα ερωτήματα

Εδώ και αρκετούς μήνες οι επαγγελματίες υγείας θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία όμως ουδείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν απάντησε.

1. Οταν τα νοσηλευτήρια δεν θα έχουν πλέον τη χρηματοδότηση από το κράτος και με δεδομένη την υποστελέχωση και τα άλλα προβλήματα, πώς θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους για να καταστούν ανταγωνιστικά;

2. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν παρεμβάσεις στη λειτουργία τους κομματικών παραγόντων (προαγωγές, προσλήψεις κ.ά.) από τη στιγμή που το Συμβούλιο του Οργανισμού θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση;

3. Πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία;

4. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι στην περίπτωση που τα νοσοκομεία βρεθούν σε πολύ δυσμενή θέση δεν θα περάσουν -με πάσα ευκολία- σε χέρια ιδιωτικά;


Υπάρχουν κονδύλια;

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου
Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Αγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει εάν στον προϋπολογισμό του 2017 θα περιληφθεί κονδύλι, το οποίο θα επιτρέψει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να πάρουν σάρκα και οστά. Ο Υπουργός Οικονομικών κρατά κλειστά τα χαρτιά του, την ίδια ώρα που ο Υπουργός Υγείας παραδέχεται πως τα… χρήματα αρκούν μέχρι το σχεδιασμό.

Συγκεκριμένα, ο Δρ Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην πρώτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, αναφέρθηκε σε ένα κονδύλι 900.000 ευρώ που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2016. Αυτό το κονδύλι, είπε, είναι «στραυρωμένο» αλλά θα ζητήσει να αποδεσμευτεί για συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν την αυτονόμηση των νοσοκομείων.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των σχεδιασμών ο Υπουργός φαίνεται να «ποντάρει» στα τέλη που υποχρεούνται οι πολίτες να καταβάλουν στα νοσοκομεία, τα οποία ανέρχονται σε 17 εκατομμύρια ετησίως και στα 33 εκατομμύρια ευρώ που εισρέουν στα ταμεία από τις αποκοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (1,5% επί των απολαβών τους). Εάν αυτά τα κονδύλια διατεθούν για τους σχεδιασμούς της Υγείας (σήμερα εισρέουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας), θα μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τους την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το ΓεΣΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy