Μανού Πινέδα στη «Χ»: Προχωρούμε σε κοινωνική αναδιανομή του πλούτου αφήνοντας πίσω νεοφιλελευθερισμό και λιτότητα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή», το μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας (ΚΚΙ) και Ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL), Μανού Πινέδα, αναλύει τις εξελίξεις που διαγραμμίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο προτάσσοντας τις θέσεις της GUE/NGL για την επίλυση των προβλημάτων.

Παρουσιάζει τις εξελίξεις στην ισπανική πολιτική σκηνή, όπου στις αρχές του τρέχοντος έτους το ΚΚΙ συμμετέχοντας στον πολιτικό σχηματισμό της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida) μαζί με άλλα αριστερά κόμματα (Catalunya en Comú, Ποδέμος), αλλά και με τη συμμετοχή του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), δημιούργησαν μία κυβέρνηση συνασπισμού αναλαμβάνοντας την ευθύνη, μπροστά στις αντίξοες συνθήκες που προέκυψαν με την πανδημία, για καλύτερες διαβίωσης του ισπανικού λαού.

Παράλληλα, μας ενημερώνει για το παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς ο Μανού Πινέδα είναι ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη.

Στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Η συνεχιζόμενη ατιμωρησία του Ισραήλ επιτρέπει τη διαιώνιση της βίας και της μαζικής φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

 

Η προτεραιότητα του ΚΚΙ στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι να ενισχύει την κοινωνική ασπίδα και να μην αφήσει κανέναν πολίτη απροστάτευτο.

 

Συνέντευξη στον Κωστή Πιτσιλλούδη

Μπορείτε να σχολιάσετε την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο; Ως μέλος της GUE/NGL, ποιες θεωρείται είναι οι ενέργειες μπορούν να γίνουν για την επίλυση του Κυπριακού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η ΕΕ σε αυτό το ζήτημα;

 

Είναι πολύ ανησυχητικό ότι προς το παρόν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει με αυτήν την πολεμική γραμμή, που απέχει πολύ από την προώθηση της ειρήνης, να δημιουργεί μία τεράστια αστάθεια στην περιοχή. Αυτό το βλέπουμε τώρα με το βασικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στον πόλεμο μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντας στον τελευταίο όπλα, drones και στέλνοντας τζιχαντιστές μισθοφόρους που προέρχονται, ως επί το πλείστον, από τον πόλεμο της Συρίας. Φυσικά, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας βρίσκεται πίσω από τις εντάσεις που δημιουργούνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα τελευταία τρία χρόνια η Τουρκία πραγματοποίησε 6 παράνομες γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μία επικινδυνότητα: Η προκλητική δράση του τουρκικού στρατού εντός της κυπριακής και ελληνικής ΑΟΖ προκαλεί τη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου. Σε αντίθεση με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες, έχουμε τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία προσπαθεί να υπογράψει και να επικυρώσει συμφωνίες οριοθέτησης των υδάτων με διάφορα κράτη, προκειμένου να εφαρμοστεί το διεθνές ναυτικό δίκαιο.

Πιστεύω ότι η GUE/NGL πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο επισημαίνοντας την επιθετικότητά της και την κλιμάκωση της βίας που προκαλείται στην περιοχή. Η Τουρκία προκαλεί παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο σε διάφορες περιπτώσεις και δημιουργώντας σενάρια έντασης, λόγω της επιθυμίας της για εξουσία και έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών, σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι σημαντικό ότι η Αριστερά, ως ιστορικός παράγοντας της ειρήνης που πάντα ενεργούσε ενάντια σε εξωτερικές παρεμβολές, υπενθυμίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη σημασία να παροτρύνει την Τουρκία, ένα υποψήφιο κράτος για ένταξη στην ΕΕ, να θέσει τέρμα σε όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να επιλύσει τις συγκρούσεις με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις στο επίκεντρο και όχι μέσω της χρήσης βίας.

Ισπανός2
Manu pineda official portrait – 9th parliamentary term

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομάδα μας έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις συζητήσεις στην Ολομέλεια σχετικά με αυτό το θέμα, εκτός από άλλες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, και στην αύξηση της πίεσης στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Ποιες είναι οι κύριες πολιτικές προτεραιότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας κατά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση; Ποια είναι η αξιολόγησή σας για αυτούς τους 11 μήνες συμμετοχής στην κυβέρνηση;

 

Τον Ιανουάριο του 2020 (σ.σ. 13/01/20) το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και οι Unidas Podemos, όπου βρίσκεται το ΚΚΙ, σχημάτισαν την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της ισπανικής δημοκρατίας.

Αυτή η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες και άγνωστες προκλήσεις, καθώς ανέλαβε τα ηνία σχεδόν δύο μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας κορονοϊού.

Οι Unidas Podemos έχουν τη δεύτερη αντιπροεδρία και τέσσερα υπουργεία, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας, το Υπουργείο Προστασίας Καταναλωτή, το Υπουργείο Ισότητας αλλά και το Υπουργείο Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Τόσο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας όσο και ο Υπουργός Προστασίας Καταναλωτή είναι μέλη του ΚΚΙ.

Μία από τις προτεραιότητες του ΚΚΙ, εν μέσω μίας παγκόσμιας επιδημίας που έχει επηρεάσει όλες τις σφαίρες της ζωής μας, είναι να υποστηρίζει αυτό που ονομάζουμε «κοινωνική ασπίδα», δηλαδή μια σειρά δημοσίων πολιτικών δράσεων που στοχεύουν στην προστασία των ζωτικών τομέων, ώστε να μην πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, προωθήσαμε μέτρα όπως η απαγόρευση της διακοπής βασικών προμηθειών σε σπίτια, η αναστολή των εξώσεων χωρίς εναλλακτική στέγαση, η ενίσχυση για ενοικίαση, η απαγόρευση απολύσεων, τα έκτακτα επιδόματα ανεργίας για τους Ισπανούς εργαζόμενους, αλλά και για τους ανθρώπους με προσωρινά συμβόλαια. Επίσης, έχουμε επεκτείνει το μορατόριουμ για πληρωμές ενυπόθηκων δανείων, αλλά και λάβαμε προστατευτικά μέτρα κατά της φυλετικής βίας, περιορίσαμε τη διαφήμιση για ιστότοπους τζόγου και στοιχημάτων, μεταξύ άλλων μέτρων.

Φυσικά, η στρατηγική των οικονομικών ελίτ καθώς και της ακροδεξιάς είναι να ρίξουν την κυβέρνηση συνασπισμού όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι προσπάθειες αυτές συντελούνται είτε από την Ισπανία είτε μέσω των Βρυξελών, για να στρέψουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον αυτής της κυβέρνησης. Επιπλέον, η ακροδεξιά, την οποία ενσαρκώνει το Vox (σ.σ. ισπανικό ακροδεξιό πολιτικό κόμμα), παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και προσπαθεί να επεκτείνει τον εκλογικό της χώρο δημιουργώντας μίσος. Αυτή η κόκκινη γραμμή δεν μπορεί να διασταυρωθεί.

Η προτεραιότητα του ΚΚΙ είναι σαφής: Να συνεχίσει να ενισχύει την κοινωνική ασπίδα και να μην αφήσει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Εργαζόμαστε ήδη για την ενοποίηση των προοδευτικών προϋπολογισμών που έχουν άνευ προηγουμένου επίπεδο κοινωνικών δαπανών, εκμεταλλευόμενοι τα κονδύλια ανασυγκρότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση υγείας, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Αυτοί οι προϋπολογισμοί περιλαμβάνουν αύξηση της δαπανών για την υγεία κατά 151,4%, αύξηση των επιδοτήσεων εκπαίδευσης κατά 70,2%, αύξηση της καινοτομίας, έρευνα και ανάπτυξη κατά 80%, επενδύσεις σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης ή αύξηση φόρου για όσους κερδίζουν περισσότερα από 300.000 ευρώ ή που έχουν περισσότερα από 10.000.000 ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας και η απόδειξη ότι θέλουμε να προχωρήσουμε προς μία πραγματική κοινωνική αναδιανομή του πλούτου, κάτι απαραίτητο σε αυτή τη χώρα που έχει ζήσει μια μακρά δεκαετία περικοπών, απώλειας δικαιωμάτων και φτώχειας της εργατικής τάξης. Πρέπει να οικοδομήσουμε μία διαφορετική χώρα, με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα, αφήνοντας πίσω την εποχή του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας.

 

Είστε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη. Ποιες πρωτοβουλίες μπορείτε να αναλάβετε για τον παλαιστινιακό λαό;

 

Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ σταμάτησε προσωρινά το σχέδιό του να προσαρτήσει το 30% της Δυτικής Όχθης, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου. Ωστόσο, η απειλή παραμένει και παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη προσάρτηση, υπάρχει de facto μία συνεχής εντατικοποίησης της κατοχής. Υπό αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι εντός του 2020 έχει δημιουργηθεί ένα νέο ρεκόρ στην κατασκευή παράνομων ισραηλινών οικισμών στο παλαιστινιακό έδαφος.

Πρόκειται για μία προσάρτηση την οποία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σκοπεύει να πραγματοποιήσει με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της Παλαιστινιακής Αρχής.

Πρέπει να είμαστε σαφείς: Η προσάρτηση είναι παράνομη και υπονομεύει το διεθνές δίκαιο, καθώς αντιπαρατίθεται με τις διεθνείς συμβάσεις. Εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο, θα είναι μια πλήρης καταστροφή με απρόβλεπτες συνέπειες, για να μην αναφέρουμε ότι θα νομιμοποιήσει το απαρτχάιντ, που το Ισραήλ επιβάλλει στον παλαιστινιακό πληθυσμό εδώ και δεκαετίες, με ένα σύστημα βασισμένο στην κυριαρχία, τους στρατιωτικούς νόμους, την ιδιοκτησία φυσικών πόρων, όπως του νερού.

Η συνεχιζόμενη ατιμωρησία του Ισραήλ επιτρέπει τη διαιώνιση της βίας και της μαζικής φυλάκισης, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Κατά τη γνώμη μου, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ως Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να καταστήσει σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να ενεργεί με πλήρη ατιμωρησία και ότι οι ενέργειές του θα έχουν συνέπειες για τη διεθνή κοινότητα.

Πιστεύω ότι θα ήταν σημαντικό να εξεταστεί η αναστολή της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ λόγω παραβίασης του άρθρου 2, το οποίο απαιτεί σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερες ενέργειες, όπως η απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων από παράνομους ισραηλινούς οικισμούς ή ο τερματισμός του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.