Μαράθα και Σανταλάρης

Του Μπαρίς Ονέλ*

Η Μαράθα και ο Σανταλάρης αποτελούν το απόλυτο σημείο του εθνικιστικού παραληρήματος στο οποίο Τουρκοκύπριοι θάφτηκαν σε μαζικούς τάφους, με αποτέλεσμα να επέλθουν στη συνέχεια τραγωδίες που δεν μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε.

Πριν από μία εβδομάδα ο Χουσεΐν Ακανσόι, ο οποίος έχασε τη μητέρα του και τα τέσσερα αδέλφια του σε αυτό το παραλήρημα, είχε θάψει τους δικούς του σε έναν ήσυχο τόπο μετά από 47 χρόνια, χάρη στις προσπάθειες της ΔΕΑ. Δεν ήθελε να διεξαχθεί μία επίσημη τελετή και προτίμησε πολιτική τελετή. Είπε το αντίο του με αξιοπρέπεια, χωρίς όπλα και αρβύλες, μα με μία θερμή επιθυμία για μία ειρηνική, ενωμένη Κύπρο. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν άφησε τη θλίψη του να εργαλειοποιηθεί ως εθνικιστική προπαγάνδα. Κατά την κηδεία, δήλωσε ότι αυτό που είχε συμβεί ήταν το αποτέλεσμα του φανατισμού, των σάπιων μυαλών και του ανεξέλεγκτου εθνικισμού. Οι σοφές λέξεις που λέγονται από ένα άτομο που αφιέρωσε τη ζωή του στην επανένωση, είναι ένα φως που φωτίζει το δρόμο μας προς αυτόν το στόχο.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση επικρίθηκε από τον κ. Ερσίν Τατάρ, δηλώνοντας ότι οι προσωπικές αποφάσεις δεν πρέπει να έρχονται ενάντια στο κράτος. Με άλλα λόγια, ο κ. Τατάρ εκτίθεται σκόπιμα στην επιθυμία του να χρησιμοποιήσει τις 30+ απώλειες της οικογένειας Akansoy για το πολιτικό του πλεονέκτημα, προωθώντας ακόμη περισσότερο τον εθνικισμό και το χωρισμό στην κηδεία.

Ακόμα και όταν η οικογένεια δήλωσε ότι ήταν επιλογή της να διατελέσει με τέτοιο τρόπο την κηδεία, εξέθεσε ένα μέλος της οικογένειας -έναν εκλεγμένο αξιωματούχο- στο Twitter, βάζοντάς τον στο στόχαστρο των υποστηρικτών του AKP. Ισχυρίστηκε επίσης σε τουρκική εφημερίδα ότι οι δηλώσεις του έγιναν μόνο για «να φαίνονται χαριτωμένες προς τους Ελληνοκύπριους». Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ και οι άνθρωποι που σκέφτονται σαν αυτόν προωθούν μόνο τα συμφέροντά τους και αγνοούν τους υπόλοιπους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά το 2017, θα συγκροτηθεί ξανά μια άτυπη συνάντηση 5+1. Την ευθύνη της απώλειας αυτού του χρόνου έχουν οι ε/κ Αρχές, καθώς και ο ΟΗΕ και η ΕΕ. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκαν στις μαξιμαλιστικές θέσεις που είχαν υποβάλει ή προτείνει οι ελληνοκυπριακές Αρχές.

Σε μία στιγμή όπου οι Τουρκοκύπριοι και οι τουρκικές θέσεις ήταν ανοιχτές για να συζητήσουν τα τελευταία εναπομένοντα ζητήματα, σύμφωνα με τη διατύπωση ενός ανώνυμου αξιωματούχου της ΕΕ που ήταν παρών στη συνάντηση, «αυτός (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) απλά δεν το πήρε». Αν και η πολιτική ισότητα υπήρξε μακροχρόνια αρχή των διαπραγματεύσεων, που καταγράφηκε σε συμφωνίες, ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να φύγει από το τραπέζι. Αντί να δρομολογήσει μία επανέναρξη μίας συνάντησης 5 + 1, ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να συζητήσει την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία» και ακόμη και «λύση δύο κρατών» πίσω από κλειστές πόρτες.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την ελληνοκυπριακή πλευρά προς μια ομοσπονδιακή λύση τώρα ωθεί τους Τουρκοκύπριους να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να επιβιώσουν. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνοκυπριακές αρχές είχαν ρισκάρει να χάσουν την πιθανότητα επανένωσης στο σύνολό της. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την τουρκοκυπριακή πολιτική θα μπορούσε τώρα να δει ότι η Τουρκία πιέζει όλο και περισσότερο, όπως συμβαίνει στην Τουρκία, έχοντας έναν επιθετικό συντηρητισμό και ισλαμισμό, υιοθετώντας παράλληλα το τουρκικό προεδρικό σύστημα.

Με την τουρκοκυπριακή Αριστερά εξουθενωμένη από την έλλειψη ελπίδας για την επανένωση, η ικανότητα για αντιπολίτευση μειώνεται σημαντικά. Αν και η ελληνοκυπριακή ηγεσία επιλέγει να αγνοεί αυτό το γεγονός προς το παρόν, θα έρθει μία στιγμή που το να λυπάσαι δεν θα έχει κανένα νόημα.

Είναι κοινή μας ευθύνη ως άνθρωποι αυτού του νησιού να υπερασπιστούμε μια επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική Κύπρο με πολιτική ισότητα. Εάν όλες οι πλευρές δεν αναλάβουν ρόλο και να έχουν βούληση για την επίλυση του προβλήματος, το βάρος θα βρίσκεται πάνω στους νέους για να ζήσουν σε ένα διαιρεμένο νησί.

* Ειδικός Επίλυσης Συγκρούσεων Διαιρεμένων Κοινωνιών

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.