Μαραίνεται… η Πιτσιλιά!

Θύματα της φύσης και των εμπόρων οι φρουτοπαραγωγοί

Γράφει: Τάσος Τσαππαρέλλας

Μπορεί κάθε χρόνο να ακούγονται περίπου τα ίδια προβλήματα και αιτήματα των φρουτοπαραγωγών της περιοχής Πιτσιλιάς, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται ότι όλοι συνηγορούν σε μια πραγματικότητα. Οι παραγωγοί της περιοχής έχουν δεχθεί τέτοια κτυπήματα από τη φύση και από άλλους παράγοντες, που η επιβίωσή τους πλέον στο επάγγελμα κρίνεται από το βαθμό στήριξης, που θα τους παρέχει η πολιτεία. Δεν μιλάμε πλέον για τις συνήθεις αποζημιώσεις του ΟΓΑ, όπως μας ανέφεραν διάφοροι παράγοντες της περιοχής, αλλά μιλάμε για μια καθολική και καθοριστική στήριξη.

Τριπλό το κτύπημα!

ZIMIES PITSILIAS2-1

Οι φετινές απώλειες στην παραγωγή φρούτων στις περιοχές της Πιτσιλιάς χαρακτηρίζονται ως ολοκληρωτικές και αυτό οφείλεται σε τρεις διαδοχικές καιρικές συγκυρίες.
Οπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας, Γεώργιος Παναγιώτου, οι φρουτοκαλλιέργειες της περιοχής δέχθηκαν το πρώτο πλήγμα μέσα σε δυο-τρεις μέρες γύρω στις 23 Απριλίου από τον πρωτοφανή για την εποχή παγετό, ακόμα και χιονόπτωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καταστροφή της καρποφορίας.

Ακολούθησε η δεύτερη μεγάλη θεομηνία, που ήταν η χαλαζοθύελλα της 13ης Μαΐου, που επέφερε τεράστιο πλήγμα στα φρούτα, αλλά και στις ίδιες τις δεντροκαλλιέργειες. Η καταστροφή, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κυπερούντας, ολοκληρώθηκε με τις μετέπειτα απανωτές βροχές, οι οποίες παρέσυραν τα φάρμακα και εξουδετέρωναν ουσιαστικά τους ψεκασμούς, στους οποίους προέβαιναν οι παραγωγοί.

Μπορούμε με βεβαιότητα, τόνισε ο Γ. Παναγιώτου, να πούμε ότι η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς μας ήταν η πλέον αντίξοη και καταστροφική. Ως εκ τούτου, κατέληξε, ο κόσμος μας έχει απογοητευθεί πλήρως και εάν το κράτος δεν έρθει ουσιαστικός αρωγός για τη στήριξη αυτού του κόσμου, το μέλλον του εδώ στην ορεινή πρέπει να θεωρείται πολύ ζοφερό.

Μείωση ποσότητας και τιμής

Τραγική μέχρι απελπιστική περιέγραψε την κατάσταση ο γραμματέας της Οργάνωσης Παραγωγών ΣΕΔΙΓΕΠ Πιτσιλιάς-Τρόοδους, Μαρίνος Παντελή, ο οποίος βλέπει πλέον να επανέρχεται ο «εφιάλτης» της εγκατάλειψης των χωριών της περιοχής.
Με πραγματικούς αριθμούς ο Μ. Παντελή μάς κατέδειξε την εξελικτική μείωση της παραγωγής, αλλά και των μεγάλων οικονομικών αδιεξόδων στα οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η συγκριτική διαφορά μεταξύ του 2013 και 2014 με την ανάλογη τάση να προδιαγράφεται και για το 2015.

pinakas

Οσο για το 2015 τα πράγματα, όπως μας ανέφερε ο Μ. Παντελή, φαίνεται ότι θα είναι ακόμα χειρότερα, λόγω των μεγάλων καταστροφών που είχαμε από τις θεομηνίες.Φαίνεται ολοκάθαρα η πτωτική τάση, τόσο σε ποσότητα παραγωγής όσο και σε εισοδήματα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η μείωση στις τιμές των μήλων. Ενώ το 2013 το μήλο πληρωνόταν περίπου 1224 ευρώ τον τόνο, το 2014 πληρώθηκε με 584 ευρώ τον τόνο. Αυτό, όπως μας εξήγησε ο Μ. Παντελή, οφείλεται κυρίως στο εμπάργκο που είχε επιβάλει η Ρωσία στις χώρες της Ευρώπης με αποτέλεσμα να κατακλυστεί η κυπριακή αγορά με ευρωπαϊκά και κυρίως ελληνικά μήλα, πράγμα που οδήγησε στη μείωση των τιμών, λόγω ανταγωνισμού.

Απλήρωτοι από το 2012

Το πρόβλημα, ωστόσο, των 250 περίπου φρουτοπαραγωγών της Πιτσιλιάς είναι πολύ πιο μεγάλο, από αυτό που τους έχουν δημιουργήσει οι φυσικές ζημιές. Από το 2012 παραμένουν απλήρωτοι για παραγωγή, που έχουν παραδώσει στη ΣΕΔΙΓΕΠ της περιοχής τους. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Τράπεζα Κύπρου όρισε διαχειριστή στην εταιρεία GR.V North Fruit, η οποία εμπορευόταν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Ο διαχειριστής ενώ παρέλαβε την παραγωγή του 2012 ξαφνικά παγοποίησε τις πληρωμές λόγω των γνωστών γεγονότων του «κουρέματος», αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πτώχευση του Ομίλου Ορφανίδη. Εκτοτε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον των δικαστηρίων, αφού η ΣΕΔΙΓΕΠ διεκδικεί τα οφειλόμενα από την εταιρεία και οι παραγωγοί διεκδικούν τα δικά τους οφειλόμενα από τη ΣΕΔΙΓΕΠ. Μεγάλα ποσά επίσης κατακρατούνται και από άλλους μεγάλους εμπόρους και οργανισμούς.

Το θέμα αν και μεταφέρθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή, όπως μας ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λεμεσού Αντρος Καυκαλιάς, εντούτοις δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση για επίλυσή του. Θα πρέπει να γίνουν αποφασιστικές παρεμβάσεις, τόνισε, γιατί στο τέλος της ημέρας τη νύφη των οποιωνδήποτε διαφορών ή προβλημάτων είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί που την… πληρώνουν.

Η Πιτσιλιά απειλείται με εγκατάλειψη

Τα πράγματα όπως εξελίσσονται, μας λέει ο Ε.Γ. της Αγροτικής Οργάνωσης ΕΚΑ Λεμεσού, Αντρος Λεπτός, είναι άκρως ανησυχητικά και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, θα πρέπει να παρέμβει και πέρα από τις άμεσες αποζημιώσεις από τον ΟΓΑ θα πρέπει να καταρτίσει πρόγραμμα ουσιαστικής και πραγματικής οικονομικής αρωγής προς τους επηρεαζόμενους παραγωγούς. Αν δεν υπάρξει αυτό, συνέχισε ο Α. Λεπτός, η εξέλιξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την εγκατάλειψη των καλλιεργειών αλλά και τη φυγή από την ύπαιθρο προς αναζήτηση άλλων δουλειών. Η πολιτεία, κατέληξε, οφείλει να ανακόψει αυτή την εξέλιξη, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μαρασμό την περιοχή αλλά και στη μιζέρια πολλές δεκάδες οικογένειες.

ΑΚΕΛ: Εθνικό Σχέδιο Αποζημιώσεων και ΟΓΑ

ZIMIES PITSILIAS-1

Το θέμα ενεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και συζητήθηκε ήδη στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, η οποία όπως μας ανέφερε ο Αντρος Καυκαλιάς έστειλε δραματικό μήνυμα προς την κυβέρνηση για να εξεύρει τρόπους πρακτικής στήριξης των πληγέντων παραγωγών. Η κατάσταση, τόνισε, είναι απελπιστική και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κάλεσε γι’ άλλη μια φορά την κυβέρνηση όπως ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Αποζημιώσεων, αφού οι όποιες αποζημιώσεις του ΟΓΑ δεν μπορούν να καλύψουν το πραγματικό μέγεθος των ζημιών, αλλά ούτε και μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στην απόγνωση των παραγωγών. Πέραν τούτου, όπως επεσήμανε ο Α. Καυκαλιάς, θα πρέπει να στηριχθεί και ο ίδιος ο ΟΓΑ, ο οποίος με τη σειρά του αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας και πάλι με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης.

Το θέμα του ΟΓΑ είναι ευρύτερο, όπως μας ανέφερε ο Α. Καυκαλιάς, γιατί οι καιρικές συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και ο οργανισμός. Προς τούτο, συνέχισε, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ επεξεργάζεται σχέδιο εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του οργανισμού, ώστε να επιτελεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο το ρόλο και την αποστολή του. Αναμένεται, όπως μας είπε, η πρόταση να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για συζήτηση και λήψη απόφασης.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy