Μαργαρίτες να μαδάει κι όλο εκείνες να ρωτάει

Έλα στο Google News

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη

Η κατάσταση στο Κυπριακό είναι «λα μουνί», όπως είχε πει κάποτε η Άντζελα Δημητρίου, «που πάει να πει “η νύχτα”», όπως είχε διευκρινίσει στη συνέχεια.

Δεν είναι όμως μόνο στο Κυπριακό που πιάσαμε πάτο και η κατάσταση είναι μαύρη και «λα μουνί». Γενικά η οκταετία Αναστασιάδη είναι ένα πηγάδι -νομίζουμε ότι πιάσαμε πάτο, όμως φαίνεται ο πάτος να είναι το ρετιρέ.

Δεν είχαν περάσει ούτε 4 μέρες από την επέτειο της εισβολής και το προεδρικό ζεύγος βρέθηκε στην Αθήνα ξεφαντώνοντας στο θέατρο Άλσος με Τάκη Ζαχαράτο και Άντζελα Δημητρίου. Και πού είναι το κακό; Ο άλλος έχει πάει Μαλδίβες, θα μου πείτε, ο Πρόεδρος πήγε Αθήνα, πατροπαράδοτα, εθνικά.

Μάταια ο Υπουργός Συρματοπλεγμάτων, Νίκος Νουρής, προσπάθησε να τον δικαιολογήσει σε αντικατοχική εκδήλωση, λέγοντας ότι «λόγω υποχρέωσής του στο εξωτερικό δεν μπορούσε να είναι μαζί σας».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: ο Ερντογάν αποχαρακτηρίζει από στρατιωτική περιοχή το 3,5% του 17% του Δήμου Αμμοχώστου, του 37% της κατεχόμενης πατρίδας μας και η έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να πάει Αθήνα για διασκέδαση. Οι Βαρωσιώτες δεν έκλεισαν μάτι μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν, ούτε βέβαια και ο Πρόεδρος, αφού το πρόγραμμα Τάκη-Άντζελας τελειώνει κατά τις 3 τα ξημερώματα. Διαφορετικοί οι λόγοι, το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι Βαρωσιώτες, αντί καθοδήγησης από την κυβέρνηση, πήραν λίγο πολύ τελεσίγραφο εθνικοφροσύνης. Ο Πρόεδρος τούς προειδοποίησε να μη «γίνουν συνεργοί» στα σχέδια της Τουρκίας. Ποιος; Αυτός που έθεσε -αν είναι δυνατόν- πρόταση για λύση δύο κρατών, έστω και off the record, στην Τουρκία.

Γι’ αυτό, Βαρωσιώτες, μην πάτε Αμμόχωστο στην περιουσία σας. Μείνετε για πάντα στον προσφυγικό συνοικισμό, άλλωστε ο αγώνας είναι μακροχρόνιος και αιωνόβιος.

Μην αποταθείτε στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, που είναι αναγνωρισμένη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Αφήστε να γίνουν όλα «χαλίτικα», άλλωστε η άλλη πόλη πετά.

Αλήθεια, «είδε» καμιά φορά τους πρόσφυγες η κυβέρνηση; Η τελευταία φορά που κάποιος «είδε» τους πρόσφυγες ήταν επί διακυβέρνησης Χριστόφια, όπου πρόσφυγες (μεταξύ αυτών και η οικογένειά μου) πήραμε επιτέλους τίτλους ιδιοκτησίας των προσφυγικών υποστατικών μας και είχε αρχίσει η εγκατάσταση ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες που γέρασαν μαζί με τους ένοικους τους περιμένοντας την επιστροφή.

Καλεί τους πρόσφυγες να μη γίνουν «συνεργοί» στα σχέδια της Τουρκίας, η κυβέρνηση που έκοψε τη βοήθεια για σπίτι και τα προσφυγικά δάνεια σε ανθρώπους που αν ζούσαν στην πόλη τους, δεν θα ξέπεφταν στο ζητιάνεμα βοήθειας.

Όταν η Κύπρος «κουρευόταν», η οικογένεια Αναστασιάδη ξεσάλωνε στον Ρέμο. Όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος την επομένη ήταν στο Cuban Party των γενεθλίων της κόρης. Όταν ο Ερντογάν άνοιξε την Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος ξεσάλωνε στην Αθήνα. Αυτό τι μας λέει; Ότι είτε ο Πρόεδρος έχει κακό timing, είτε δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Πάντως ο κ. Μαυρογιάννης σε συνέντευξή του είχε πει ότι: «δεν είμαστε πάρα πολύ αξιόπιστοι».

Για τον Αναστασιάδη όμως είναι… η Γιολίτη που χαλούσε την εικόνα της κυβέρνησης. Αυτά παθαίνεις όταν υπάρχει έλλειψη από καθρέφτες στο σπίτι. Όμως, αγαπητοί μου, όλοι κάνουμε λάθη. «Σε αυτή τη ζωή κανείς δεν είναι άσφαλτος», Άντζελα Δημητρίου.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.