Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Μαρία Βαρνακκίδου, Κωνσταντίνα Ανδρέου: Ένας περίπατος στην πόλη σε φέρνει πιο κοντά της

Ο Αντώνης Γεωργίου συναντά τη Μαρία Βαρνακκίδου και την Κωνσταντίνα Ανδρέου οι οποίες στο πλαίσιο του προγράμματος Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του Θέατρου Ριάλτο παρουσιάζουν τον ηχητικό διαδραστικό περίπατο Περιπατώ αφιερωμένο στους ανθρώπους της Πλατείας Ηρώων.

 Η πλατεία είναι κάτι ζωντανό και διαμορφώνεται μέσα από τον χρόνο

Που «περιπατάτε» και «πώς»;

Περπατάμε ζωντανά στο παρόν, ενώ στα αυτιά μας ακούμε μια αφήγηση που μας ταξιδεύει μέσα στις μνήμες του παρελθόντος. Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος του συνεργαζόμενου καλλιτέχνη του Θεάτρου Ριάλτο φτιάξαμε ένα περίπατο ο οποίος με αφετηρία το ίδιο το θέατρο είναι αφιερωμένος στην Πλατεία Ηρώων και στους ανθρώπους της. Αυτούς που έζησαν, που ζουν και αυτούς που θα την ζήσουν στο μέλλον.

Επικεντρωθήκαμε στο να βρούμε ανθρώπους που έζησαν, δούλεψαν στην πλατεία και είχαν να μοιραστούν μαζί μας αναμνήσεις.

Γιατί διαλέξατε τη Λεμεσό και την Πλατεία Ηρώων;

Μας διάλεξε και μας εμπιστεύτηκε το θέατρο Ριάλτο. Εμείς είμαστε από τη Λευκωσία, η μόνη σχέση που είχαμε με την περιοχή έχει να κάνει με το θέατρο Ριάλτο, τα καλλιτεχνικά δρώμενα που συμβαίνουν στην πλατεία και τα διάφορα εστιατόρια της πλατείας. Λέω είχαμε γιατί αυτό τώρα άλλαξε, και οι δυο πλέον νιώθουμε πολύ κοντά στην πλατεία  και στην ιστορία της.

Η ιδέα ξεκίνησε μετά από ένα άλλο περίπατο που φτιάξαμε μέσω του προγράμματος του Ριάλτο Flash Art, με τίτλο Come Together. Ήταν ένας περίπατος αυτοβιογραφικός ο οποίος ήταν εμπνευσμένος από τις εμπειρίες που ζήσαμε στην πρώτη καραντίνα εν καιρώ Covid.   Στην συνέχεια μας ζητήθηκε από το Ριάλτο να φτιάξουμε ένα περίπατο για την Πλατεία Ηρώων και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μας, το οποίο πήρε 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

 Τα κτίρια, οι δρόμοι και οι άνθρωποι που βλέπεις γύρω σου κουβαλούν πολλά μυστικά της πόλης

Ποια η σημασία τέτοιων «περιπάτων» και γενικότερα να περπατά κάποιος σε μια πόλη;

Ένας περίπατος στην πόλη σε φέρνει πιο κοντά της. Πολλές φορές όταν πας σε μια καινούρια πόλη θέλεις να την περπατήσεις, να περιπλανηθείς, να χαθείς στα δρομάκια της και να την αφήσεις να σε οδηγήσει στα μυστικά της. Μέσα από μια βόλτα στην πόλη μπορούμε να αναγνωρίσουμε την κοινωνική εξέλιξή της. Τα κτίρια, οι δρόμοι και οι άνθρωποι που βλέπεις γύρω σου κουβαλούν πολλά μυστικά της πόλης.

Που επικεντρώθηκε η ματιά σας κατά τον περίπατο και τις συνεντεύξεις;

Ο κύριος άξονας μας ήταν η αναζήτηση ιστοριών από το παρελθόν που αναδεικνύουν όλα αυτά που άλλαξαν στο πέρασμα των χρόνων, ενώ παράλληλα αναζητούσαμε και μια ματιά στο μέλλον. Επικεντρωθήκαμε στο να βρούμε ανθρώπους που έζησαν, δούλεψαν στην πλατεία και είχαν να μοιραστούν μαζί μας αναμνήσεις. Θέλαμε αυτός ο περίπατος να είναι αφιερωμένος σε αυτούς τους ανθρώπους, τους αφανείς ήρωες της πλατείας. Θέλαμε να μιλήσουμε για όλους αυτούς που δεν θα γράψει ποτέ κανείς βιβλία και δεν θα φτιάξει ποτέ κανείς μνημεία.

Τι καινούργιο ανακαλύψετε για τη Πλατεία Ηρώων, ποια (παγιωμένη) αντίληψη σας επιβεβαιώθηκε και ποια στερεότυπα καταρρίφθηκαν;

Μέσα από της προσωπικές συνεντεύξεις που είχαμε κάνει, ανακαλύψαμε πάρα πολλές ιστορίες για τους ανθρώπους της πλατείας. Η πλατεία, πέρα από τους κατοίκους της, φιλοξενούσε ανθρώπους που κουβαλούσαν μαζί τους μια ιστορία, κόσμο πληγωμένο από τη ζωή, που προσπαθούσε να φτιάξει μια καινούργια ζωή από την αρχή. Ήταν χώρος συγκέντρωσης για αρκετές εθνικότητες. Μέσα από την διαδικασία της έρευνας επιβεβαιώσαμε πώς μέχρι και σήμερα υπάρχουν «ταμπού» γύρω από την Πλατεία Ηρώων. Αυτό ήταν κάτι που θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη βόλτα και να αγκαλιάσουμε την πλατεία και όλες τις μορφές που έχει πάρει χωρίς να την ωραιοποιούμε. Ο κάθε ένας που έχει ζήσει την πλατεία, έχει βάλει και αυτός το στίγμα του για να υπάρχει η πλατεία που ξέρουμε εμείς σήμερα. Πέραν από τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της πλατείας, η πλατεία είναι κάτι ζωντανό και διαμορφώνεται μέσα από τον χρόνο.

Ο κάθε ένας που έχει ζήσει την πλατεία, έχει βάλει και αυτός το στίγμα του για να υπάρχει η πλατεία που ξέρουμε εμείς σήμερα

«Ανάμεσα σε αυτά, πρωταγωνιστής το Ριάλτο, ένα θέατρο που διαμορφώνει πολιτιστική ταυτότητα και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για την Πλατεία Ηρώων.» αναφέρει το δελτίο τύπου. Πόσο καταλυτικός για την περιοχή (και όχι μόνο) ήταν ο ρόλος του Ριάλτο από την ίδρυση του μέχρι σήμερα;

Το Ριάλτο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πλατεία. Ένα κινηματοθέατρο που αποτελούσε πόλο έλξης. Όπως η πλατεία έτσι και το ίδιο το Ριάλτο άλλαζε μορφές για να φιλοξενήσει κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, χοροεσπερίδες,  εκδηλώσεις και πολλά άλλα. Αρχικά ως πρώτος κινηματογράφος που κτίστηκε στην Κύπρο το 1933 με τους κανόνες σύγχρονης αρχιτεκτονικής, και στην πορεία, ένα πολυμορφικό κτίριο και πολιτιστικό κέντρο. Το Ριάλτο δεν ήταν απλά ένα κινηματοθέατρο, ήταν το επίκεντρο του πολιτισμού για τη πλατεία, που ένωνε τους ανθρώπους από διάφορα ταξικά στρώματα. Στάθηκε καταλύτης στην εξέλιξη της πλατείας. Κατά την περίοδο που το θέατρο παρέμεινε κλειστό για περίπου 20 χρόνια, μπορούμε να δούμε πολύ έντονα την αλλαγή της πλατείας σε κακόφημη περιοχή, την πορνεία να παίρνει μια άλλη μορφή και την εγκληματικότητα να αυξάνεται – μια  περίοδος που η πλατεία γίνεται  πλέον επικίνδυνη.  Με την επαναλειτουργία του Ριάλτο το 2000, βλέπουμε την πλατεία να ανασταίνεται και να σταθεροποιείται σε κοινωνικό, πολιτιστικό και πολεοδομικό επίπεδο. Αποκτά ξανά την παλιά της αίγλη και αποτελεί και πάλι σημείο συνάντησης πολιτισμών.

Θέατρο Ριάλτο

19 Φεβρουαρίου 2023, 11:00

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy