Συναντήσεις/ Ορίζοντας

Μαριάννα Μιχαήλ: Η πραγματικότητα και η φαντασία μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν.    

 Ο Αντώνης Γεωργίου συζητά με την Μαριάννα Μιχαήλ που μαζί με την Έλενα Καλλινίκου παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Sea from Above στις 17 και 18 Ιουλίου, 20:00 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη πλαίσιο του δέκατου theYard.Residency που διοργανώνει η Ομάδα Μίτος

 Το theYard.Residency είναι η αφετηρία για πολλούς καλλιτέχνες

Πως αντιλαμβάνεστε εσείς την θεματική του φετινού theYard.Residency: μετέωρος κόσμος;

Ζούμε όντως σε ένα μετέωρο κόσμο, αβέβαιο με καθημερινές ανατροπές που σου αλλάζουν τα δεδομένα και που στην τελική σε κάνουν να αναρωτιέσαι  αν υπάρχει κάτι βέβαιο. Μπορούμε να πούμε ότι η φετινή θεματική του theYard.Residency είναι επίκαιρη με το COVID-19. Kανένας δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι το 2020 θα ζούσαμε μια πανδημία που θα επηρέαζε τόσο πολύ τις ζωές μας και που ενδεχομένως να συνεχίσει να επηρεάζει και στους επόμενους μήνες ή ακόμα και χρόνια. Ακόμα και η παρουσίαση του συγκεκριμένου πρότζεκτ ήταν αβέβαιη αφού για πολλή καιρό δεν ξέραμε ποια θα ήταν η εξέλιξη σε σχέση με το COVID-19. Τελικά με πολύ υπομονή και φυσικά με την υποστήριξη του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και του Δήμου Λεμεσού, το περφόρμανς θα παρουσιαστεί με πολύ λίγη καθηστέρηση από την αρχική ημερομηνία που είχε προγραμματιστεί.

Η μουσική στην παράσταση δημιουργεί μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα στα τέσσερα μέρη του περφόρμανς και συνοδεύει το κείμενο/ιστορία ενεργοποιώντας τις αισθήσεις των θεατών τη δεδομένη στιγμή

Ποια η άποψη σας για το theYard.Residency και γενικότερα για προγράμματα φιλοξενίας; Πέραν από την πρακτική τους σημασία και στήριξη τι είναι αυτό που προσφέρουν σε επίπεδο δημιουργίας συλλογικότητων στο καλλιτεχνικό χώρων και ευρύτερα;

Το theYard.Residency είναι η αφετηρία για πολλούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, και παράλληλα μια σπουδαία ευκαιρία. Μια ευκαιρία να δημιουργήσεις και να συνεργαστείς με άλλους καλλιτέχνες που δεν θα μπορούσες αν δεν υπήρχαν τα προγράμματα φιλοξενίας. Το γεγονός ότι μας παρέχεται ο χώρος και ο τεχνικός εξοπλισμός μαζί με τεχνική υποστήριξη για να υλοποιήσουμε τις ιδέες μας είναι πολύ σημαντικό. Γενικότερα τα προγράμματα φιλοξενίας προωθούν και υποστηρίζουν τους Κύπριους καλλιτέχνες όπως επίσης και τον Κυπριακό πολιτισμό στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό.

Τι θα παρουσιάσετε στο theYard.Residency20;

Στο theYard.Residency20 θα παρουσιάσουμε μαζί με την Έλενα Καλλινίκου την μουσική περφόρμανς “Sea from Above” στις 17 και 18 Ιουλίου, ώρα 20:00 στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη που μας παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λεμεσού.

Το “Sea from Above” είναι βασισμένο σε πραγματικά και προσωπικά γεγονότα. Η αρχική ιδέα προέκυψε το 2016 με την συμμετοχή μου στο theYard.Residency16 που παρουσίασα το μουσικό περφόρμανς “Είδες;” Το “Έιδες;” αφορούσε την αναβίωση της οδυνηρής ανάμνησης του χαμού του πατέρα μου μέσα από ήχους που συγκράτησε ο νους μου. Το “Sea from Above” είναι η συνέχεια και η ολοκλήρωση του πρότζεκτ.  Περιγράφει τη ζωή του ανθρώπου (ή ανθρώπων) που μένουν πίσω και επίσης θέτει το ερώτημα του τι γίνεται σε αυτόν που φεύγει.

Το κείμενο είναι στην Κυπριακή διάλεκτο και η συλλογή του υλικού για την μετέπειτα δημιουργία του κειμένου έγινε από συνεντεύξεις που πάρθηκαν από το στενό περιβάλλον. Οι συντελεστές της παράστασης είναι: η Έλενα Καλλινίκου που ασχολήθηκε με το κείμενο, την δραματουργία και μαζί θα είμαστε επι σκηνής για την εκτέλεση της παράστασης, o Στέφανος Παύλου στα γραφικά, ο Μαρτίνος Θαλασσέτης (Sound and Beyond Audiovisual Services) στον ήχο, η Άρτεμις Ευλογημένου στο βίντεο και η Εβίτα Ιωάννου στα φώτα.

Ζούμε όντως σε ένα μετέωρο κόσμο, αβέβαιο με καθημερινές ανατροπές που σου αλλάζουν τα δεδομένα και που στην τελική σε κάνουν να αναρωτιέσαι  αν υπάρχει κάτι βέβαιο.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου έχουμε μια «μάχη» μεταξύ  πραγματικότητας και φαντασίας.  Αυτή η «μάχη» που καταλήγει; Μπορεί (και «πρέπει») να  συνυπάρξουν; 

Η πραγματικότητα και η φαντασία μπορούν και πρέπει να συνυπάρξουν. Η πραγματικότητα πολλές φορές είναι τόσο ωμή που μας οδηγεί στην άβυσσο! Η φαντασία μας σώζει. Στο συγκεκριμένο περφόρμανς η φαντασία και η πραγματικότητα συγχέονται.

Ποιος ο ρόλος της μουσικής στην παράσταση (και στη ζωή σας); 

Η μουσική στην παράσταση δημιουργεί μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα στα τέσσερα μέρη του περφόρμανς και συνοδεύει το κείμενο/ιστορία ενεργοποιώντας τις αισθήσεις των θεατών τη δεδομένη στιγμή. Κείμενο και ήχος φτάνουν μαζί στην μουσική κορύφωση του περφόρμανς που ολοκληρώνει την παράσταση.  Τον ίδιο ρόλο έχει και η μουσική στη ζωή μου.

Sea from Above

17 , 18 Ιουλίου, 20:00

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ΛεΜεσού – Αποθήκες Παπαδάκη

SHMA 10 YARD