Μαρίνα Νικολάου: Η νέα γενιά πρέπει να ανατρέψει το «όλοι είναι οι ίδιοι»

Με σπουδές Κοινωνιολογίας, Πολιτικών Επιστημών και Δημοσιογραφίας, εργάζεται τα τελευταία 5 χρόνια ως πολιτικός σύμβουλος στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι μέλος της Γραμματείας της.

Συντονίζει την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, την αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για την Παλαιστίνη και την αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Στις επερχόμενες εκλογές διεκδικεί μια έδρα στη Βουλή, θέλοντας να της δοθεί η ευκαιρία, αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρίες της, να υπηρετήσει από αυτό το βήμα την Κύπρο και τους πολίτες. «Όταν ασχολείσαι με την πολιτική, πρέπει να ασχολείσαι με τον άνθρωπο», λέει χαρακτηριστικά.

Ποιο το κίνητρό σου για ενεργό εμπλοκή στην πολιτική διεκδικώντας μια έδρα μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ;

Το ΑΚΕΛ είναι το στήριγμα των αδυνάτων και όσων θέλουν να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση.
Από τα μαθητικά μου χρόνια εντάχθηκα στο Λαϊκό Κίνημα, γιατί πιστεύω ότι χωρίς να συμμετέχουμε, χωρίς να αγωνιζόμαστε, τίποτε δεν αλλάζει. Είναι πεποίθησή μου ότι δυνατό ΑΚΕΛ σημαίνει δυνατός αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για την ισοτιμία των φύλων, τα δικαιώματα των προσφύγων, των νέων, των μειονοτήτων και αυτόν τον αγώνα θέλω να δυναμώσω με την παρουσία μου στο ψηφοδέλτιο, αλλά και σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που δίνει το Κίνημα.

Πού οφείλεται η μικρή γυναικεία παρουσία στη Βουλή και άλλα πολιτειακά αξιώματα και πώς αυτό μπορεί να αλλάξει;

Στη δική μας αντίληψη είναι ότι η ισότητα δεν θα έρθει μόνο με νόμους και διατάγματα. Η ισότητα θα έρθει με ριζικές κοινωνικές αλλαγές που να στοχεύουν στην άρση αυτού του ελλείματος δημοκρατίας.
Η πολύπλευρη επίθεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής τους στην αγορά εργασίας αλλά και στην πολιτική και κοινωνική ζωή. Οι νέες γυναίκες σήμερα εκτός από τη δουλειά, συχνά με ευέλικτα ή αρρύθμιστα ωράρια, έχουν στις πλάτες τους και τη φροντίδα των παιδιών ή των ηλικιωμένων εξαιτίας της ανυπαρξίας δομών και πολιτικών για την οικογένεια. Έχουν λοιπόν πολλαπλά εμπόδια να ξεπεράσουν σε σχέση με τους άντρες για να ασχοληθούν με τα κοινά.
Γι’ αυτό και οι αγώνες του ΑΚΕΛ για τη γυναίκα, για την ισοτιμία, είναι δεμένοι με τους αγώνες για κοινωνικές κατακτήσεις και δικαιώματα που θα απελευθερώνουν τις γυναίκες από τα δεσμά τους.

Τι φταίει που οι νέοι κυρίως αντιμετωπίζουν με απαξίωση τα κόμματα και τους πολιτικούς και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Η απαξίωση και η αποπολιτικοποίηση είναι μεγάλες πληγές. Το «όλοι είναι οι ίδιοι» είναι κάτι που πρέπει να ανατρέψουμε, ειδικά εμείς, η νέα γενιά. Όπως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, έτσι και τα πολιτικά πρόσωπα και οι πολιτικοί χώροι δεν είναι ίδιοι.
Το «δεν ασχολούμαι» είναι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε, εμπνέοντας τη νέα γενιά να συμμετέχει στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να τεθούν, ώστε να λειτουργήσει ένα κοινωνικό και δίκαιο κράτος προς όφελος των νέων ανθρώπων και των ασθενέστερων τάξεων;

Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει εδώ και καιρό, όχι τώρα, προεκλογικά, συγκεκριμένες προτάσεις για να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα, ειδικά για τους νέους. Αναφέρω ενδεικτικά τις προτάσεις για δημιουργία μηχανισμού για τη νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών και δικαιωμάτων εκεί που δεν υπάρχουν συμβάσεις, την επιδότηση με κριτήρια του ενοικίου όσων νοικοκυριών δεν διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη, την πληρωμένη γονική άδεια στο ύψος του επιδόματος ασθενείας, το επίδομα για κάλυψη κόστους φροντίδας παιδιού σε σταθμούς ή παιδικές λέσχες, την κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στα 63.

Ως υποψήφια στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ποιες προτεραιότητες θέτεις για την πόλη αλλά και την επαρχία;

Προτεραιότητες που αφορούν τα ιδιαίτερα προβλήματα της Λεμεσού, τα προβλήματα του κόσμου που ζει στις ορεινές περιοχές, το κυκλοφοριακό, τα προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, την κατάσταση στην τουριστική περιοχή, ως συνέπεια της πανδημίας και άλλων προβλημάτων, τις πλημμύρες στο κέντρο της Λεμεσού που έγιναν ρουτίνα, τη ρύπανση της θάλασσας της Λεμεσού, την ανεξέλεγκτη οικοδόμηση ψηλών κτιρίων και πολλά άλλα.
Η Λεμεσός, όπως και όλη η Κύπρος, αξίζει καλύτερες μέρες. Αν επενδύσουμε στη γνώση, στην καινοτομία, στην έρευνα, αν αναπτύξουμε διαφορετική οικονομική πολιτική, πολυδιάστατη πολιτική για τον τουρισμό, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέους δρόμους για τους νέους ανθρώπους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.