Με αφορμή/Ορίζοντας
Μαρίνος Καρτίκκης: Για εμένα δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα θέματα
Με αφορμή… τη συμμετοχή της ταινία του Από θαύμα (2010) στο 4ο Queer Wave που διεξάγεται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης -ΣΠΕΛ στη Λευκωσία σε συνεργασία με τα Sessions, ο σκηνοθέτης Μαρίνος Καρτίκκης μιλάει στον Ορίζοντα:
Πείτε μας λίγα λόγια για τη ταινία σας Από θαύμα;
Η πλοκή της ταινίας ακολουθεί δυο ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα αλλά σε κάποια σημεία συγκλίνουν. Στη μια ιστορία, η Αλίκη και ο Αντρέας, ένα αντρόγυνο στα τριάντα και κάτι, προσπαθούν να κάνουν παιδί ένα χρόνο μετά το θάνατο της τετράχρονης κόρης τους. Στην άλλη, ο Μάριος, ένας νεαρός άντρας που ζει με τη μητέρα του Δήμητρα, προσπαθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ανάγκες καταφεύγοντας σε πρόσκαιρες επαφές με άντρες στο πάρκο. Η Αλίκη αρχίζει να ενδιαφέρεται για θαύματα όταν ακούει στις ειδήσεις για μια εικόνα της Παναγίας που πιστεύεται ότι δακρύζει και πραγματοποιεί θαύματα. Στο μεταξύ ο Μάριος αρχίζει να ενδιαφέρεται για ένα άντρα που συναντά στην πισίνα ενώ η Δήμητρα διαρκώς ανησυχεί για τον γιο της. Μια μέρα, ενώ επισκέπτεται τον τάφο του συζύγου της η Δήμητρα βλέπει την Αλίκη μπροστά από το τάφο της κόρης της και της κινεί το ενδιαφέρον.
Ασχολούμαι πάντα με θέματα που με συγκινούν βαθιά και συνήθως δεν έρχονται στην επιφάνεια.
Στις ταινίες σας πάντα αγγίζετε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, ήταν εύκολο το 2010 να καταπιαστείτε με queer θεματολογία;
Ασχολούμαι πάντα με θέματα που με συγκινούν βαθιά και συνήθως δεν έρχονται στην επιφάνεια. Δεν με τρομάζει η θεματολογία από τη στιγμή που αποφασίζω να καταπιαστώ με ένα θέμα, όσο δύσκολο και αν φαίνεται σε κάποιους. Για εμένα δεν υπάρχουν εύκολα ή δύσκολα θέματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη queer θεματολογία. Τα αντιμετωπίζω όλα ως εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και τα προσεγγίζω χωρίς παρωπίδες και αυτολογοκρισία, με στόχο να τα αναδείξω με ειλικρίνεια και σεβασμό.
Πώς αντιμετωπίστηκε τότε, το 2010, η ταινία από κριτικούς και από το κοινό; Νιώσατε να ενόχλησε κάποιους;
Όταν έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ταινία είχε διχάσει τόσο τους κριτικούς όσο και το κοινό. Ίσως τους ξένισε ο συνδυασμός των δυο ιστοριών και ο συσχετισμός με την έννοια της πίστης. Θυμάμαι ότι για το ομοφυλόφιλο κοινό η ταινία δεν ήταν αρκετά gay ενώ για το ετεροφυλόφιλο ίσως παραήταν gay. Πιθανόν να ενόχλησε κάποιους. Οι θεατές πάντως που την είδαν χωρίς προκαταλήψεις μίλησαν για μια τρυφερή, ευαίσθητη και ανθρώπινη ταινία.
Θυμάμαι ότι για το ομοφυλόφιλο κοινό η ταινία δεν ήταν αρκετά gay ενώ για το ετεροφυλόφιλο ίσως παραήταν gay
Έχουν αλλάξει τα πράγματα στο τομέα αυτό; Υπάρχει ικανοποιητική queer ορατότητα στις τέχνες, στην κοινωνία;
Σίγουρα έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στην κοινωνία μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε το Pride Cyprus που είναι ένα θετικό βήμα όσον αφορά τη ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Επίσης οι αλλαγές σε κάποιες νομοθεσίες (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης) συμβάλλουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια οι νοοτροπίες των ανθρώπων αλλάζουν πολύ πιο αργά και ο δρόμος προς την κατανόηση και αποδοχή της όποιας διαφορετικότητας είναι μακρύς ακόμα. Όσον αφορά τις τέχνες δεν υπάρχει ικανοποιητική queer ορατότητα. Δεν είμαι σίγουρος γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες να μην τολμούν πολλές φορές να αγγίξουν θέματα που εξακολουθούν να θεωρούνται ταμπού. Σίγουρα το Queer Wave είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την ορατότητα στις τέχνες.
Σίγουρα το Queer Wave είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά την ορατότητα στις τέχνες
Πως νιώθετε για την προβολή της ταινία ξανά μετά από 13 χρόνια και μάλιστα στο Queer Wave;
Είμαι πολύ χαρούμενους για αυτή την προβολή και ανυπομονώ να δω και να ακούσω τις αντιδράσεις του σημερινού κοινού, ειδικά των θεατών ενός εξειδικευμένου φεστιβάλ όπως το Queer Wave. Ίσως κάποιες σκηνές της ταινίας να φαίνονται παρωχημένες σήμερα αλλά στην ουσία δεν έχουν αλλάξει και πολύ οι καταστάσεις.
Από θαύμα
ΣΠΕΛ, Λευκωσία
14 Σεπτεμβρίου 2023, 21:00
