Ο σχεδιασμός του Γενικού Σχεδίου είναι πολύ καλός και ανθρωποκεντρικός

 

Συνέντευξη στην Ελένη Κωνσταντίνου

  •  Είχαμε και εμείς τέτοιες πληροφορίες από γιατρούς ότι υπάρχει παραίνεση από πολιτικό αρχηγό να μην εγγραφούν στο ΓεΣΥ.
  • Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκτροχιασμό ή διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ.

Κανένα περιθώριο για αναβολή ή καθυστέρηση της λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας δεν πρόκειται να δεχθούν οι οργανωμένοι ασθενείς.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας, επισημαίνει στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ότι ναι μεν θα υπάρξουν προβλήματα την 1η Ιουνίου, αλλά το στοίχημα είναι οι ασθενείς, πρωτίστως, να στηρίξουν το ΓεΣΥ, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει και να λειτουργήσει στη συνέχεια ομαλά. Ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε και στα συστήματα υγείας των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης, τα οποία σήμερα λειτουργούν με τη συμμετοχή όλων των γιατρών, σε αντίθεση με τη δική τους αρχή που επίσης ήταν δύσκολη.

 

 

Κύριε Κουλούμα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια προσπάθεια για αναστολή, ενδεχόμενη ή άλλως πώς, του ΓεΣΥ. Αυτό λέχθηκε και στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν νομοθετήματα σχετικά με τα φάρμακα και αφέθηκε να αιωρείται ότι ίσως ο χρόνος δεν φτάνει.

 

Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περιθώριο είτε για αναβολή είτε για αναστολή ή καθυστέρηση. Για εμάς πρέπει να γίνουν τα πάντα για να είμαστε όσο πιο έτοιμοι γίνεται την 1η Ιουνίου. Έτσι κι αλλιώς, και με τη συνεργασία όλων να γινόταν αυτή η μεταρρύθμιση, θα υπήρχαν προβλήματα. Πόσο μάλλον τώρα που υπάρχει αυτή η πολεμική ενάντια στο ΓεΣΥ. Όμως αυτό που λέμε είναι ότι ο κάθε πολίτης, ο κάθε ασθενής για τον οποίο γίνεται το ΓεΣΥ, πρέπει να αντιληφθεί ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα στην αρχή. Φαίνεται ότι υπάρχουν κενά και ελλείψεις δεκαετιών που σίγουρα δεν είναι εφικτό να επιλυθούν σε μερικούς μήνες. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι το ΓεΣΥ αναγκάζει όλους να λειτουργούν πλέον όπως λειτουργούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα, φάνηκε ακριβώς ότι δεν υπάρχει η κατοχύρωση του κλινικού φαρμακοποιού, του τεχνικού του φαρμακείου, που στις άλλες χώρες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Είναι κενά που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η ποιότητα δεν θα είναι απλά ένα κενό σύνθημα, αλλά θα έχει και περιεχόμενο.

 

Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας καταγράφηκε η προσπάθεια, ακόμη και από πολιτικούς αρχηγούς, να προωθήσουν τροποποιήσεις για το ΓεΣΥ. Επίσης, κόμματα που σήμερα λένε ότι είναι υπέρ του ΓεΣΥ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, μετά τη λειτουργία του, εάν χρειαστεί να προχωρήσουν με αλλαγές. Αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί;

Είχαμε και εμείς τέτοιες πληροφορίες από γιατρούς ότι υπάρχει παραίνεση από πολιτικό αρχηγό να μην εγγραφούν στο ΓεΣΥ, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις. Αυτό όχι μόνο μας ανησυχεί, αλλά κάνει και την ανάγκη περιφρούρησης αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης ακόμη πιο μεγάλη. Η αλλαγή που επιδιώκεται και επιδιώκετο και πριν το 2017, αλλά δεν επιτεύχθηκε, είναι γιατί κάποιοι θέλουν να υπάρχουν ανοικτές πόρτες στο Γενικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχει ελλιπής έλεγχος και άρα χαμηλότερη ποιότητα. Αυτό αποτελεί ακόμη μια ένδειξη ότι δεν θα δεχθούμε να έρθει μια τροποποίηση νομοθεσίας. Κανείς δεν μπορεί να μιλά για τροποποίηση. Ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ είναι πολύ καλός, είναι ανθρωποκεντρικός. Διαδικαστικά θέλουμε τους πάντες να συνεργαστούν για να έχουμε τα λιγότερα προβλήματα, όμως εμείς θα είμαστε εδώ να διαφυλάξουμε το ΓεΣΥ υπέρ του ασθενούς και του πολίτη. Δεν πρόκειται να δεχθούμε εκτροχιασμό ή διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ.

 

Υπάρχει, ωστόσο, η εντύπωση ότι ούτε οι ίδιοι οι ασθενείς γνωρίζουν τη δύναμη που έχουν ως προς την εφαρμογή του συστήματος υγείας.

Έχεις απόλυτο δίκαιο και είναι κάτι που δεν έχει αναπτυχθεί. Και το προσπαθούμε μέσω των Συνδέσμων μας σε διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να καταλάβουν ότι ναι, θα υπάρχουν προβλήματα την 1η Ιουνίου, δεν θα έχει το ΓεΣΥ τον αριθμό των γιατρών που όλοι θα αναμέναμε, όμως θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι μόνο για μερικούς μήνες και μέχρι να αρχίσει το σύστημα να δουλεύει. Πρέπει να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να μείνουν σταθεροί και να επιμένουν στα δικαιώματά τους στην υγεία και οι ίδιοι να αποτελέσουν το μοχλό πίεσης προς τους γιατρούς τους: «Γιατρέ μου σε θέλω στο ΓεΣΥ», «Γιατρέ μου σε θέλω να στηρίξεις το ΓεΣΥ, και κατ’ επέκταση εμένα ως ασθενή σου».

 

 

Εκτιμάτε ότι οι λίστες αναμονής θα εξαλειφθούν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ;

Στα πρώτα στάδια εφαρμογής ίσως υπάρχουν κάποιες λίστες. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τον αριθμό των εγγραφών γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Είναι κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Στους παιδίατρους, για παράδειγμα, φαίνεται να υπάρχει ακόμη πρόβλημα στο παρόν στάδιο, αν και συνεχίζονται οι εγγραφές. Στους ειδικούς γιατρούς ίσως να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός σε όλες τις ειδικότητες, άρα ίσως να υπάρξουν κάποιες λίστες στην αρχή. Όμως επιμένω και λέω ότι πρωτίστως είναι οι ασθενείς που θα διαφυλάξουν αυτή τη μεταρρύθμιση. Την ίδια ώρα θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και το τι έγινε στις υπόλοιπες χώρες, όπου εφαρμόστηκε Γενικό Σύστημα Υγείας. Σε όλες τις χώρες όταν πρωτοεφαρμόστηκε το ΓεΣΥ υπήρχαν αυτά τα προβλήματα, με πιο λίγους γιατρούς να ήταν εγγεγραμμένοι. Σήμερα όμως όλοι οι γιατροί ανεξαιρέτως είναι ενταγμένοι μέσα στο ΓεΣΥ, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αυτό θα συμβεί και στη χώρα μας, εάν όμως ο ασθενής παραμείνει σταθερός και στηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή.

 

Το ΓεΣΥ είναι ευεργετικό ιδιαίτερα για τους χρόνιους ασθενείς;

Το ΓεΣΥ πρωτίστως εξυπηρετεί τους χρόνιους ασθενείς. Το Σύστημα στηρίζεται πάνω στην αλληλεγγύη και την ισότητα. Άρα αυτός που είναι υγιής, που εργάζεται, που έχει εισοδήματα, εισφέρει για να παίρνει υπηρεσίες και αυτός που τις έχει ανάγκη. Και ποιος είναι αυτός που τις έχει περισσότερο ανάγκη; Είναι ο χρόνιος πάσχοντας και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Άρα πρωτίστως αυτοί είναι που θα επωφεληθούν από το ΓεΣΥ, γιατί θα τους παρέχει ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, κάτι που δυστυχώς για χρόνια λείπει.

 

Η οροφή που έχει μπει από τον ΟΑΥ για τις επισκέψεις στους προσωπικούς γιατρούς σάς βρίσκει σύμφωνους; Έχουν ακουστεί αρκετά παράπονα από πολίτες για το ζήτημα αυτό.

Εμείς διαφωνούμε, ήδη έχουμε αποστείλει γραπτώς τις διαφωνίες μας. Είναι κάτι που έγινε από πλευράς ΟΑΥ, έτσι ώστε να έρθει ακόμη πιο κοντά στα αιτήματα των γιατρών. Εμείς λέμε να λειτουργήσει πρώτα το Σύστημα να δούμε τι είναι υπερ-επισκεψιμότητα, να καθοριστεί αυτή και να διαφανεί μέσα από την πρακτική εφαρμογή εάν υπάρχει και τι είναι αυτό, και να καθοριστεί με επιστημονικά δεδομένα. Απ’ εκεί και πέρα, έχει τεθεί στο Δ.Σ. του ΟΑΥ και έχει ψηφιστεί με τη δική μας διαφωνία. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια τη θέληση να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους γιατρούς. Χαιρετίζουμε από την άλλη ότι οι χρόνιοι πάσχοντες, χαμηλοσυνταξιούχοι και λήπτες δημοσίου βοηθήματος έχουν εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη πρόνοια. Βέβαια έχουμε ζητήσει αυτό να διευκρινιστεί μέσα από τους Κανονισμούς και να μην υπάρξει εκμετάλλευση των προνοιών.

 

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων, εσείς ως ασθενείς πώς τοποθετείστε; Είναι ένα ζήτημα που η ΠΑΣΥΚΙ θέτει συχνά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητά τους;

Είναι επισημάνσεις που κατά καιρούς έχουν γίνει από όλους, όμως δεν πρέπει να θέτουμε συνεχώς τα ζητήματα αυτά. Άλλωστε είναι γι’ αυτούς τους λόγους που γίνεται και η αυτονόμηση, διαφορετικά δεν θα προωθούνταν αλλαγές. Είμαστε σε ένα στάδιο που πρέπει να σταματήσει η συνεχής υπόμνηση των προβλημάτων. Πρωτίστως ήταν οι ασθενείς που πολέμησαν να γίνει ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και να κτιστεί σε ένα πλαίσιο με διοικητικό υπόβαθρο, ώστε να λειτουργεί επαγγελματικά. Δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι δικαίωμα των γιατρών που θέλουν να συμβληθούν με τον ΟΑΥ να αποχωρούν από τα δημόσια νοσοκομεία, από την άλλη ναι, πρέπει να αναπληρώνονται. Ήδη έχουν προκηρυχθεί αρκετές θέσεις και για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για κάλυψη αυτών των θέσεων.

Εκφράζουμε την ίδια ώρα τις ευχαριστίες μας στους γιατρούς των Πρώτων Βοηθειών. Είναι τα Τμήματα αυτά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται την περισσότερη πίεση. Είναι ήρωες οι γιατροί αυτοί που βρίσκονται στις Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων μας και σίγουρα να στηριχθούν οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων. Όμως δεν έχουμε επιλογή, θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και δεν μπορεί να υπάρχει στο δημόσιο τομέα των νοσοκομείων εμείς και αυτοί. Είναι μόνο εμείς. Τα δημόσια νοσοκομεία είναι για όλους μας και είναι μονόδρομος να αναβαθμιστούν. Επίσης ας αναλογιστούν κάποιοι ότι όλη αυτή η ανάπτυξη που έτυχε ο ιδιωτικός τομέας της υγείας βασίστηκε στην ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα της υγείας. Κάποιοι έκτισαν πάνω στην ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα και αυτό ας μας προβληματίσει όλους.

Πρέπει να δώσουμε και πίστωση χρόνου στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος μόλις λίγους μήνες έχει αναλάβει και ακόμη είναι υποστελεχωμένος ως Οργανισμός.