Μάριος Πετρίδης: Δεν μπορεί η Ελεγκτική Υπηρεσία να ελέγξει την ίδια την Ε.Υ.

Υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και δεν μπορεί ο δεύτερος τη τάξη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο οποίος μετείχε στην επιτροπή Νικολάτου για τα Χρυσά Διαβατήρια, να ελέγξει την Ελεγκτική Υπηρεσία, τόνισε στον Άστρα ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.

Διαβάστε επίσης:

Βολές Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Υπέρβαση όρων εντολής και σύγκρουση συμφερόντων της Ερευνητικής»

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ξεκαθάρισε ότι είτε θετικά περιέχει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής είτε αρνητικά για την Ελεγκτική Υπηρεσία, η ουσία είναι ότι στους όρους εντολής δεν υπήρχε όρος για έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από την Ερευνητική Επιτροπή.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι για το θέμα αυτό θα ενημερωθεί ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος και υπέδειξε ότι σε θέματα αρχών η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν δέχεται να ενοχλείται ούτε ένα «ι» από τους όρους εντολής της και από τους τρόπους που διενεργεί τους ελέγχους της.

Η διεθνής διαφάνεια, είπε, ορίζει ότι παγκόσμια υπάρχουν τρία επίπεδα ελέγχου των Ελεγκτικών Υπηρεσίων. Το πρώτο είναι η Βουλή. Δεύτερο, είναι η υποχρέωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών να τηρούν τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τρίτο είναι η δυνατότητα που έχει η ίδια η Υπηρεσία να μετακαλέσει κάποια Ελεγκτική Υπηρεσία τρίτης χώρα για να την ελέγξει. Αυτό, είπε ο κ. Πετρίδης, έγινε το 2016 από την Ελεγκτική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αυτό, πρόσθεσε, θα έπρεπε να το γνώριζε η Ερευνητική Επιτροπή, αφού μέλος της είναι ο δεύτερος τη τάξη στην Ελεγκτική Υπηρεσία. δεν μπορεί, υπέδειξε, ο δεύτερος τη τάξει μιας υπηρεσίας να έρχεται να κρίνει την υπηρεσία του από κάποιο άλλο πόστο.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν γνωρίζει αν μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, το ΥΠΕΣ θα δώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τους φακέλους για τις πολιτογραφήσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.