Μαρκουλή: Εφτασε η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία στο Κυπριακό, επισήμανε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η πρώην υπουργός εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη φάση των συνομιλιών η Άγκυρα θεωρεί ότι πρέπει να έχει τον κύριο λόγο και γι αυτό μιλά δια στόματος του Τ/κ ηγέτη, ο οποίος είπε, δέχεται πολύ ασφυκτικές πιέσεις.

Σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση του διαλόγου ο κύριος Ακκιντζί δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω καθώς δεν του το επιτρέπει η Τουρκία, η οποία θέλει να συζητηθεί σε πενταμερή το θέμα των εγγυήσεων για να έχει το επάνω χέρι και για τα υπόλοιπα θέματα.

Χαρακτήρισε την Τουρκία δεινό διαπραγματευτή, που προβάλλει το μάξιμουμ των απαιτήσεων της, ανεβάζει τους τόνους βάζοντας τον κύριο Ακκιντζί να το πράττει, για να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο σκηνικό, με στόχο να κερδίσει όσα μπορεί στη διαπραγμάτευση.

Η κυρία Μαρκουλή τόνισε ότι δεν πρέπει να συμφωνηθεί τίποτε επί χάρτου που να δίνει το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης στην Τουρκία, επισημαίνοντας ότι και η Ε/κ πλευρά πρέπει να προβάλει εντονότερα το θέμα της αποστρατικοποίησης, πράγμα όμως που δεν φαίνεται να πράττει εδώ και κάποιο καιρό.

Κάλεσε επίσης τους Τ/κ να δώσουν στοιχεία και ποσοστά για το εδαφικό και να σταματήσουν να αποφεύγουν τη συζήτηση του. Οι Τ/κ , είπε επίσης, ανησυχούν ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό η τ/κ κοινότητα θα χαθεί.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.