Μαρκουλλή: Εσκεμμένη και ύποπτη η διαρροή εγγράφου στον Τύπο προς όφελος Χριστοδουλίδη

Λόγο για εσκεμμένη και ύποπτη διαρροή του εγγράφου στον τύπο, έκανε η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή λέγοντας ότι αφορά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλα ωφελούν εκείνο τον υποψήφιο που αμφισβητεί το πλαίσιο Γκουτέρες και το που φτάσαμε στο Κραν Μοντάνα και αναφέρθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, μιλώντας στον Άστρα σημείωσε ότι έγινε άσκοπη συζήτηση μετά το Κραν Μοντάνα για έναν ολόκληρο χρόνο, λέγοντας ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Επίσης ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά από τον Οκτώβριο του 2020 εμμένει στη θέση για λύση δυο κρατών. Σημείωσε ότι από την ημέρα εκλογής του Ερσίν Τατάρ, ο ΓΓ του ΟΗΕ εδώ και δυο χρόνια δεν αναφέρεται σε λύση ΔΔΟ και δεν κάνει αναφορά στο πλαίσιο και στις συγκλίσεις.

Δεν υπάρχει τίποτα γραπτό για το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν κατατέθηκε οποιοδήποτε έγγραφο είτε από τον ΓΓ του ΟΗΕ είτε από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ανέφερε η πρώην Υπουργός σημειώνοντας ότι το μόνο έγγραφο που υπήρχε, παρόλο που δεν το είδε η ίδια, ήταν μια ηλεκτρονική αλληλογραφία που απέστειλε ο κ. Άιντε στους δυο διαπραγματευτές με επεξηγήσεις σχετικά με τα όσα ανέφερε ο ΓΓ στις 30 Ιουνίου.

Όπως είπε αυτή η αλληλογραφία ήταν ημερομηνίας 2 Ιουλίου, λέγοντας ότι με βάση τα όσα λέχθηκαν τότε, δεν την αποδέχθηκε ούτε η ελληνοκυπριακή ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η κ. Μαρκουλή είπε επίσης ότι ήταν παρούσα στη συνάντηση της 4ης Ιουλίου μεταξύ των δυο διαπραγματευτών, λέγοντας ότι εκεί έγιναν διευκρινίσεις σχετικά με τα 6 σημεία και κυρίως για τα θέματα του εδαφικού ότι θα μπορούσε να λυθεί μόνο με την συμπερίληψη της Μόρφου. Αυτή η συμπερίληψη, είπε, δόθηκε και στις 29 Ιουνίου σε συνάντηση των δυο ηγετών με τον κ. Άιντε που ήταν και η ίδια παρούσα.

Υπέδειξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έπρεπε να ξεκινήσει διεθνής εκστρατεία έτσι ώστε οι μεγάλοι πρωταγωνιστές, όπως Συμβούλιο Ασφαλείας και ΕΕ, να ενσκήψουν σε Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία για να επανέλθουν στη συμφωνημένη βάση λύσης του κυπριακού.

Η κ. Μαρκουλή εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα τη δεδομένη στιγμή.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.