Μαρκουλλή για Κραν Μοντανά: Τεράστιο λάθος του ΠτΔ να συναινέσει στον τερματισμό της διάσκεψης

Μια μικρή ομάδα πήρε το έγγραφο εφαρμογής και παρακολούθησης λύσης από τον ΓΓ του ΟΗΕ που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Κραν Μοντανά το 2017, ανέφερε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΣΤΡΑ «Επικαιρότητα Αλλιώς, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών η οποία βρισκόταν στη διάσκεψη του Κράν Μοντάνα επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις του Τουμάζου Τσιελεπή ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στην ομάδα πως θέλει απάντηση σε 20 λεπτά.

Η κ. Μαρκουλή τόνισε ότι ήταν ένα τεράστιο λάθος του προέδρου της Δημοκρατίας να συναινέσει στον τερματισμό της διάσκεψης, από τη στιγμή που ο τότε Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε κάποιο στάδιο του δείπνου είχε προτείνει να πάνε πίσω στις πρωτεύουσες και να προετοιμαστούν καλά. Διερωτήθηκε δε τι λέχθηκε στη συνάντηση Αναστασιάδη- Τσαβούσογλου το απόγευμα της 6ης Ιουλίου του 2017.

Αναφέρθηκε και στη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δε μπορεί να υπάρχει μονομερές δικαίωμα επέμβασης, λέγοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αυτή τη θέση.

Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τη δεδομένη στιγμή δυστυχώς απλώς χρειάζεται επιβεβαίωση για τη διχοτόμηση του νησιού.

Ανέφερε επίσης ότι στα αρχικά στάδια του δείπνου στο Κραν Μοντάνα υπήρχαν και θετικά στοιχεία. Όπως είπε, στο εδαφικό υπήρχε μετακίνηση των Τουρκοκυπρίων από τον χάρτη τον οποίο είχαν υποβάλει και φαίνεται ότι συμφώνησαν να συμπεριληφθεί και η Μόρφου.

Πρόσθεσε ότι ότι άλλη σημαντική μετακίνηση ήταν ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιμένουν να ζητούν μια θετική ψήφο σε όλους τους θεσμούς.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.