Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας

Συνδιαμορφωτές της αγωνιστικής παράδοσης του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και επανένωση

 

Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διαφόρων λαών, στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, της οποίας συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι, ανέφερε ψες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, μιλώντας στην πολιτικο-καλλιτεχνική εκδήλωση για το συναπάντημα τιμής στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Ο Στέφανος Στεφάνου υπογράμμισε ότι «οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας. Συνδιαμορφωτές της πλούσιας αγωνιστικής παράδοσης του λαού μας για ελευθερία, ανεξαρτησία και επανένωση. Ζωτικό κομμάτι της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του λαού μας. Καταλύτης στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας».

Πρόσθεσε ότι έγιναν ένα με τους καθημερινούς αγώνες του λαού μας για μια καλύτερη ζωή και ότι «σήκωσαν επάξια το βάρος με αγώνες και θυσίες, όταν η πατρίδα μας δοκιμαζόταν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τους Άγγλους αποικιστές. Μαζί με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους βιώνουν τις συνέπειες του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, αλλά παραμένουν συνεπείς στον δίκαιο αγώνα των Κυπρίων για απελευθέρωση και επανένωση».

Επίσης, εξήρε τη συμβολή τους στον αγώνα του λαού μας για δικαίωση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, υπογράμμισε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε ξεχωριστή αναφορά στο γεγονός ότι στον κοινωνικο-οικονομικό τομέα πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις, επισημαίνοντας ότι η τεχνογνωσία, η επιστημοσύνη και η πείρα τους είναι πολύ σημαντικά για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.

Ακόμα, ανέφερε ότι οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς, από την ίδρυση του Συνεργατισμού μέχρι και τις απεργίες των αμιαντωρύχων στο Μαυροβούνι και τη Σκουριώτισσα.

Ο Στ. Στεφάνου επεσήμανε ότι για το ΑΚΕΛ η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλά συμβατική υποχρέωση, αλλά μέρος της ιδεολογίας του, της ταυτότητάς του και της ιστορίας του. Είναι κοινή πορεία και προοπτική.

Στήριξη στις προσπάθειες των θρησκευτικών μειονοτήτων

Επιπρόσθετα, ο ΓΓ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους κουλτούρα.

Στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Στηρίζει την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

Καταληκτικά, υπέδειξε ότι η Πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy