Martina Anderson: Με ποδοσφαιρική φανέλα και το διαβατήριο στο χέρι

26 επαρχίες της Ιρλανδίας θα βρίσκονται εντός ΕΕ και 6 εκτός, χωρίς να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο

Συνέντευξη στην Άννα Μισιαούλη

  • Η πλειοψηφία των ανθρώπων στη βόρεια Ιρλανδία, οι οποίοι κατέχουν ιρλανδικό διαβατήριο, είναι πολίτες της ΕΕ και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μας αφαιρεθούν τα δικαιώματά μας

Η πρώην πολιτική κρατούμενη και νυν ευρωβουλευτής του ιρλανδικού Sinn Féin, Martina Anderson, παρουσιάστηκε τη βδομάδα που μας πέρασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φορώντας τη φανέλα του ποδοσφαιριστή της ομάδας του Derry και της Εθνικής Ιρλανδίας, James McClean και κρατώντας στο χέρι το ιρλανδικό διαβατήριό της, που όπως δήλωσε καταδεικνύει το δικαίωμά της να παραμείνει πολίτης της ΕΕ. Η Martina Anderson μίλησε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» για το μήνυμα που θέλησε να περάσει φορώντας τη συγκεκριμένη φανέλα, τους δεσμούς της με την Κύπρο, αλλά και για τις ανησυχίες της για το πώς μπορεί να επηρεάσει ένα άτακτο Brexit τους Ιρλανδούς που ζουν στη Βόρεια Ιρλανδία.

Παρουσιαστήκατε και μιλήσατε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου φορώντας τη φανέλα του ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ιρλανδίας James McClean που όπως δηλώσατε τη φορέσατε με υπερηφάνεια. Τι συμβολίζει για σας;

Ο James McClean είναι Ιρλανδός ποδοσφαιριστής που ζει στην πόλη καταγωγής μου, το Derry και μου έδωσε προσωπικά τη φανέλα. Είμαστε φίλοι και του κλαμπ του, θαυμαστές των δεξιοτήτων του, των ικανοτήτων του και είναι πρώτος από όλους. Μου έδωσε τη φανέλα που φορούσε στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ιρλανδίας – Γιβραλτάρ. Κέρδισε η Ιρλανδία με 2-0, παρεμπιπτόντως. Εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητάμε τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στην Ιρλανδία, τις επιπτώσεις στις υποδομές, τη δυνατότητα της Ιρλανδίας του βορρά να παραμείνει στην ΕΕ. Και έχουμε επίσης τους ανθρώπους του Γιβραλτάρ που ψήφισαν να παραμείνουν στην ΕΕ όντας στο σύνορο με την Ισπανία. Η ενέργεια να φορέσω τη φανέλα του James McClean είναι ένδειξη διεθνούς αλληλεγγύης και είμαι τόσο χαρούμενη και περήφανη που έχω μια φανέλα του, την οποία μου έδωσε ο ίδιος.

Τι σημαίνει για ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αφού όλες οι ενδείξεις εκεί συγκλίνουν;

Το Brexit έχει σοβαρές επιπτώσεις για το νησί της Ιρλανδίας, για τις αρχές της Ιρλανδίας και μετριασμένες επιπτώσεις στη βόρεια Ιρλανδία, ιδιαίτερα. Θα υπονομεύσουν και θα βλάψουν τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που είναι η πολιτική συμφωνία ειρήνης για το Ιρλανδικό που σηματοδότησε το τέλος της σύγκρουσης. Υπάρχουν τρία σκέλη σε αυτή τη συμφωνία. Το δεύτερο σκέλος, για τη φύση της Ιρλανδίας ως ένα σύνολο, υπάρχουν 136 τομείς συνεργασίας που βρίσκονται κάτω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και ελλοχεύει ο κίνδυνος, η βόρεια Ιρλανδία να μην βρίσκεται στη ΕΕ παρά τη διαφορετική θέληση του λαού. Οι Ιρλανδοί στη βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν παραμονή στην ΕΕ και δεν συναίνεσαν σε ένα Brexit. Σε τέτοια περίπτωση 26 επαρχίες της Ιρλανδίας θα βρίσκονται εντός ΕΕ και 6 εκτός, χωρίς να υπάρχει ένα κανονιστικό πλαίσιο γι’ αυτό ή τη διαχείριση διαφόρων ζητημάτων που επηρεάζουν.

Δώστε μας κάποια παραδείγματα…

Έχουμε μια κοινή σε ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας αγορά ηλεκτρισμού που προέρχεται από τη βόρεια Ιρλανδία. Δεν είναι μόνο οι πολιτικές για τους αγρότες, που είναι σημαντικές, δεν είναι μόνο το εμπόριο που είναι πολύ σημαντικό, είναι επίσης οι πολιτικές για τους ανθρώπους. Το ιρλανδικό μου διαβατήριο αναγράφει ότι είναι δικαίωμα και δικαίωμα όλων όσων γεννήθηκαν στο νησί της Ιρλανδίας να είναι μέρος του ιρλανδικού έθνους. Επομένως είμαι Ιρλανδή υπήκοος και συνεπώς πολίτης της ΕΕ. Σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στη βόρεια Ιρλανδία που κατέχουν ιρλανδικό διαβατήριο είναι πολίτες της ΕΕ και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μας αφαιρεθούν τα δικαιώματά μας. Δεν είναι μόνο η διασφάλιση των 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία, θέμα για το οποίο γίνεται συζήτηση. Υπάρχουν ενδεχομένως 8 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών στην Ιρλανδία εξαιτίας της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, επειδή αυτά τα 8 εκατ. ταυτίζονται και θεωρούν μέρος της ταυτότητας τους την Ιρλανδία και τη Βρετανία. Επομένως όλοι αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους Ιρλανδούς και κατέχουν ιρλανδικό διαβατήριο, άρα είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Γι’ αυτό χρειάζεται η ΕΕ να έχει ξεκάθαρη θέση σε αυτό. Το έκανε αυτό τον Δεκέμβρη του 2017 όταν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποτίμηση των δικαιωμάτων μας, τα οποία θα μπορούμε να απολαμβάνουμε, να έχουμε πρόσβαση και να διατηρούμε τα ευρωπαϊκά μας δικαιώματα όσοι κατοικούμε στα βόρεια της Ιρλανδίας, ασχέτως Brexit.

Πώς εφαρμόζεται αυτό;

Αυτό εφαρμόζεται με την ελευθερία της διακίνησης. Τόσο για τους ανθρώπους, όσο και για τα προϊόντα. Δεν είναι μόνο το θέμα του ηλεκτρισμού. Το 80% των λουλουδιών για κηδείες, για γάμους, για παράδειγμα, προέρχονται από την ΕΕ. 50% των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε στα νοσοκομεία μας προέρχεται από την ΕΕ. Ισότοπα και ραδιενεργά υλικά που χρησιμοποιούνται για θεραπείες καρκινοπαθών. Αυτά όλα είναι που επηρεάζουν άμεσα την Ιρλανδία. Αν η Βρετανία είναι εγγυητής της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής πρέπει να αποσυρθεί από όλα αυτά τα ζητήματα.

Πρέπει να επισημάνω την αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους συντρόφους του ΑΚΕΛ στην Ευρωβουλή και τα μέλη της GUE την οποία εκτιμούμε πάρα πολύ.

Έχετε μια ξεχωριστή σχέση με την Κύπρο. Πώς δημιουργήθηκε και τι σημαίνει για σας;

Όταν επισκέφτηκα την Κύπρο, πήγα στην Πράσινη Γραμμή, επισκέφθηκα το βόρειο μέρος της Κύπρου που είναι κατεχόμενο ακόμα από την Τουρκία. Είδαμε τις υποδομές και πώς λειτουργούν. Μας φιλοξένησαν οι σύντροφοι από το ΑΚΕΛ, με τους οποίους συνεργαζόμαστε πολύ στενά. Με τον πρώην ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νεοκλή Συλικιώτη, είχα μια ξεχωριστή σχέση αναφορικά και με τη συμμετοχή μας στην αντιπροσωπεία για την Παλαιστίνη. Ήμασταν συμπρόεδροι της αντιπροσωπείας και εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε. Η σύνδεση με τον κυπριακό λαό, όπως την κατανοώ, είναι η κοινή επιθυμία να δούμε τη χώρα μας επανενωμένη. Και η ΕΕ αναγνωρίζει ολόκληρη την Κύπρο ως μέλος της, αλλά στην περίπτωσή μας θα αναγνωρίζονται μόνο οι 26 επαρχίες και οι 6 επαρχίες θα θεωρούνται ως μέρος μιας τρίτης χώρας, της Βρετανίας.

Ιρλανδία, όπως Κύπρος

Νομίζετε ότι μπορείτε να προβάλετε την περίπτωση της Κύπρου ως επιχείρημα και για την περίπτωση της Ιρλανδίας, όσον αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου;

Ναι, βεβαίως και ήδη το έχουμε κάνει. Και υπάρχουν μηχανισμοί που μπορεί να γίνει αυτό. Όπως οι Τ/κ μπορούν να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές. Στην περίπτωσή μας, αν δεν υπήρχε extension για το Brexit, δεν θα βρισκόμουν τώρα εδώ. Γι’ αυτό λέμε στην ΕΕ ότι όπως συμβάλατε στην περίπτωση της Κύπρου, όπως κάνατε το ίδιο με τη Γερμανία, υπάρχει ρόλος για να διαδραματίσει η ΕΕ, ώστε να συμβάλει με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Και κάποιες από τις διαδικασίες, τη μεθοδολογία και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο, αποτελούν ένδειξη ότι μπορούν να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της Ιρλανδίας. Δεν είμαστε μοναδικοί και δεν χρειαζόμαστε ειδικό καθεστώς για να παραμείνουμε στην Ευρώπη, αφού είναι κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί στην Κύπρο και στη Γερμανία, όπως και αλλού. Έτσι δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, αλλά προσπαθούμε να ακολουθήσουμε ένα δρόμο που έχει νόημα, είναι λογικός και στο τέλος η πλειοψηφία των σφυγμομετρήσεων καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία του λαού στη βόρεια Ιρλανδία επιθυμεί παραμονή στην ΕΕ, υποστηρίζουν την ιρλανδική ενότητα και η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στη βόρεια Ιρλανδία υποστηρίζουν το backstop.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy