Παράθυρα/ Ορίζοντας

Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων

Ανοικτό Κάλεσμα για το theYard.Residency.22

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, theYard.Residency.22, και προσκαλεί επαγγελματίες δημιουργούς ή καλλιτεχνικές ομάδες που εργάζονται στον τομέα του θεάτρου και της performance να ανταποκριθούν με προτάσεις γύρω από τη θεματική Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων, για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα του 2022.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiTo Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ διοργανώνει τον ετήσιο θεσμο του theYard.Residency από το 2011, με έδρα τον χώρο τέχνης Ξυδάδικο στη Λεμεσό. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα φιλοξενίας που αφορά δημιουργούς και ομάδες από την Κύπρο και το εξωτερικό και που προωθεί τις σύγχρονες προσεγγίσεις, θεωρίες και μεθόδους με στόχο την ενδυνάμωση των παραστατικών τεχνών στην Κύπρο, ιδιαίτερα δε του θεάτρου και της performance.

Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική επιμελήτρια του προγράμματος, Έλενα Αγαθοκλέους: “Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του theYard.Residency.22 θα έχει, η κατανόηση και η ανταπόκριση των συμμετεχόντων γύρω από τη γενική θεματική του ΜΙΤΟΣ για το 2022: “Μαρτυρίες από τα χρόνια των Μεγάλων Ονείρων”, που αποτελεί μια παραλλαγή φράσης από το κείμενο “Πεθαίνω σα Χώρα” του Δ. Δημητριάδη. Και ενώ οι μαρτυρίες από τα χρόνια των μεγάλων ονείρων συμπεριλαμβάνουν τη σκιά του τετελεσμένου ακόμα και του χαμένου, επιλέγουμε να την αγνοήσουμε παραβιάζοντας το χρόνο. Πώς το περασμένο μπορεί να συνδεθεί με το σήμερα μέχρι οι μαρτυρίες να μετατραπούν σε νέες δράσεις. Πώς οι νέες δράσεις θα καταγράφουν και θα επικοινωνήσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που θα διανύσουμε.”

Το κάλεσμα για το theYard.Residency.22 αφορά σε επαγγελματίες δημιουργούς ή καλλιτεχνικές ομάδες που εργάζονται στον τομέα του θεάτρου και της performance οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και αφορά δυο κατηγορίες συμμετοχών:
1) residents. Θα επιλεγούν 5 προτάσεις νέων δημιουργών ή καλλιτεχνικών ομάδων για να αναπτύξουν την δική τους ιδέα μέχρι την τελική μορφή της παράστασης ή δράσης τους.
2) συμπαραγωγή: Θα επιλέγει 1 πρόταση καλλιτεχνικής ομάδας, με προηγούμενη εμπειρία.

Το Ξυδάδικο για το πρώτο τετράμηνο του 2022 θα λειτουργήσει ως ένα δημιουργικό lab παραστατικών τεχνών το οποίο θα περιλαμβάνει:

  • Hμερίδα για ενημέρωση και εκπαίδευση.
  • Thinking talks με εξωτερικούς εισηγητές συνεργάτες από άλλα πεδία των τεχνών και επιστημών, που θα συνδράμουν στο διάλογο για τα θέματα του performance στο δημόσιο χώρο, για τον ρόλο των τεχνών, την παραστατικότητα, για τα community based projects, τη χρήση της τεχνολογίας κ.α.
  • Εργαστήρια, προβολές και παρουσιάσεις work in progress με ανατροφοδότηση.

Στη συνέχεια, οι  συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεση τους το Ξυδάδικο για να ολοκληρώσουν τις παρουσιάσεις τους.

Υποβολής προτάσεων μέχρι 11 Ιανουαρίου 2022, ώρα 14:00. Για ερωτήσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο [email protected].

Το Ανοικτό Κάλεσμα αφορά ουσιαστικά μια πρόσκληση για να συζητήσουμε για τον τόπο όπου βρισκόμαστε με ό,τι μας έχει παραδοθεί, ακόμα για την ιστορία και τη μυθολογία της πόλης και να αναπτύξουμε μέσα από το θέατρο και την performance νέες αφηγήσεις και άλλες φωνές.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei