Μαρτυρίες «καίνε» τον 67χρονο για τη μεγάλη πυρκαγιά

Μελέτη για άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων

Μαρτυρίες και άλλο υλικό που εξασφαλίστηκε από την ομάδα των ανακριτών του ΤΑΕ Λεμεσού που ανέλαβαν την εξιχνίαση της υπόθεσης της μεγάλης φονικής πυρκαγιάς που σάρωσε την περιοχή της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας, φαίνεται ότι «καίνε» τον 67χρονο ο οποίος είχε συλληφθεί από την πρώτη στιγμή και τελούσε υπό κράτηση ως πρόξενος του κακού.

Χθες ο 67χρονος οδηγήθηκε εκ νέου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού και παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη στις 6 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με κατηγορητήριο που περιλαμβάνει τα αδικήματα του εμπρησμού και της πρόκλησης πυρκαγιάς. Εναντίον του 67χρονου υπάρχουν 8 συνολικά μαρτυρίες προερχόμενες από καταθέσεις ενώ έχει εξασφαλιστεί και βιντεογραφημένο υλικό στο οποίο φαίνεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε σε σημείο κοντά στο χωράφι του στον Αρακαπά.

Να θυμίσουμε ότι η πυρκαγιά επεκτάθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα, καλύπτοντας έκταση πέραν των πενήντα τετραγωνικών χιλιομέτρων και καταστρέφοντας στο πέρασμα της κατοικίες, κτηνοτροφικά και άλλα επαγγελματικά υποστατικά, καλλιέργειες και δασική έκταση ενώ οδήγησε σε φρικτό θάνατο τέσσερις ανθρώπους. Ο ίδιος ο 67χρονος αρνείται τα όσα του καταλογίζονται ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο με όρους, μέχρι την ημέρα έναρξης της δίκης. Ειδικότερα κλήθηκε να καταβάλει χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και τα στοιχεία του καταχωρήθηκαν στο stop list, ενώ θα παρουσιάζεται σε αστυνομικό σταθμό τρεις φορές την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες και από το ΤΑΕ Λάρνακας σε ό,τι αφορά τα τραγικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς σε κοινότητες της επαρχίας όπου βρήκαν και το θάνατο τέσσερις αλλοδαποί που εργάζονταν στην περιοχή της πυρόπληκτης κοινότητας της Οδού. Ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά το κατά πόσον ο 67χρονος θα αντιμετωπίσει και την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, αναμένεται ότι θα συμπληρωθεί μέσα στον επόμενο μήνα οπότε και θα δοθούν οι ανάλογες οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για το χειρισμό της υπόθεσης.

Επιστημονική ομάδα στις πυρόπληκτες περιοχές 

Εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κάλεσε στην Κύπρο, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ) με στόχο την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις επηρεαζόμενες ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού και τη συμβολή στη μείωση των επιπτώσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά. Η ομάδα έφτασε χθες στην Κύπρο και θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη ολοήμερη περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού.

Από την περιοδεία αναμένεται ότι θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα εμπλουτίσουν τις εισηγήσεις της αρμόδιας ομάδας εργασίας που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με στόχο την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις επηρεαζόμενες περιοχές. Στην εν λόγω ομάδα εργασίας συμμετέχουν εκπρόσωποι του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του ΥΓΑΑΠ, καθώς και εκπρόσωποι των Επαρχιακών Διοικήσεων Λάρνακας και Λεμεσού.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy