Μαρτύριο για το Ζακάκι οι εργασίες στο λιμάνι

Επιβεβαιώνεται η βιασύνη για ξεπούλημα του λιμανιού σε ιδιώτες

Τα όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος όπου συζητήθηκε το θέμα των επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των κατοίκων Ζακακίου από τον τρόπο λειτουργίας του λιμανιού Λεμεσού, αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά τη βιασύνη για ξεπούλημα του λιμανιού και τις παραλείψεις που χαρακτηρίζουν τις σχετικές συμφωνίες της κυβέρνησης με τους ιδιώτες διαχειριστές. Επιπλέον, αναδεικνύεται και πάλι η ασυνεννοησία και η έλλειψη σοβαρής συνεργασίας ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες.

Αφότου η διαχείριση του λιμανιού πέρασε στα χέρια της ιδιωτικής εταιρείας, οι αλλαγές που έγιναν σε μηχανήματα και γενικότερα στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ξεκίνησε ένα μαρτύριο για το Ζακάκι καθώς επί εικοσιτετράωρου βάσεως δεν μπορούν οι κάτοικοι να βρουν ησυχία από το θόρυβο που προκαλείται κυρίως από τις φορτοεκφορτώσεις εμπορευματοκιβωτίων. Μια εργασία που διεξάγεται μέρα και νύκτα σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από τα σπίτια και μια κατάσταση την οποία όλοι οι κρατικοί και άλλοι αρμόδιοι γνωρίζουν, μέσα από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των επηρεαζόμενων κάτοικων ή παρεμβάσεις άλλων φορέων, με αποκλειστικό αίτημα τη λήψη μέτρων όπως ο τερματισμός των εργασιών από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί και η τοποθέτηση ψηλών ηχοπετασμάτων ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα.

Οι κάτοικοι είχαν ζητήσει επίσης τη διενέργεια επιστημονικής μελέτης επιπτώσεων από τον υπερβολικό θόρυβο, αλλά το Τμήμα Περιβάλλοντος, αντί να αναλάβει την εκπόνηση αυτής της μελέτης, την ανέθεσε στη διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία προκαλεί και το πρόβλημα.

Αυτό, όπως κατηγορηματικά δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, είναι αδιανόητο, πέραν του ότι θα έπρεπε μια μελέτη περιβαλλοντικών και άλλων επιπτώσεων να είχε γίνει πριν την ανάθεση των εργασιών στους διαχειριστές του λιμανιού. Έγινε η μελέτη από τη διαχειρίστρια εταιρεία και στη συνεδρία της Επιτροπής, η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, τη χαρακτήρισε ελλιπή, επισημαίνοντας ότι έχει αποσταλεί στην εταιρεία επιστολή με παρατηρήσεις, τις οποίες αν δεν υλοποιήσει, το Τμήμα κάνει σκέψεις να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης.

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος «δυστυχώς γίναμε μάρτυρες αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Περιβάλλοντος και της εταιρείας, αλλά και άρνησης από όλους να αναλάβουν το κόστος μιας τέτοιας μελέτης», αναφέρει ο Κώστας Κώστας. «Ως ΑΚΕΛ καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες και να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση», τονίζει ο βουλευτής.

Χρήστος Χαραλάμπους